Prihranjivanje pšenice

"Stabilizovani" znaci da je pola (16,5%N)u nitratnom obliku a 16,5% u amonijacnom obliku,sto bi trebalo da znaci da je 1 deo odma dostupan biljci a drugi deo posle odredjenog vremena.

Stabiliovan je vezano za neke stvari koje nemaju veze sa sadržajem ili oblikom azota! Samo mi još recite da se razlikuju po oblicima azota đubriva AN, KAN i SAN. Šta si ti talianu slušao na predavanju u Alibunaru?
Gariša

- - - - - - - - - -

Urea kada je tečna ona je sa oblikom azota amidnim (NH2),. On brzo pređe u NH4 ali ga biljka ne dobije odmah jer je on vezan za zemljište, ali se lako usvaja. Onda da bi NH4 prešao u NO3 treba 7 do 10 dana i NO3 biljka usvaja ali se i ispira padavinama.Za transformaciju uree do no3 tj. nitrata potrebne su temperature od min 18 step.C. Ispiranje u dubinu sa padavinama ne ide brzo. Ako je do sada palo 100 litara kiše onda imamo situaciju premeštanja N za 30-100 cm dublje u zavisnosti od tipa zemljišta. Što je zemljište teže to je sporije gubljenje u dubinu. Zemljište kao živa tvorevina otpušta takođe određene količine N. Mogu ići od 20 kg pa do 80 kg/ha.
Gariša.

- - - - - - - - - -

Kada imaš u zemlji dostupno 40 kg NO3-N, nitratnog azota, čistog azota imaš 40/4.43 tj. 9 kg. Potrebe u ishrani se izrašavaju kada kažemo npr. 120 kg azota mislimo da dodamo 120 kg nekog od oblika azota. Tada je : UREE potrebno 120/46 *100 = 260 kg; AN-a je 120/33 * 100 = 360 kg itd.
Kad bi hteo da povećaš sadržaj organske materije za 1% bilo bi ti potrebno 1118 kg čistog N/ ha ili ako je nitratno đubrivo u pitanju pr. AN to je 4952 kg/ha Nitrata ili ako je sadržaj u đubrivu 33% onda je to 15 t/ha đubriva + potrebna količina azota gajenog useva na toj parceli! To je pretpostavka jer je pitanje da li će se odmah taj 1% videti u anallizi. Neki kažu da hoće. Ali izmerili neki tako.
Pozdrav! G.

kako ulazis u njive .....valjda helikopterom....... ja danas isao da vidim i jedva sam izvukao papuce iz blata, traktor bi napravio vecu stetu nega baceni vestak korist, jer planiram max. 50 kg na ha!? druga prihrana sa An-om. :kisa:

Kod nas bi moglo na nekim gornjim zemljama vec mozda sutra moglo.Ako ostane suvo,ja cu ipak ici u sredu.

Stabiliovan je vezano za neke stvari koje nemaju veze sa sadržajem ili oblikom azota! Samo mi još recite da se razlikuju po oblicima azota đubriva AN, KAN i SAN. Šta si ti talianu slušao na predavanju u Alibunaru?
Gariša
Evo napisao sam na prethodnoj strani:ppozdrav:
Neško SAN i AN su ti jedno te isto ,razlika je što je SAN stabilizovani AN i ništa drugo a ta "stabilizacija" je isključivo za potrebe skladištenja tj zbog zapaljivosti.
Nema potrebe da se mučiš i da mešaš ...itd.
I ja sam prihranio 5,6, i 7 marta i čim vreme dozvoli idem još sa 100 kg SAN-a.​

Pre podne selektirao soju, posle podne probao sa drugom prihranom, islo dobro, ako nebude kise sutra zavrsavam. Ja sam sreo jednog sa prskalicom, nisam mogao odgonetnuti sta je radio.

svi ostadose nedoreceni,pa jel sad SAN djubrivo ima pola u amonijacnom obliku a pola u nitratnom????????????
Da ,da
Evo ti podaci sa azotarinog sajta
[TABLE="class: contentpaneopen"]
[TR]
[TD][/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[TABLE="class: contentpaneopen"]
[TR]
[TD]
Хранљиве материје: Азот (Н) 33% /-0,6%; (16,5% Н- НО3 нитратни и 16,5% Н-НХ4 амонијачни азот)Физичке особине ђубрива:

[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Islo bas lepo doduse nije prasio,dok ne probate ne znate dali moze i ja sam tako izasao ajd da probam i zavrsili sve,danas ako vreme dozvoli idemo da prskamo psenicu:osmeh:

Čitam sve ove postove i tek sad ne znam šta više da radim
Moj slučaj je sledeći
U jesen ,,bačeno" 100 kg MAP-a i 40 kg UREA /kj
Početkom marta prihranjeno sa 100 kg/SAN-a po kj

U pitanju je sorta Rapsodija i naravno kad budem prskao od korava i bolesti u planu je i folijarna prihrana preko lista .
Da li da prihranim još sa 100 kg KAN-a /kj ??

Čitam sve ove postove i tek sad ne znam šta više da radim
Moj slučaj je sledeći
U jesen ,,bačeno" 100 kg MAP-a i 40 kg UREA /kj
Početkom marta prihranjeno sa 100 kg/SAN-a po kj

U pitanju je sorta Rapsodija i naravno kad budem prskao od korava i bolesti u planu je i folijarna prihrana preko lista .
Da li da prihranim još sa 100 kg KAN-a /kj ??
Ako imas mogucnosti,sto da ne.

Nazad
Vrh