Prihranjivanje pšenice

Ureja može da ide na sneg, zato što njoj treba oko 20-ak dana da se transformiše do onog oblika azota koji biljka može da usvoji, dok KAN-u treba od 5 do 7 dana...:ppozdrav:

Danas bacali skoro citav dan islo je super nije upadalo nista ima snega i od gore je smrzo tako da nista neupada traktor

Kod nas jako otpustilo,sneg 15cm jako vlažan traktor bez prednje vuče nema šanse.Uz pomoć prijatelja(kum+JD5510 vrlo široke gume) bačena ureja u zadnji čas.

zato sam i pitao.Po mom nekom mišljenju tek će sad kad ovaj sneg otopi i prodre u zemlju pšenica početi onu 3x15 što sam jesenas bacio da počne da usvaja,a kako rekoše taman kad se pšenica probudi krenuti sa prihranom Kana

imam posejano malo manje od 1kj.tritikale.postavio sam pitanje u temu tritikale ali niko nece da odgovori.zanima me dali se baca isto gjubre kao i kod psenice ili manje(radi poleganja). planiram da bacim sledeci vikend 50kg.urea i za 30 dana jos 25kg. urea. posto prvi put sejem tritikale neznam dali je to dovoljno?

imam posejano malo manje od 1kj.tritikale.postavio sam pitanje u temu tritikale ali niko nece da odgovori.zanima me dali se baca isto gjubre kao i kod psenice ili manje(radi poleganja). planiram da bacim sledeci vikend 50kg.urea i za 30 dana jos 25kg. urea. posto prvi put sejem tritikale neznam dali je to dovoljno?

@milanco_mk

Sejem ga godinama i idem nešto manjom količinom nego za pšenicu, otprilike manje za 20-30% .
No sve zavisi i od zemljišta gde se seje.

Stručnjaci iz poljoprivredne stručne službe kažu da je ovih dana pravi trenutak za prihranu pšenice urejom!
Ja sam danas prihranjivao pšenicu išlo je zadovoljavajuće jedini je malo veći problem odvući zmajevku do njive.
Koliko ima snega tamo? Mi smo juče išli da vidimo i sneg na njivi je oko 20cm dubok. Na predavanju prošle nedelje preporuka je bila da se ne baca na sneg mnogo dublji od 5cm inače će azot da ode dublje od sadašnjeg malog korena pšenice.

Cale je juce razbacio po njivi,kaze zadnji momenat dok se sneg nije istopio inace se ne bi moglo uci u njivu jos par dana.
Na zalost nema ni KANa SANa ANa u 2 seoske zadruge,samo UREA koja je i najskuplja. Bacio je 100kg/ha,jesenas je zaorao 200kg 3*15.
Zao mi je sto jesenas nismo imali volje da smo samo posolili njuvu nekim azotnim djubrivom ne mnogo 50-80kg/ha al bi to sad bio pos'o,ko je to uradio nije pogresio.

Rano jutros prihranio žito...

DSC00189.jpg

DSC00190.jpg

DSC00192.jpg

Koliko ima snega tamo? Mi smo juče išli da vidimo i sneg na njivi je oko 20cm dubok. Na predavanju prošle nedelje preporuka je bila da se ne baca na sneg mnogo dublji od 5cm inače će azot da ode dublje od sadašnjeg malog korena pšenice.

Kao što i ja rekoh par stranica unazad. Komšija čekaj da sneg bude ko što rekoše ti ljudi na predavanju. Svako dobro!

Uzeo sam neki Bugarski an za psenicu neofertil mislim da se zove jel se neko susretao sa takvim an-om?

Od nedelje se najavljuju lepe dnevne i pozitivne noćne temperature.Čim ti uslovi dopuste možeš da bacaš.I ja ću tako jer sam od ureje definitivno odustao.

Sada je pravo vreme za prihranu sa AN-om 1/2 a ostalo za mesec dana.
To sam dobio preporuku od ljudi iz PSS.

Nazad
Vrh