Prihranjivanje pšenice

ok,ja sam tako i shvatio,citao sam na sajtu azotare da ide u kocentraciji od 0.5% do 2% pa mi nije bilo jasno a dole pise do30%. kazi mi kakva su ti iskustva sa tom prihranom i jel moze da se mesa sa herbicidima.

I mene bi zanimalo koliko bi mogao a stavim ureje u moju prskalicu od 350 litara i sa njom isprskam nesto vise od jednog hektara????? (oko 120ari)

ok,ja sam tako i shvatio,citao sam na sajtu azotare da ide u kocentraciji od 0.5% do 2% pa mi nije bilo jasno a dole pise do30%. kazi mi kakva su ti iskustva sa tom prihranom i jel moze da se mesa sa herbicidima.
Moze se mesati cak je i pozeljno, korovi lakse i potpunije prisvajaju herbicide uz pomoc urea a psenica ce zahvaliti vecim rodom

okizvini, ni na kraj pameti mi nije bilo da zito hoce da polegne ...cuo sam za jecam al za psenicu nisam:) izvini jos jednom :D

Upravo se vratih sa svezim informacijama pa da krenem.
Psenica ako nije krenula u vlatanje, to jest ako se ne vidi prvo kolence dobro je i nema brige, ali ako je krenula u vlatanje i moze se opipati prvo kolence treba iscupati jednu biljku i pogledati kakava je ispod povrsine. Uglavnom u ovakvim situacijama je velika verovatnoca da su psenice propale i da je jedino resenje da se pokose do zemlje i da se probaju isprovocirati ovim postupkom da krenu u novu vegetaciju inace u suprotnom ce vecina psenice biti samo trava. Prema recima Dencica tritikali su uglavnom propali jer njihova vegetacija krece ranije. On je pokazao slajdove sa instituta gde psenica ni nije tako velika kao sto su pojedinci ovde na forumu stavljali slike. Dakle pod hitno obici usev i konstatovati to jest postaviti dijagnozu koja se moze vrlo lako uraditi. Svaka propala biljka ce imati trulo srce i tu nem roda samo trava.
Drugu prehranu uraditi cim se za to stvore vremenski uslovi i to bude fizicki izvodljivo , u kolicini od oko 35 % od ukupno planirane kolicine azota.

Upravo se vratih sa svezim informacijama pa da krenem.
Psenica ako nije krenula u vlatanje, to jest ako se ne vidi prvo kolence dobro je i nema brige, ali ako je krenula u vlatanje i moze se opipati prvo kolence treba iscupati jednu biljku i pogledati kakava je ispod povrsine. Uglavnom u ovakvim situacijama je velika verovatnoca da su psenice propale i da je jedino resenje da se pokose do zemlje i da se probaju isprovocirati ovim postupkom da krenu u novu vegetaciju inace u suprotnom ce vecina psenice biti samo trava. Prema recima Dencica tritikali su uglavnom propali jer njihova vegetacija krece ranije. On je pokazao slajdove sa instituta gde psenica ni nije tako velika kao sto su pojedinci ovde na forumu stavljali slike. Dakle pod hitno obici usev i konstatovati to jest postaviti dijagnozu koja se moze vrlo lako uraditi. Svaka propala biljka ce imati trulo srce i tu nem roda samo trava.
Drugu prehranu uraditi cim se za to stvore vremenski uslovi i to bude fizicki izvodljivo , u kolicini od oko 35 % od ukupno planirane kolicine azota.

Kod mene nigde nema prvo kolence,i psenica je bas mala ja sam dosta kasno sejao imao sa nekih problema sa mehanizacijom pa zakasnio malo vise ali izgleda da ce jos ispasti to dobro??? :sta:

nemoguce je da psenica vec vlatala,odnosno i akoima neka da je vlatala to je jako mali procenat.Nisu bas toliko velike...

To je tačno.Ima ih raznih po ataru.Do ekstremno prevelikih za ovo doba godine do manjih i malih-mladih.Šta bude,biće.

Da li je divno ili nije to ne znam, ali da je dobro nije. Dencic je pricao sigurno sat vremena i izmedju ostalog sam prvi put u zivotu cuo i video da se u Iranu psenica seje na bankove kao sargarepa, a u kanale izmedju se pusta voda. Prinosi su im oko 13 t/ha.

Sta,spremam kojbajn za vrsidbu oko 1 maja krecemo
images
:haha::haha::haha::haha::haha::haha::haha:

Vlatanje počinje kad se pojavi prvo kolence. Klasanje je kad se pojavi klas.

Sad propala psenica jer je prerano krenula a jesenas nas savetuju da sejemo krajem semptembra. Koliko sam primetio na HR forumu u Hrvatskoj ljudi ne žure toliko sa setvom kao mi a Slavonija nije predaliko da bi nam se tehnologija toliko razlikovala.

Nazad
Vrh