Priključci, strojevi i mašine "made by savoris"

FIAT505C-976.jpg

Savo mafijo, šta bi sa ovim gvozdenom, nije ti ušao u kombinaciju?

:haha: i ja pitam svašta, 'oće li ostati koje drvo u Bosni i za nagodinu ili si sve obrijao :haha:

Baš mi se dopao, bar ovako na slici, jel' taj mića ima izvod za kardan i hoćeš li mu moći staviti kakve tegove?

Ti Savo izgleda nisi menjao/popravljao gusenicu u blatu :sta: :nono: inace nebi bas pomisljao o njemu :cao:
Post je spojen: [time]1293476600[/time]

Pozdrav,
Par pitanja za Savoriza koji je "udarna pesnica" ove teme, a kako i ne bi kad je trce koleno, brat od strica Nikola Tesle... Konkretno me interesuje masinica za busenje rupa za vocki. Vidim da nisam samo ja koji je prosao "goli otok" pri sadnji vocki, a "havaji" bili na samo stotinjak eura udaljenosti. Probacu da za ovo prolece da nesto napravim ako budem stigao, ali za sledece sezone obavezno moram imati ovu masinu.
Pitanjca i nedoumice:
- jeli definitivno bolja opcija busilice sa paralelogramom (u takvom bi slucaju svrdao/spirala uvek bila vertikalna bez ogled polozaja poluga traktora i nosece sine)
- Dali se moze racunati na spiralu sirine recimo 80cm dijametar i 1 do 1,20 m dubine? ili su ove dimenzije "science fiction"
-koji je korak spirale bolji, manji ili veci? Po meni bi trebao biti manji korak bolji i laksi za traktor i za izbacivanje zemlje.
- Dali nije bolje da se spirala naparavi od bar 3-4-5 krugova i da zahvata celu duzinu/dubinu svrdla-ponovo bi to znacilo lakse izbacivanje zemlje..
-Opisi ili daj slicicu one sigurnosne spojke na kardanu (sto se kod tebe cuje pri kraju videa) jeli to nesto posebno pravljeno ili je to takav sam kardan?

I da ne budem mnogo dosadan eto toliko za sada, pa kad budes mogao nacrabaj par redova. Naravno da ima i drugih forumasa sa iskiustvom, pa je svako mislhjenje i iskustvo dobrodoslo.

e savo jel stvarno kupujes ovakovg gusjenicara
jel to onaj sto si se za njega interesovo preko oglasa a i ja sam se interesovo bilo je rjeci o zamjeni za moj mali tomo vinkovic ali nije htio da stavi sliku i ja odusto

@future
ovaj mića ima izlaz kardana , neznam šta i kako radi , tj. jeli samo klasični PTO ili ima i sinhroni izlaz , sutra ću vidjeti samo oako ovaj bude kući da mogu otići da ga vidim
nije puno ni daleko nekih MAX 100km
ma ima šume još malo :D samo je sve na težim i težim mjestima , a ovaj bi iskorak bio veliki odskok od konkurencije ::namigivanje::

@toshiba
u vojsci sam bio u službi gdje se više radilo sa glavom nego u blatu ::namigivanje::
a što bi bilo teško navući gusjenicu , okreneš ga na ledja kao bicikl i za tren oka dobio noge :haha:

@ladomiroff
ti se pretpostavljam onaj koji me kontaktirao na YT
da ne dužim post hvala na lijepim riječima tebi ću naknadno odgovoriti na pitanja :ppozdrav:

@matrix
da to je taj traktor , i meni je malo sumnjivo zašto nema slika i baš zbog toga ću lično da odem i pogledam , 10 litara benzina me ništ' ne košta a u ovim danima imam i malo ekstra vremena dok ne padne snijeg i krenem u akciju čišćenja
...... mu materina još ni jedno čišćenje nije bilo , samo nešto mrljavi centimetar po centimetar ::jako_besan::

Post je spojen: [time]понедељак, 27. децембар 2010. 16:06:41 CST[/time]

ladomiroff je napisao(la):
Pozdrav,
Par pitanja za Savoriza koji je "udarna pesnica" ove teme, a kako i ne bi kad je trce koleno, brat od strica Nikola Tesle... Konkretno me interesuje masinica za busenje rupa za vocki. Vidim da nisam samo ja koji je prosao "goli otok" pri sadnji vocki, a "havaji" bili na samo stotinjak eura udaljenosti. Probacu da za ovo prolece da nesto napravim ako budem stigao, ali za sledece sezone obavezno moram imati ovu masinu.
Pitanjca i nedoumice:
- jeli definitivno bolja opcija busilice sa paralelogramom (u takvom bi slucaju svrdao/spirala uvek bila vertikalna bez ogled polozaja poluga traktora i nosece sine)
- Dali se moze racunati na spiralu sirine recimo 80cm dijametar i 1 do 1,20 m dubine? ili su ove dimenzije "science fiction"
-koji je korak spirale bolji, manji ili veci? Po meni bi trebao biti manji korak bolji i laksi za traktor i za izbacivanje zemlje.
- Dali nije bolje da se spirala naparavi od bar 3-4-5 krugova i da zahvata celu duzinu/dubinu svrdla-ponovo bi to znacilo lakse izbacivanje zemlje..
-Opisi ili daj slicicu one sigurnosne spojke na kardanu (sto se kod tebe cuje pri kraju videa) jeli to nesto posebno pravljeno ili je to takav sam kardan?

I da ne budem mnogo dosadan eto toliko za sada, pa kad budes mogao nacrabaj par redova. Naravno da ima i drugih forumasa sa iskiustvom, pa je svako mislhjenje i iskustvo dobrodoslo.
ka prvo i moj goli otok me natjerao da napravim ovo čudeso :zli: nas trojica kopali cijeli dan i jedva iskopali 60 rupa , a u medjuvremenu smo pocrkali ::lose:: i tada sam rekao ''NIKAD VIŠE''

evo da pokušam odgovoriti na neka tvoja pitanja pa ako šta izostavim nemoj mi zamjeriti nego pitaj ponovo

da paralelogram toplo preporučujem pogotovo ako se radi na brdsko planinskom terenu , za ravne terene nije nešto pretjerano potreban mada nemože da škodi

spiralu preporučujem da je po cijeloj dužini (dubini) burgije , ali ne preporučujem mnogo krugova , griješiš time što misliš da je sitniji korak spirale bolji :nono: nije , tada burgija ima veliku tendenciju da se bukvalno zavrne u zemlju , a to je jako zeznuto ako nemaš kontra smijer kardana :udri: meni se desilo dva puta
znači što krupniji korak , zemlja će izaći ništa se ne brini ::namigivanje::

ona sigurnosna spojka je klasična ''zvrka'' kako je kod mene zovu , znači nije ona od rotacione kosačice jednosmijerna , nego sigurnosna
tu može da se stavi bilo kakav sigurnosni kardan :lamela,zvrka ili pucajući šraf
ne preporučujem kardan bez sigurnosne spojke NIKAKO :nono:

evo ti par primjera

zvrka
43729.JPG

sigurnosni štift
1264461708-6.gif

lamela
1264461708-2.gif

moja preporuka lamela ili zvrka

EDIT

evo par slika originalnog priključka koji sam našao tek nakon što sam ja napravio ovaj moj
napravi ovako i imaš stroj No1 :cao:
obrati pažnju da izgled spirale , radi se o duploj spirali sa dva početka , teška je za uraditi ali je idealna za rad

i pogledaj kako je jednostavno riješen paralelogram

abcd0018v.jpg

abcd0017k.jpg

abcd0016c.jpg

abcd0015qo.jpg

abcd0019n.jpg

e sad brusilicu u ruke i raspali :ppozdrav:

pitao si i za diferencijal
nadji ako možeš diferencijal od auta recimo :mercedes,ford siera,opel omega,bmw ili od nekog auta koje nema kompletnu trubu nazad kao lada
može i od lade samo je malo teže da uraditi , mora se izbacivati jedna poluosovina pa dodavati ležaj , ima dosta prepravki ali može , ipak pokušaj naći od ovih koje sam gore nabrojao

eto malo otegnuh post malo je nepregledan ali shvatit ćeš što trebaš :ppozdrav:

Savo ,veliko ti hvala na svim informacijama i slicicama, od velike su mi pomoci oko idejnog resenja busilice. I tvoja je masina gore-dole dala generalni/sustinski izgled, ali ova zadnja-fabricka je remek delo po svim nisanima, od reduktora pa do spirale. Bas sam nameravao da te konsultujem dali bi paralelogram trebao biti sa podesavajucom duzinom radi stelovanja vertikalnosti kad ono eto odgovora.

Nisi prokomentarisao nista oko namere da napravim "king kong" busilicu dijametar bar 80cm i dubina 1,20- 1,30 m. pogonio bi je Dong Feng 4x4 65KS Zasto ?? Pa da bih izbegao rigolovanje ili rilanje (duboko oranje) parcele pre sadnje. Parcelu koju sam spremio za sadnju ove godine sam rilao ali nisam preterano zadovoljan sa time. To je oranje na kojih 50-60 -tak cm malo dublje nego li obicno oranje sa mojim fergusonom 539. I pre tog oranja bio sam na misli da masinski iskopam malo vece rupe za sadnju sa rovokopacem / SKIP, covek mi za to trazio po 1 euro po rupi (60x120x120 sir/duz/dub) i po meni je to bilo prihvatljivo ali se izjalovilo izasao drugi veci posao coveku sa skipom, meni se nije cekalo zbog ovih kisa i tako. Ali mozda moj iduci king kong moze resiti i taj problem.

Zbog tih truba a i zbog kvaliteta, trazicu difer. od ovih auta koje si spomenuo. Jeli tvoj diferencijal pun ulja, to bi trebalo znaciti besprekorni semerinzi i ispravnost svih izlaza i stopni/cepova.(kardan, osovina ..). Bilo je kometara oko debeljine ploca za spiralu. I mislim da bi debeljina od 8mm bila idealna ali nista ispod 6 i nista iznad 10mm. Ova dupla spirala izgleda perfektno. Ne vidi se dali se spirala suzuje pri dnu ili je ista sirina. i dali je vreteno na samom dnu obradjeno u obliku svrdla. ali to su neke finese koje ce se uciti i korigirati tokom izrade, koriscenja, popravki posle ostecenja i sl.

Joj i moji postovi lice na king konga Pozdrav

pa ne bih ti preporučio da radiš tog monstruma na ovaj način , trebala bi mnogo jača konstrukcija od jedne obične cijevi
a ne vjerujem da bi imao dovoljno kila taj kinez da izvadi toliko zemlje odjedanput , jer je burgija poprilično udaljena nazad (mora biti ako hoćeš veliki hod gore dole) a to umnogome smanjuje sposobnosti poluga , ako ima dovoljno sile na polugama onda će ti faliti tegova naprijed i još bla bla bla

ja sam nabavio krugove prečnika od 70cm ali sam odustao od toga jer sa kime sam god pričao ovdje zadovoljni su i sa 60cm
Post je spojen: [time]1293577189[/time]

[youtube]_m_ykc6N7fQ&feature=related[/youtube]

joj i meni se svidio ali gdje bi ga ja koristio,mogao bi samo po selu i to bi unistio sve puteve i livade,a po asfaltu ga nebi mgoa voziti inace to moze povuc dosta

savo sta je bre sa svajom prodaje li naftu jos
Post je spojen: [time]1293605499[/time]

Post je spojen: [time]1293630725[/time]

sipa svaja samo joj mrzne :haha:

nisam siguran za Rumu , zavisi hoću li u medjuvremenu šta polomiti na traktoru :haha:

Nazad
Vrh