Prihranjivanje pšenice

Ja mislim da poleganje psenice moze da zavisi i od tipa zemlje, stariji ljudi tacno znaju u kom delu atara ako bacis normalnu dozu tipa 100kg/kj psenica ce pasti iako nije baceno previse azotnog djubriva. Ali u vecini slucajeva je kako Dr. Gruja kaze

Pre dve godine pred setvu Apaca baceno 250kg/ha 15-ke i na prolece 400kg/ha SAN-a.
Nije polegao.Ako je to malo, kazite koliko je previse?

Ja sam danas razbacio 100kg ANa po jutru.
25300856320575702516615.jpg

Koji su uzroci poleganja psenice,velike kololicine djubriva ili nesto drugo???

- - - - - - - - - -

Koji su uzroci poleganja psenice,velike kololicine djubriva ili nesto drugo???
Uzroci poleganja pšenice su pre svega genetska osobina. Ukoliko imamo pšenicu koja u donjem delu stabla ima veliki razmak izmedju kolenaca to je pšenica koja će sigurno da polegne. Drugo mesto dele azot i gustina setve. Ako je gusta setva u pitanju pšenica mora da raste u visinu jer traži više svetlosti . Azot forsira rast . Na trećem mestu su klimatski faktori . Ukoliko je sušno ona će biti manja nego što je "propisano" , i obrnuto.

U velikoj meri Azot u suvisku uslovljava intezivnije bokorenje,ali
ima i uticaj i na formiranje tkzv izduzenih celija u biljci ,stablo je u vecoj meri supljikavo,sto dalje uzrokuje poleganje takvih biljaka...

Kako je islo bacanje?Ja se nesto ne usudjujem da udjem u njive.
Video sam danas clana Tomu VS da je vukao vestak od zz Baco pa se nesto premisljam da i ja probam bacati.
Dobro je išlo, ja sam juče oklevao sve sam mislio da će kiša....Sad je već mokro, sad moraš čekati da prestane da pada.

kod nas sneg vec 24h bez prestanka, a i narednih dana najavljuju padavine tako da se ceka lepo vreme, nema rada 7 dana minimum, znaci godisnji odmor traje...:spavam:

Komplet se gleda kroz celu vegetaciju,e sad sve zavisi od sorti.LG trpi pojacano djubrenje azotom,neke sorte slabije trpe....

Nazad
Vrh