nikola ilic
Član
Koja temperatura,posle snega bio samo minus,ostalo u plusu oko 7-8c.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Ko zna za sto je to dobro,mozda ce na leto da bude ladovina.
Pa odnesi uzorak zemljista u Zavod za poljoprivredu u Negotinu, oni ce ti uraditi analizu...
pa najbolje bi bilo pocetkom marta..Kada je optimalno vreme za prihranu sa Kanom, njive su nadjubrene u jesen Mapom i psenica je za sada OK?
Niko ne može da Vam kaže kada je na vašoj njivi "OPTIMALNO" vreme za prihranu. Ono što može da Vam se kaže je da je izbor djubriva dobar (ukoliko vam je zemljište kisele pH reakcije ) . Hrana treba da joj se da na početku vegetacije, samo to je optimalno..nema tu kalendarskog hranjenja. Vegetacija kreće intenzivnije kada se temperature ustale na 10-tak stepeni... na nižim temepraturama pšenica samo vegetira a oni koji su u jesen dali hrane ne moraju preterano da se nerviraju, jer je i mineralizacija azota bila intenzivnija ove zime. Doze mogu da se preporuče samo uz hemijske analize zemljišta,a ukoliko ih nemate ili ih uradite ili radite otprilike na osnovu preduseva i na osnovu prinosa koji ste postigli sa predusevom. Ove godine je to mahom oko 90 kg čiste aktivne materije azota , nećete pogrešiti ako date po udžbeniku 120 kg/ha čiste akt. materije (ukoliko ne znate analize po N-min metodi).Kada je optimalno vreme za prihranu sa Kanom, njive su nadjubrene u jesen Mapom i psenica je za sada OK?
Najlepse hvala na odgovoru, sada znam sta mi je ciniti!!!Ja sam planirao da dajem od 90-120kg aktivne materije azota u zavisnosti od preduseva, tako da se tu apsolutno slazemo, ali nisam znao na kojim temperaturama krece vegetacija.Niko ne može da Vam kaže kada je na vašoj njivi "OPTIMALNO" vreme za prihranu. Ono što može da Vam se kaže je da je izbor djubriva dobar (ukoliko vam je zemljište kisele pH reakcije ) . Hrana treba da joj se da na početku vegetacije, samo to je optimalno..nema tu kalendarskog hranjenja. Vegetacija kreće intenzivnije kada se temperature ustale na 10-tak stepeni... na nižim temepraturama pšenica samo vegetira a oni koji su u jesen dali hrane ne moraju preterano da se nerviraju, jer je i mineralizacija azota bila intenzivnija ove zime. Doze mogu da se preporuče samo uz hemijske analize zemljišta,a ukoliko ih nemate ili ih uradite ili radite otprilike na osnovu preduseva i na osnovu prinosa koji ste postigli sa predusevom. Ove godine je to mahom oko 90 kg čiste aktivne materije azota , nećete pogrešiti ako date po udžbeniku 120 kg/ha čiste akt. materije (ukoliko ne znate analize po N-min metodi).
A zasto onda na dzaku Pancevackog KAN-a,pise da su preporucene kolicine kg/h KAN-a za psenicu od 150-200kg.Evo vam i linka:http://www.hip-azotara.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=74&Itemid=106&lang=srDoze mogu da se preporuče samo uz hemijske analize zemljišta,a ukoliko ih nemate ili ih uradite ili radite otprilike na osnovu preduseva i na osnovu prinosa koji ste postigli sa predusevom. Ove godine je to mahom oko 90 kg čiste aktivne materije azota , nećete pogrešiti ako date po udžbeniku 120 kg/ha čiste akt. materije (ukoliko ne znate analize po N-min metodi).
Imam ja folije ako hoćeš da pokriješ.Ja danas prihranio trecinu povrsina posejanu psenicom - ruskom ureom, islo solidno ali predvece pocela sitna kisa!
Pise i na autobusu banka, pa... Slobodno poslusaj Dragan18, i nema problema.A zasto onda na dzaku Pancevackog KAN-a,pise da su preporucene kolicine kg/h KAN-a za psenicu od 150-200kg.Evo vam i linka:http://www.hip-azotara.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=74&Itemid=106&lang=sr