Prihranjivanje pšenice

na ove guste psenice ako se dobro ne posolii drugi put nece biti meke vajde

Ako ме нешто нервира код интернета то је кад фирма у 21. веку не уме да направи прегледан веб сајт. не зна се ко је гори, дал ови наши, или овај тримбл.

Možda ispadnem lupetalo al nek ostane zapisano ( a i kolega ganga će nam dati još pojašnjenja kad ispita detaljno) :
Mislim da taj senzor samo odredjuje "nivo zelene boje područja" i ništa drugo odnosno kolko je tamno zelena boja . Vjerovatno ima različite formule na odnosu položaja sunca ,i čini mi se da je matijas311 u pravu da bi ga žuti vrhovi zavarali kao i korovi ako ih ima dosta.

Momo i talianu odgovoravam oboma, senzor na aparatu ne određuje po boji - to bi bilo onda da je ječam pošto je bleđi tj. žući potrebno više azota a i napisao sam da ima više nijansi zelenih boja u zavisnosti od sorte tako da aparat neradi na BOJI mase, i drugo za sada radi za devet kultura koliko sam ja dobio uputstvo naravno an engleskom, položaj sunca i naoblačnost nemaju veze, malo surfujte ako znate jezik možda će te bolje razumeti sistem rada aparata jer ja slabo baratam stranim jezikom pa bih i onog ko zna pomogao možda u boljem objašnjenju koji ja mogu da dam i kako se to radi u svetu.

Ako ме нешто нервира код интернета то је кад фирма у 21. веку не уме да направи прегледан веб сајт. не зна се ко је гори, дал ови наши, или овај тримбл.
E vala su ga napravili da ga ne možeš pronaći.
GANGA budite ljubazni napišite oznaku aparata .

Aparat se zove Green Seeker - handheld crop sensor, na njihovom Trimble sajtu ima sigurno jer sam i ja tamo video ovo.

Taj aparat "negleda" spektar duginih boja (zelenu), već infra crveni spektar, tako da nezavisi od sunca, žutila, suvih vrhova. Ovo bi mogao neko od hemičara detaljnije da objasni. Pitanje je samo koliko su ovi "amaterski" uređaji presizni, ali tehnika napreduje :osmeh:.

Malo sam na brzinu procitao detalje sa sajta, cini se da u sustini radi poput fluorimetra, detektuje deo svetlosti koji se reemituje nazad ka aparatu od lista.. S obzirom da je fluorescencija hlorofila bitan parametar/indikator stanja fotosintetickog aparata, reklo bi se da su na osnovu vise merenja razlicito uzgojenih biljaka, pri tom mislim na min ishranu, dobili krivu i konstruisali aparat, te onda samo pomnoze se dobijene vrednosti sa parametrima iz tablice. Naravno, ovo je samo moja pretpostavka, onako na brzinu. Nadam se da ce neko pronaci nesto vise vec :osmeh:

@Tesla Ne zamerite mi, ali za cenu od 600 i kusur eura ne bi se bas mogao nazvati amaterskim uredjajem :)

Ne verujem da ne valja bar orijentaciono nas može uputiti na nedostatak.
U svakom slzučaju bolje od dosadašnje tehnike gde radimo u 95% slučajeva napamet a od ovih 5% što se služe analizom 95% uzima nepravilno uzorak.

Presle subote sam iso u prihranu i osto u pol njive, izvlacio me sin sa drugim traktorom pa nisam imao srca slikati sto se razvalila zemlja kud smo prosli. nakon toga je napado obilan snijeg a sada vec nekoliko dana kisetine ne prestaju. Propasce psenica... Jesenas je dobila 0-20-30150kg po jutru i 130 ureje. Pola zemlje sam uspio prihraniti sa 150kg KAN a drugu polu ko zna jel ce se moci

fotografijav.jpg

Neznam ni sam. Na 10ak jutara imam psenicu na dosta oceditim zemljama a 9 jutara su sve neke nize i malte ne jos gore od ove zemlje, tu ce biti gadni problema ako ovako nastavi padati

Do kad je rok za tu drugu prihranu An-om? (doduse, bacio sam vec jednom ali planirao sam jos jednom da idem) je l kasno ako se baci i sredinom aprila....mislim zbog uslove?

Nazad
Vrh