Prihranjivanje pšenice

Ajde da postavim ja jednu "naivnu" konstataciju... Kad sam isao u skolu, ucili su nas da se 2/3 korena nalazi u oranicnom sloju, do 40 cm. Deo do 60 cm, a samo mali procenat ide na 2 m dubine, ili vise...U ovim N-min analizama u sloju od 0-30 cm uglavnom ima do 1/4 dostupnog azota, a ostatak na vecoj dubini. To mu odprilike dodje kao konstatacija da ja zivim na prvom spratu, a u prizemlju je supermarket, pa ja onda ne moram da jedem...
Postujem savete strucnjaka u velikoj meri, ali se oko preporuka djubrenja DUBOKO ne slazem. Moja zemljista imaju oko 22-25 mg/100 gr zemljista, i spadaju po strucnjackoj kategorizaciji, u ona gde je moguce neke godine i preskociti osnovno djubrenje, ali kad god sam ih poslusao- NISAM IMAO NISTA!
Zato apelujem na sve one koji su dobili preporuku djubrenja od NISTA, do JAKO MALO, da NE poslusaju!

I ja jutros poranio, i do 8 završio prvu prihranu pšenice, sa 100 kg/kj UREE, vidljivost je bila takva da nisam ni slikao, nebi se ništa videlo :osmeh:.

Kraj prve prihrane i poslednje na ovoj parceli 180kg uree po kj,uprkos mrazu od -5 ipak su ostajali malo dublji tragovi. Ipak je to rit :)
prihrana.jpg

Moje misljenje je da je to rano,jos se "rani" iz zrna,tako da mu jos ne treba hrane,ja bi to bacao krajem meseca,kad pocne pun bokor.

Ne mogu ja da cekam,ako padnu ove kise necu uci do polovine marta sigurno ako ne i kasnije,a u setvi nisam nista bacao....prosle godine sam sejao 5decembra i bilo 2850kg po k.j,a ovo sam sejao 28 novembra i u dosta boljoj je kondiciji od prosle godine,i bacao sam polovinom februara djubre...

Još jedan dokaz da nije loše uraditi n-min analizu, jako različite potrebe za azotom po lokalitetima, hvala kolegi kiraju na ovoj tablici.

Auuu kakve su ove analize glupost. Na to uopšte netreba obraćati pažnju. Pa nije dotični gospodin jedini na lokalitetu Ruma, a i verujem da kod ostalih proizvođača nemože ovo da se primeti. Uzeli gospoda savetodavci 1 parcelu pa dali preporuku za ceo regon. Strašno...

Nazad
Vrh