Prihranjivanje pšenice

Opet se ništa nezna kod pšenice . Šteta što nisam danas slikao nešto što dosad nisam vidio . Kod nas inače ima par cm snijega ali tolko da je sve pokriveno. Znači vozim se i gledam sve bijelo , kad naidje njiva sa pšenicom kao da je optička varka , trljam oči , izgleda kao da tu snijeg nije ni pao.
Dakle snijeg pao malo ju stisno , a danas se pšenica uspravila otresla snijeg totalno i sada sve njive izgledaju fantastično kao da su dobile još injekciju.

Opet se ništa nezna kod pšenice . Šteta što nisam danas slikao nešto što dosad nisam vidio . Kod nas inače ima par cm snijega ali tolko da je sve pokriveno. Znači vozim se i gledam sve bijelo , kad naidje njiva sa pšenicom kao da je optička varka , trljam oči , izgleda kao da tu snijeg nije ni pao.
Dakle snijeg pao malo ju stisno , a danas se pšenica uspravila otresla snijeg totalno i sada sve njive izgledaju fantastično kao da su dobile još injekciju.

Druze neces da mi poverujes i ja danas malo setao po polju (iza kuce) i mogo sam svaku njivu sa psenicom da prebrojim koliko se mogao videti atar... Svuda sneg kao sto kazes nekoliko centimetra a na psenicu kao da nije ni padao sneg.... Zasto se to desava??? :sta:

Evo i nešto novo kod mene a i na našem tršištu aparat za određivanje količine azota za pojedine kulture, po preporuci prosta i dosta pouzdana sprava. Testiranje i utisci stižu uskoro.
o8x6s0.jpg

Druze neces da mi poverujes i ja danas malo setao po polju (iza kuce) i mogo sam svaku njivu sa psenicom da prebrojim koliko se mogao videti atar... Svuda sneg kao sto kazes nekoliko centimetra a na psenicu kao da nije ni padao sneg.... Zasto se to desava??? :sta:
Odvijaju se razni hemijski procesi .Pšenica diše (živi) možda si bacao i azot ,i tako se zemlja zagrejava .

Izvinite za nepotpune informacije, aparat je kupljen u Livoni u BG. a cena mu je preko 600 eura. U razgovoru sa jednim "savetodavcem" koji uslužno već niz godina radi sa dve vrste sličnih sprava mi je rekao da je ovo najprostiji i do sada najpouzdaniji aparat koji je imao u rukama, upoređivao je rezultate sa metodama koje rade laboratorije i odstupanja su vrlo mala kod ovog tipa a ostala dva su mu davala različite rezultate.

Možda je glupo pitanje Ganga jer nisam radio stim aparatom , ali dali može iskusno oko da uradi isto kao i taj aparat ?
E sad možda ni ja tebe ne razumem ali koliko sam svatio ti analizu radiš okom i to iskusnim svaka čast nemoj samo da te ameri kidnapuju pa oni za analize daju sume kolike nisu naše subvencije na državnom nivou a ti bi to mogao ODOKATIVNO, još jednom svaka ti čast prijatelju na takoj VIDOVITOSTI.:bravo: :cool:

Niste me razumjeli ,ja sam vas pitao dali bi to moglo tako , nisam rekao da mislim da je bolja odokativna metoda ili kako ja radim il neradim.
U smislu , dali taj senzor (ako je senzor) funkcioniše na principu odredjivanja nijanse zelene boje ili radi na nekom drugom principu , šta ja znam , da se možda nešto ubode u stablo ili slično. To je bilo samo pitanje.

Uspeo sam danas nekako da prihranim pšenicu
300320131594.jpg

malo i po mokrom, ali šta sad, od ove dosadne kišurine nemogu sastaviti par sati optimalnih uslova da uđem u njivu.

Niste me razumjeli ,ja sam vas pitao dali bi to moglo tako , nisam rekao da mislim da je bolja odokativna metoda ili kako ja radim il neradim.
U smislu , dali taj senzor (ako je senzor) funkcioniše na principu odredjivanja nijanse zelene boje ili radi na nekom drugom principu , šta ja znam , da se možda nešto ubode u stablo ili slično. To je bilo samo pitanje.
Ovo već i liči na pitanje, do nedavno i analiza zemljišta je bio pojam aparat radi sa infracrvenim zracima toliko znam nisam obdaren nažalost engleskim jezikom pa nemogu doći do detaljnijih informacijama o funkcionisanju tj . po kom principu radi bitno je da daje rezultate koji su relevantni za namenu samog aparata, aparat radi sa visine od 60-120 cm. i nema dodira sa biljkom kao što sam i kazao zraci očitavaju neki broj koji se kroz tablice pretvara u potrebnu količinu azota za prihranu. Danas sam i na brzinu išao do njive i isprobao kako radi uporedio sa pšenicom koja je prihranjena i onom koja nije i mogu reći da sam izuzetno zadovoljan dobijenim rezultatima.

Ja imam posijano 100 kj pšenice i 20 kj ječma i sve se super zelenilo i prije a naravno još bolje poslije prehrane ureom, ali onaj snijeg i mrazevi prije 10ak dana su učinili svoje vrhovi su požutili i za sada dosta ružno izgleda al vjerujem da ima dosta N, nije moguće da poslije prehrane ureom izgubi tamno zelenu boju, a prehranit ćemo je još kanom za 20ak dana, pa me zanima kako bi taj stroj odredio koliko treba N ako su žuti vrhovi pšenice

Ja imam posijano 100 kj pšenice i 20 kj ječma i sve se super zelenilo i prije a naravno još bolje poslije prehrane ureom, ali onaj snijeg i mrazevi prije 10ak dana su učinili svoje vrhovi su požutili i za sada dosta ružno izgleda al vjerujem da ima dosta N, nije moguće da poslije prehrane ureom izgubi tamno zelenu boju, a prehranit ćemo je još kanom za 20ak dana, pa me zanima kako bi taj stroj odredio koliko treba N ako su žuti vrhovi pšenice
Na ovako lepom pitanju dobićete i lep odgovor, ovom aparatu nesmeta oštećenja od trenutnih mrazeva koji su bili ili u slučaju žutila usled bolesti neutiče na njegov pravilan rad, buditw strpljivi još koji dan dok prestanu kiše i obiđem par nekoliko parcela i uradim analize pa ću i to podeliti ovde na forumu. Jedna napomena u zavisnosti od sorte neke pšenice su dobile po vrhovima lišća a neke ne i kako je poznato nemaju sve sorte istu zelenu boju.

Nazad
Vrh