Prihranjivanje pšenice

@FansteBG
To je tacno za kukuruz, a na psenicu slobodno bacaj. Psenica ima dva uslova-da je traktor ne cupa pri prolasku, i da se ne zaglavis u njivi prilikom prihrane :D

Sta moze da se desi ako djubrivo zaglavi izmedju listova. Plasim se da cu drugu prihranu morati da sacekam jos par dana pa se plasim da psenica ne preraste

Sta moze da se desi ako djubrivo zaglavi izmedju listova. Plasim se da cu drugu prihranu morati da sacekam jos par dana pa se plasim da psenica ne preraste
Odgovoricu tako sto cu te vratiti korak unazad .NE MOZE da se desi da se djubrivo zaglavi izmedju listova, ni slucajno a prilicno sam siguran ni namerno pa makar bilo u najlosijoj mogucoj granulaciji!

Jutros -3,kanda smo iskombajnirali psenicu...kao prosle godine kukuruz,u pocetku idealno dobar,posle corak.
Tako cemo i ove godine sa psenicom.

Još nije tako kritično , ali u fazi pred klasanje mraz je jako opasan . Prošle godine u maju jak mraz je ovde smanjio prinos za jedno 30% i pretvorio 1. klasu u stočnu hranu za jedno jutro. Zasad samoprži malo listove al bar neda korovima da divljaju.

Gledam u moje biljege i vidim da je prvo pravo napredovanje psenice tek vidljivo oko 1. aprila. Ovako velika psenica kao sto je imaju neki, na mojim parcelama je bila tek polovinom aprila i pocetkom maja. Dakle psenica je htela protiv prirode, ali je to ne moguce. U ponedeljak cu imati prilike da pricam sa Dencicem pa cu vam preneti njegovo vidjenje stvari.

Ali da nijedna poljo. emisija nije dovela nikakvog eminentnog strucnjaka,
koji bi mogao nesto da kaze o vremenskim minusima i losem uticaju istih za sadasnji stadium psenice,je kranje porazavajuc i sramotan.
Bitno je da se dovode koje kakve semenske i hemijske kuce koje gledatelja dave od pocetka do kraja emisije.

Па мора да се изађе на терен. Мора да се мери, да се смрзава, па тако више дана.

Velike psenice za ovo doba godine nisu dobre i ocito je da ce one koje su u normalnom uzrastu proci daleko bolje.
Tačno,imam pored kuće "oglednu tablu" koja je posejana da se očisti RD i isprazni mašina od semena znači u kasnijim rokovima setve.Nije prihranjivana i za sada iako je dokačio dobar mraz pre neki dan ( voda pored nje lepo smrzla) nema posledica nije menjala boju dok na njivama gde je porasla itekako su vidljive posledice.
Još jedna napomena na parcelama gde sam radio RD direktno u suncokret i posejana pšenica iako sejana istog danaje dosta niža nego ona u oranom kukuruzištu i spremljeno RD.
Drugu prihranu planiram posle 5 aprila,valjda će do tada biti načisto sa ovim mrazevima.

Šta imamo od toga i da nam kažu stručnjaci da pšenici treba sunca i viših temperatura kad je Bog odredio sneg i mraz....Imali smo domaće sorte koje se na ovakav vremenske prilike nisu ni obazirale ,čak ni u aprilu.Sutraću slikati jednu staru NS I jednu FRANCUSKU.Njiva do njive ,ista agrotehnika ,isti dan sejano.....Šta vam je ljudi ,mart je mesec a vi već kukate na pšenicu,i određujete prinose .Zar da pšenicu ošteti mraz i to u zimi ,pa nije Đurđevdan.

Tačno,imam pored kuće "oglednu tablu" koja je posejana da se očisti RD i isprazni mašina od semena znači u kasnijim rokovima setve.Nije prihranjivana i za sada iako je dokačio dobar mraz pre neki dan ( voda pored nje lepo smrzla) nema posledica nije menjala boju dok na njivama gde je porasla itekako su vidljive posledice.
Još jedna napomena na parcelama gde sam radio RD direktno u suncokret i posejana pšenica iako sejana istog danaje dosta niža nego ona u oranom kukuruzištu i spremljeno RD.
Drugu prihranu planiram posle 5 aprila,valjda će do tada biti načisto sa ovim mrazevima.
Sa cime si prskao suncokret ? Bilo koja hemija u suncokretu protiv sirka ostavlja posledice na psenicu naredne godine ukoliko nepadne dovoljno padavina da se spere hemija u dublje slojeve.Naravno jako puno zavisi od tipa zemljista.
Slikacu cim bude malo bolje vreme jednu parcelu na kojoj je ociti primer delovanja hemije od prosle godine

Nazad
Vrh