Prihranjivanje pšenice

Sta me savetujete? Pretsetveno baceno 300kg./ha 15:15:15 so mikroelementi.24 februar 1 prihrana urea 200kg./ha.planirao sam 5 april 150kg.kanama predomislile me.kazu da ce sve da polegne.preporucili mi tecno gjubre fertigrain foliar so mikroelementi 3,5L./ha zajedno sa herbicidi.sad za vikend planiram da prskam.hocu da rastopim jos 50kg./ha urea. Predusev je 1ha.kukuruz. 1ha.lucerka. Dali bi imalo steta ili korist ako rastopim urea so tecno gjubre zajedno? Dali da rastopim uopste ili ovako je dovoljno?
koja psenica je sejana?

I mene ovo interesuje.ja sam smatrao da je otopljena urea isto kao i kada je kiša otopi.i mislio sam da i ono što ne padne na list iskoristi se svejedno preko zemlje i korena?

pa ja sam i u plasteniku pustao u kap po kap otopljenu ureu kad namam pri ruci drugog djubriva za prihranu i uvek je sve bilo ok.ali vidiš šta gariša kaže,ipak je on iz PSS(nije politička partija:osmeh:) ili ga mi nismo dobro razumeli.ali pričano je o prskanju otopljenom ureom i kako ne treba zalivati da se ne bi slivalo sa lista.a ja sam uvek gledao da prskam po rosi i pridveče da ne bi spržio listove na suncu

UAN je sigurno namijenjen za prihranu preko korjena (dijelom ) , u tečnom je obliku i to je valjda rastvor uree i amonijum nitrata .Ispada po nekoj logici da je za djubrenje zalivanjem , ako nemamo gotov proizvod najbolje rastopiti AN .

I ja ću da odradim drugu prihranu ali iduće godine....sve pliva u tri lepe pič.. materine.:sta:

Izvinjavam se ali me je stanje u ataru izludelo.

Zar baš nemaš nikakve mogućnosi odvodnjavanja.Šteta je ogromna da ti i petinu njive uzme voda a kamoli više....

Ne znas Spasoje kako je kod nas kad nagrne voda, sto je najgore sad su i podzemne vode nadosle....ako se ovako nastavi bice je.....eno! :(

Jako dugo pšenica može izdržati i pod vodom a kamoli u blatu .Štete mora biti al nemora biti velika . To sve dok je hladno al ako ugrije gotova je za dva dana .
Evo razmišljam kad dodjem kući da uzmem traktor i plug (skino sam 2 brazde ostala jedna ) i uletim u oranje u jednoj njivi gdje se formiralo more u sredini , da povučem brazdu do jednog kanala . Ako zaglavim neće me ni tenk izvući . Još se razmišljam . Da je moja njiva nebi razmišljo , znam koje imaju dole na pola metra tvrdi sloj i tu nemožeš propasti , ali je pod zakupom pa neznam kakva je struktura. Kad se oralo izgledalo je ravno a sad se pojavila dola na sred njive .

Ima li opasnosti od poleganja ako bih sada kada otopli odradio drugu prihranu u mešavini SAN-AN količinom od 100kg/kj i možda isti dan ili drugi dan išao prskanje herbicidom + vodotopivo đubre 14-11-25 ( yara sa mikroelementima)? Predsetveno je zatanjirano 100kg/kj MAP-a a prva prihrana je obavljena 5.3.2013. sa 100kg/kj čistog AN-a. Predusev je kukuruz a sorta je NS "Zvezdana"

Ma ispustio bih je ja kad bih imao gde.Tamiš je jako visok,a svi atarski kanali vode ka njemu.Ne smeju otvoriti ustave jer je u Tamišu viši nivo nego u kanalima.Iz kanala se voda razliva po njivama.Znači nemoćni smo dokle god Tamiš ne opadne za bar 3m visine,a on svakog sata ide 5cm na gore:sta:Podzemne vode su se na nekim mestima izravnale sa površinskim.

Neško SAN i AN su ti jedno te isto ,razlika je što je SAN stabilizovani AN i ništa drugo a ta "stabilizacija" je isključivo za potrebe skladištenja tj zbog zapaljivosti.
Nema potrebe da se mučiš i da mešaš ...itd.
I ja sam prihranio 5,6, i 7 marta i čim vreme dozvoli idem još sa 100 kg SAN-a.

Aha... Zaboravio sam kako idu ti nazivi i ostalo...
Mene najpre zanima hoće li ta količina azota koju planiram da bacim biti velika pa da ne polegne ili nešto slično jer sam izračunao da sa tim prihranama bih bacio negde oko 78kg po kj čistog azota?

Ako niste primetili, napisao sam da bih išao drugi put u MEŠAVINI SAN-AN pa sam posle toga naveo da sam prvi put išao sa ČISTIM AN-om. Čistim kao sam AN bez SAN-a. Ako je i dalje nejasno onda ponovo pročitajte.
Onda ste upotreboli PLEONAZAM, jer je u recenici dovoljno reci 100kg AN-a, podrazumeva se da je cist, ne mislim da je iko bilo sta dodavao AN-u!!!Elem, to nije preterana kolicina azota, ja sam slicne kolicine dao, danas sam odradio drugu prihranu.

Jedno strucno pitanje:
uradio sam analizu zemlje N-min na nekoliko parcela pod psenicom.Imam od 35-40 kg nitrata.
Sta preporucujete za dalje prihranjivanje?

Nazad
Vrh