Prihranjivanje pšenice

Nije dovoljno samo uraditi prihranu već i zaštitu fungicidima da bi prinos bio zagarantovan.

Ti joj daj sve sto je do tebe. Prihranio si, sad povaljaj ako si u mogucnosti, pa izvrsi zastitu od insekata, i bolesti, i onda mozes da ocekujes maksimalni prinos. A koliko je to, ima gore ko je kompetentan!

Kakva su vam iskustva sa zastitom od bolesti,rdje lisne,fuzarioze klasa itd,tj koliko zastita u proseku povecava prinos?

Ja sam nov ovde pa jos nisam upucen;)

Prelistajte ovu temu, siguran sam pronaci cete vecinu odgovora na pitanja koja Vas muce... Na forumu je prisutno obilje informacija, da se jedan potpun laik moze veoma brzo i kvalitetno obuciti za rad u poljoprivredi, a za sve su zasluzni clanovi istog koje ne prezaju niti jednog momenta da podele svoje znanje i iskustvo sa drugima :osmeh:
Pozdrav

Kod mene se prošle godine na mini probi od fungicida protiv fusariuma daleko najbolje pokazala caramba . Nemora da bude preporuka možda se nešto drugo poklopilo al ja odsad idem s njom . Još neke zanimljivosti , isto tako dobar fungicid protiv fuzariuma mi je bio "Azot" , ne smijte se , gdje sam išao sa dosta jačom drugom prihranom , jedna traka i kvalitet klasa je bio bolji . Još , jaaako je bitno vrijeme primjene pa treba razmišljati (opet ćete se smijati ) o "split" aplikaciji fungicida u cvatanju.

kish, i ja sam nov clan, i vjeruj, najvise me nervira kad mi kazete prelistaj, a ima 100strana...pa znaci 3-4sata samo sjedi i citaj (imaju ljudi i drugih stvari raditi sem toliko sjediti i citati)..lakse je da 5 ljudi opet napise po jednu poruku, znaci samo iskustvo nego da taj neko lista sve...ne interesuje tog novajliju samo na primer prihrana

zbog cega se preporucuje valjanje, to nisam nikada radio. . . sejao sam nesto psenice na njivama koje su bile livade(tj njive koje nisma radio par god, 3 godine) sta mi preporucujete za pskanje od korova.

Kod mene se prošle godine na mini probi od fungicida protiv fusariuma daleko najbolje pokazala caramba . Nemora da bude preporuka možda se nešto drugo poklopilo al ja odsad idem s njom . Još neke zanimljivosti , isto tako dobar fungicid protiv fuzariuma mi je bio "Azot" , ne smijte se , gdje sam išao sa dosta jačom drugom prihranom , jedna traka i kvalitet klasa je bio bolji . Još , jaaako je bitno vrijeme primjene pa treba razmišljati (opet ćete se smijati ) o "split" aplikaciji fungicida u cvatanju.
to je i logicno jer slabe biljke napada bolest,jaka biljka je otponija u svakom pogledu.

kish, i ja sam nov clan, i vjeruj, najvise me nervira kad mi kazete prelistaj, a ima 100strana...pa znaci 3-4sata samo sjedi i citaj (imaju ljudi i drugih stvari raditi sem toliko sjediti i citati)..lakse je da 5 ljudi opet napise po jednu poruku, znaci samo iskustvo nego da taj neko lista sve...ne interesuje tog novajliju samo na primer prihrana
Pa mene kada nesto interesuje,ja citam.
Neznam sto je to problem,u tom ce citanju mozda jos sta interesantno naci.

Nekada dok su se sejale samo domace sorte psenice niko nije ni koristio fungicide a prinosi su bili i bolji nego danas.Pre neki dan sam prisustvovao prezentaciji jedne strane firme koja prodaje i seme psenice.Naravno,uz seme prodaju i fungicide(koji su obavezni)i to dva tretmana,pa obavezno tretiranje insekticidom a naravno neophodan je i regulator rasta.:sjasi:
Ah,da,zaboravih,folijarna prihrana uz svako tretiranje psenice.

Moj deda je sejao psenicu da bi"ocistio"njivu a sta je ovo danas?

Poslednja izmena:
Znate kako.Sve je već objašnjeno i napisano nekoliko puta.Dođe neko nov koga mrzi da čita i on postavi pitanje na koje je odgovoreno x puta i naravno kreću odgovori a u stvari pišemo jedno te isto svo vreme samo menjamo redosled rečenica.Mene nikad ne mrzi da pročitam neku temu ma kolika bila ako u njoj ima napisano ono što mene interesuje.

Nazad
Vrh