Prihranjivanje pšenice

@mladen87, još ostalo da ofarbam lafet, već sam ga koristio za bacanje pod soju (kombinacija extra, mogu ga natovariti pun, i samo gas), sada sam skinuo i zakačio na traktor zbog tragova (lafet ima širi gaz), napravio sam i drugi par lopatica da smanjim zahvat na 15m, koliko mi je i prskalica, i sad idem po stalnim tragovima.

- - - - - - - - - -

Prvu prihranu sam radio još 11-tog februara, pa je bilo već krajnje vreme za drugu.

Poslednja izmena:
A sta moze da bude sa psenicom koja nije do sad dobila nijednu prihranu? Kod nas ima koji nisu prihranili...Da li se moze nadoknaditi jednim kompletnim djubrenjem? Znaci da bude sva kolicina bacena npr.,ovih dana odjednom,a ne iz dva puta? Pitam,jer sam danas pricao sa komsijom koji nije bacio djubre,pa pita mene(kao ja znam :haha:).Nisam znao odgovor,jer nemam takvo iskustvo

Danas razgovarao sa jednim covekom u selu koji vazi za kao boljeg znalca oko poljoprivrede (trt milojka) i kaze da ako budem kasnije isprskao psenicu sa Ureom preko lista da ce psenica da izgori??? Ja sam ovde na forumu procitao da moze da se rastvori u vodi 15kg ureje i da se sa njom isprska jedan hektar... Sad sam u zabludi...

Danas razgovarao sa jednim covekom u selu koji vazi za kao boljeg znalca oko poljoprivrede (trt milojka) i kaze da ako budem kasnije isprskao psenicu sa Ureom preko lista da ce psenica da izgori??? Ja sam ovde na forumu procitao da moze da se rastvori u vodi 15kg ureje i da se sa njom isprska jedan hektar... Sad sam u zabludi...
Bolje kupiti Ekobooster2 jedna litra po ha cena 1000 din.

Sa 15kg/ha nece izgoreti... I ja sam po preporuci sa foruma prskao sa otopinom uree, recimo nekih 8-9 kg uree po jutru, i sve ok :osmeh:

Пронађи на форуму, писано више пута, пшеница може и до 30% уреа раствор, али немој после заставичара.

Ciro ja sam prskao negde polovinom aprila... Evo upravo marko22 odgovara da ne treba posle zastavicara prihranjivati tako.. za to vec nisam siguran, javice se vec neko iskusniji.

Kolege ja sam vise puta bio svedok kad je kolega u prkalicu od 440 lit rastvorio50 kg ureae i prskao 2kj psenice i imao je extra rod,prosle god sam i ja tako radio prvi put 15kg po jutru i herbicid a drugi put fungicid i oko 15 kg ureae po kj i nisam primetio nikakvih ostecenja na psenici

ureja na žitarice tj, ječam,pšenicu ide do 30% a kukuruz do 8%,tj na 100l vode za pšenicu do 30 kg ureje s tim da je treba otopiti dan ranije da se temperatura otopine ujednači sa vanjskom da nebi usjevi doživjeli šok.

Psenica mora postupno dobijati gnojivo (veštak), sto osnovno sto u prihrani. Ako se baci sve odjednom kasnije postoji velika mogucnost polijeganja. Nema dovoljno razvijem korjenov sistem i kad dobije naglo veliku kolicinu gnojiva ona bukne i naglo razjaca stabljiku i klas sto naravno korijen ne podnosi i dolazi do polijeganja. Tako sam ja slusao na predavanju.

Ima smisla .Tamo gde se nabaca stajnjaka malo više uvek polegne iako se nikako ne baca azot...

Urea preko lista sa koncentracijom od 30% baš i nisam siguran. Sa manjim koncentracijama da i količinom vode koja nije "kupanje" jer obično kada se nakvasiš više vode se slije sa tebe. Tako je i sa biljkom, a urea kao tečnost preko korena ne ide.
Što se tiče preparat: Na ulazu u Perlez 2011 je jedna njiva pod ozimom strninom dobila neki preparat. Usev se preparirao do zemlje? Očito da onaj ko je to preporučio/koristio nije merio koliko biljka ima azota i kakvo je stanje obezbeđenosti parcele azotom. Onda je kombajn uz pomoć vitla sa antipreparatom podigao samo klasove radi žetve. Oprez - prvo meri!
Gariša.

Sta me savetujete? Pretsetveno baceno 300kg./ha 15:15:15 so mikroelementi.24 februar 1 prihrana urea 200kg./ha.planirao sam 5 april 150kg.kanama predomislile me.kazu da ce sve da polegne.preporucili mi tecno gjubre fertigrain foliar so mikroelementi 3,5L./ha zajedno sa herbicidi.sad za vikend planiram da prskam.hocu da rastopim jos 50kg./ha urea. Predusev je 1ha.kukuruz. 1ha.lucerka. Dali bi imalo steta ili korist ako rastopim urea so tecno gjubre zajedno? Dali da rastopim uopste ili ovako je dovoljno?

Nazad
Vrh