Prihranjivanje pšenice

I mi smo prihranjivali zito na vikend, 230 kg/ha

img2496p.jpg

Prehranio deo psenice sa ureom-sto sam i planirao 28.02.tekuce godine 90kg.po kj. posle ide an....
Apac los...neznam, prvi put ga sejem.Drugar kaze da se ne sekiram,samo da mu dam ono sto treba i bice OK.Ubila ga golomrazica pre snega.Sejan na sojiste
17.10.2011.g. uradjena analiza zemljista jesenos pre setve....
Simonida skroz OK.:osmeh:Ostatak psenice ici cu sa anom kada vreme dozvoli..-opit.
Nisam slikao apac,ali bolje mi je izgledao u januaru.
Kakvi su vasi APACI....:sta:

E to sad ..., čudan tip zemlje , u jednom kraju žedna , a u drugom čak ležalo i vode al nesta brzo.
Inače kod mene (komšijske) su pšenice uglavnom žedne , džaba onoliki snijeg.

Sad sam stigao kuci bacio sam 100kg An po kj prva prihrana.Uspeo sam dve parcele da uradim sutra bi mogao nastaviti al imam svirku od 11 sati pa tek u ponedeljak al je islo super

ja danas odradio prvu ruku 150/ha KAN Lucija BC ocjena 3+ Fijesta 4 a Katarina 5 početkom aprila idem još 150/ha i koliko % smijem ići ureje u špricu kad budem radio protiv korova Hvala

prnjavor3
Evo ti spisak kultura i koliko se sme rastopiti ureje u procentima

KULTURA KONCENTRACIJA
Žitarice do 30 %
Livade do 30 %
Kukuruz 0,6 - 6,4 %
Uljana repica do 30 %
Šećerna repa do 4,5 %
Krumpir do 5,0 %
Vočnjaci 0,5 - 2,0 %
Maslina 3 - 5 %
Vinova loza 0,7 - 1,0 %
Lubenica do 0,5 %
Mahune 0,3 - 0,6 %
Krastavci 0,5 - 1,0 %
Rajčica 0,4 - 0,7 %
Paprika 0,5 - 0,7 %
Celer 0,8 - 2,4 %
Mrkva / peršin 1,2 - 3,0 %
Kupus 0,8 - 1,6 %
Salata 0,6 - 1,0 %
Luk 1,6 - 2,5 %
Cvekla 1,5 - 2,0 %
Radi se o rastopini ureje u procentima na kolicinu vode.

Kako se preračunava, 1 kg je ekvivalent 1 litri? Onda, pšenica trpi do 30kg uree na 100L vode? Jel zna neko da li treba grejati vodu kod rastvaranja?

Danas prihranio 200kg KAN-a po hektaru.Andino mi bolji od Apaca i Baalatuna.Samo sto je Andino
sejan 20dana kasnije.Krajem meseca sledi jos 150kg.

Ja ću u ponedeljak da prihranim Balaton sa 300 kg KAN-a po hektaru, pa krajem marta sa još 100-150 kg KAN-a. Simonidu i NS-40 S ću sa manje djubriva.

Ma kakvo grejanje vode.Ja UREJU rastopim dan-dva ranije u kantama od jupola,uz povremeno mesanje.
Vece pre prskanja naspem vise od pola prskalice vode(da se tokom noci koliko toliko ugreje-prenoci).Pre dodavanja UREJE ukljucim prskalicu-mesac,dodam ureu,dospem vodu....hemija-prskanje od korova,moze multronik,slavol......Prskam u prepodnevnim casovima cim rosa ode jer se biljka ohladila koliko toliko tokom noci,da je nebi oprzijo(urea hladi...),Drugar je popizdio sipao vodu ukljucio mesac i iz dzaka direktno u prskalicu ureju...

Odosmo burazer i ja da vidimo može li se raditi . Po merenjima hidrometeorološkog zavoda ima -2 , daj bože da je steglo.

meni je NS 40s prošle godine legla samo tako i to baš zbog jakog đubrenja.Ostalo mi SAN-a i ja ajde reko neplanski da prihranim tu parcelu od 6ha.Posle sam se ipak malo kajao ali sa prinosom bio prezadovoljan.

Nazad
Vrh