Prihranjivanje pšenice

Koja temperatura,posle snega bio samo minus,ostalo u plusu oko 7-8c.

Pozdrav svima. Ja sam nova na ovom forumu, i interesuje me kozarastvo, ali da se javim i na ovoj temi. Mi cemo psenici ovih dana kad budu uslovi za to, baciti ureu psenici. To su nam preporucili, pa, videcemo. Nadamo se najboljem.

Kada je optimalno vreme za prihranu sa Kanom, njive su nadjubrene u jesen Mapom i psenica je za sada OK?
Niko ne može da Vam kaže kada je na vašoj njivi "OPTIMALNO" vreme za prihranu. Ono što može da Vam se kaže je da je izbor djubriva dobar (ukoliko vam je zemljište kisele pH reakcije ) . Hrana treba da joj se da na početku vegetacije, samo to je optimalno..nema tu kalendarskog hranjenja. Vegetacija kreće intenzivnije kada se temperature ustale na 10-tak stepeni... na nižim temepraturama pšenica samo vegetira a oni koji su u jesen dali hrane ne moraju preterano da se nerviraju, jer je i mineralizacija azota bila intenzivnija ove zime. Doze mogu da se preporuče samo uz hemijske analize zemljišta,a ukoliko ih nemate ili ih uradite ili radite otprilike na osnovu preduseva i na osnovu prinosa koji ste postigli sa predusevom. Ove godine je to mahom oko 90 kg čiste aktivne materije azota , nećete pogrešiti ako date po udžbeniku 120 kg/ha čiste akt. materije (ukoliko ne znate analize po N-min metodi).

p.s. Mislio sam na dnevne temperature. I na intenzivnu fotosintezu!

Poslednja izmena:
Prva prihrana pocetkom vegetacije, a druga kod vlatanja. Ova prva prema potrebama moze i ranije a moze i sada, a druga ce biti lakse kad da se proceni.

Niko ne može da Vam kaže kada je na vašoj njivi "OPTIMALNO" vreme za prihranu. Ono što može da Vam se kaže je da je izbor djubriva dobar (ukoliko vam je zemljište kisele pH reakcije ) . Hrana treba da joj se da na početku vegetacije, samo to je optimalno..nema tu kalendarskog hranjenja. Vegetacija kreće intenzivnije kada se temperature ustale na 10-tak stepeni... na nižim temepraturama pšenica samo vegetira a oni koji su u jesen dali hrane ne moraju preterano da se nerviraju, jer je i mineralizacija azota bila intenzivnija ove zime. Doze mogu da se preporuče samo uz hemijske analize zemljišta,a ukoliko ih nemate ili ih uradite ili radite otprilike na osnovu preduseva i na osnovu prinosa koji ste postigli sa predusevom. Ove godine je to mahom oko 90 kg čiste aktivne materije azota , nećete pogrešiti ako date po udžbeniku 120 kg/ha čiste akt. materije (ukoliko ne znate analize po N-min metodi).
Najlepse hvala na odgovoru, sada znam sta mi je ciniti!!!Ja sam planirao da dajem od 90-120kg aktivne materije azota u zavisnosti od preduseva, tako da se tu apsolutno slazemo, ali nisam znao na kojim temperaturama krece vegetacija.

Doze mogu da se preporuče samo uz hemijske analize zemljišta,a ukoliko ih nemate ili ih uradite ili radite otprilike na osnovu preduseva i na osnovu prinosa koji ste postigli sa predusevom. Ove godine je to mahom oko 90 kg čiste aktivne materije azota , nećete pogrešiti ako date po udžbeniku 120 kg/ha čiste akt. materije (ukoliko ne znate analize po N-min metodi).
A zasto onda na dzaku Pancevackog KAN-a,pise da su preporucene kolicine kg/h KAN-a za psenicu od 150-200kg.Evo vam i linka:http://www.hip-azotara.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=74&Itemid=106&lang=sr

Po nekim autorima sve ispod 100 KG/ha aktivne materije se daje odjednom a iznad toga se deli u dve doze. 70:30 ili 80:20.

Nazad
Vrh