Prihranjivanje pšenice

Potreban mi je savet. Kupio sam An da prihranim psenicu, pa me zanima vase misljenje, kad je najpametnije baciti po psenici? :bravo:

Nijednom se ove godine nisam klizao.Nikad nije led bio deblji od 3mm.Nikakava zima. Sve ciklona iza ciklone ,bilo ih je 10 -15 komada.Nijedna sibirska anticiklona pa da dere minus 20 dana.Možda je i bolje za pšenicu.

Imam jednu njivu 30a, lepa, uska a dugacka, psenicu sam jesenas posejao, kupio sam dzak sana pancevackog 50kg. E sad, kad je najbolje da ga bacim i kojoj kolicini? Neki pricaju da sad bacim 60% to je 30kg i krajem marta ostalo i po kojim vermenskim uslovima. Dal kad stegne mrazic ujutro ili moze i preko dana u bilo koje doba to mi nije jasno? Jer bi mogao neko malo da mi to objasni, detaljnije?

Hvala unapred!

Urea koja je bacena u prvoj polovini februara i ranije ce se do kretanja vegetacije psenice u velikoj meri premestiti u dublje slojeve zemljista i time biti dosta manje iskoriscena,jer korenov sistem nece pratiti svojim razvojem dalje ispiranje azota posle ovih sve obimnijih padavina,u pravom smislu reci djubrivo aplicirano u ranijim rokovima prehrane je ''baceno''...
U potpunosti se slazem. Neki su odmah posle NG trcali u njivu da prihrane ali stvarno mi nije jasno cemu tolika zurba. Ja sam danas poceo sa prvom prihranom 200kg/ha kana. Nadam se da cu sve njive zavrsiti do srede, neke treba da zasuse da moze da se udje.

U potpunosti se slazem. Neki su odmah posle NG trcali u njivu da prihrane ali stvarno mi nije jasno cemu tolika zurba. Ja sam danas poceo sa prvom prihranom 200kg/ha kana. Nadam se da cu sve njive zavrsiti do srede, neke treba da zasuse da moze da se udje.

Kod nas ako ne bude padala kisa,mozda od nedelje.

30aqrkg.jpg
[/IMG]

Ja gledam kroz to,da li ce biti padavina.Inace prihranivacu KAN-om.E sad,jos nisu temperature naklonjene prihranom istog,a kada budu temperature optimalne za prihranu-oko 10%,po prognozi vremena nece biti padavina.Mozda oko 11-12 marta,ali ver.padavina je samo 30%(barem u mom kraju).Sada baciti,bi ova vlaga mozda rastopila djubrivo i povukla u zemlju,pa budi pametan:sta:.
....
Nisam u medjuvremenu video ove postove gore,vidim da se odlucujete ipak za razbacivane kaN-a.

Nazad
Vrh