Prihranjivanje pšenice

Potpuno se slažem sa Draganom oko ovih količina i smatram da je bacanje para.
Svakako je bolje rasturiti veštak iz više navrata kako si i naveo Kris ali preporučene količine.
Ja recimo gledam da prihranim sa oko 80-90 kg čistog azota po kj ali da ta količina bude razbacana u 3 navrata.Kako bi izbegao rizik da zafali N-a ili ga biljka ne iskoristi zbog određenih vremenskih uslova.
Nema potrebe da se rastura u 3 navrata. Ono što je Mindjušar postovao kako se radi u Austriji ili Nemačkoj , nema veze sa našim agroekološkim uslovima. KOd njih je vegetacija strnih žita mnogo duža zato prihranjuju u više navrata sa manjim količinama. To nije primenljivo kod nas. Dve prihrane je sasvim dovoljno, stim što u ne idite 50-50% nego 70-30% ili 60 -40 %. U prvoj prihrani jača doza, a u drugoj manja.

Mindjušar je po meni doktor za Pšenicu i jedan veliki gubitak forumu što ga nema.

P.S. I Dragan18 bi bio veliki gubitak što se tiče pšenice.

Al sam vas "Nahvalio"...:osmeh:

Mindjušar nije ništa pametniji od nas ostalih. Ima na ovom forumu i boljih proizvodjača od Mindjušara, samo se on nametnuo kao "najbolji" jer koristi No-till obradu pa je ostao najzapaženiji, što je svakako pionirski potez u Srbiji i pozdravljam to. Mene je prijatno iznenadio jedan član sa prethodnih strana što je nosio zemljište na analizu i utvrdio sadržaj azota. Samo me je strašno iznerviralo što su lenji ljudi (oni koji nisu nosili na analizu iz ovih ili onih razloga) i oni koji uvek imaju nešto protiv "nauke" odma skočili na njega kako su mu male preporuke! To je inače hronična boljka našeg društva, ako neko iskoči iz proseka svi mu se odmah prikače na noge da ga povuku dole. Pozdravljam svaku inicijativu da se uradi nešto novo, ali sve što ima veze sa zdravim razumom.

http://poljoinfo.com/showthread.php?4368-Pšenica-2011-12/page124
Post je tu napisan 5.7.2012
Citat:
A za korove isključivo ili obavezno nešto naj(lošije) jeftinije tezis,metmarki ili tome slično.I isključivo jedna prihrana!
Danas sam selektirao pšenicu koja je je na 70 ari dala 4890 kg JUS-a ,apač,seme original,njiva u izvarednoj kondiciji došao čovek(70 godina) da me pita kako on je bacao veštaka da sve zvoni ali samo jednom po najvećem snegu u februaru rod 220 kg po kj. Odmah se oladio kada sam mu objasnio da je ova imala 3 prihrane (ta treća je slučajna u aprilu kada sam bacao za suncikret ostalo nešto SAN-a i dobila i ona jel me dele dve parcele) Posle došle kiše i izgleda je iskoristila đubrivo idealno.
Dogodine probamo parcelu na svakih 15 dana (koliko vremenske prilike dozvole) od 1 februara do 1 aprila znači 5 puta.Količina će biti standardna ravnomerno raspoređena.
Ova je slučajno dobila treću prihranu ali se izgleda dobro potrefili vremenski uslovi.
Malo sam preterao sa 5 prihrana ,držaću se plana od 3 prihrane.Naravno sve zavisi od vremenskih uslova.

Ove godine koristicu An u dva navrata. Negde pocetkom Marta 150 kg/kj i nakon 20 dana jos 100 kg/kj.
Prosle god. po prvi put sam koristio u dva navrata, stim da je bio San u kolicini 100 + 100 kg/kj sorta je bila Apach (ista i ove god.) rod od 3400 kg/kj.

Ja sam u subotu prihranio moju psenicu sa 100 kg/kj UREe,izgleda da sam bas pogodio pravi momenat.

Za manje od mjesec dana , kada bi pažljivo skalpelom rasjekli stabl pšenice uzdužno , pri dnu bi mogli naći maleni zametak klasa . Ako bi ga pažljivo izvadili i pod jačim povećalom pogledali mogli bi čak vidjeti tačan broj formiranih zrna . I to nam nešto govori o prihrani.

Jutros poranio, mraz bio baš onako fini, Rus smrzo, smrzo se i ja, a pšenica dobila 125 kg/kj Urea-e. Ostalo još 6 kj. Bacio bi i to, al sam morao na posao, a njiva je na sasvim drugoj strani. Sutra, ako bude mraza završavam prvu prihranu.

mi danas ujutro pionirski krenuli, niko normalan ili ziv covek u ataru sem nas ... 100 kg urea/kj
fnykp0059.jpg
[/IMG]

fnykp0060.jpg
[/IMG]

fnykp0061.jpg
[/IMG]

Samo me je strašno iznerviralo što su lenji ljudi (oni koji nisu nosili na analizu iz ovih ili onih razloga) i oni koji uvek imaju nešto protiv "nauke" odma skočili na njega kako su mu male preporuke! .
Ma niko nije skocio na njega sto je to radio, nego smo moz se reci skocili na te sto su mu to preporucili, tj tu kolicinu azota.
Evo kolega @savato je pisao o velikom deficitu vlage, i sa obzirom na to ta kolicina azota je po meni nedovoljna.

U Poljoprivredniku ima zanimljiv teks o prihranjivanju pšenice za teritoriju Vojvodine .Rađeni su probni uzorci na količinu pristupačnog azota i stanju vlage, po Vojvodini .Stanje vlage na teritoriji koju pokriva PSS Kikinda je ujednačeno (27,24 24 )a sadržaj N je u proseku 131 kg. Ovo je stanje sa 15.I 2013.

Ja prvu prihranu radim početkom marta u količini od 350 kg KAN-a po hektaru, a drugu početkom aprila sa 150 kg KAN-a. To se odnosi na Balaton.
Novosadske sorte manje djubrim, maksimalno 400 kg KAN-a po hektaru.

Urea i An se u mom kraju ne koriste.

I ja jutros odradio ono što je moglo.Na jednoj njivi čak i voda leži a kroz dolje se nije moglo.Malo je falilo da ostanem par puta u njivi pa smo odustali.Dobiće SAN ka dobro prosuši.

Mi prehranili danas do podne 20kj sa oko 100kg kj urea46%,nestalo nam, posto moramo sa spediterom zbog puteva a i otoplilo je .Sutra ponovo ako se smrzne slike nema jer se nevidi psenica ispod snega

Nazad
Vrh