Prihranjivanje pšenice

Decki, svaka cast, ali biljke gnojivo ne usvajaju u "-" temperaturama, tj usvajaju, ali puno manje... Ne razumijem zurbu i zaje..vanje po snijegu i blatu.

UREA je hlapljiva jako, bacanje uree bez unosa u zemljiste se njen potencijal ne iskoristava ni u pola Urea ili pod tanjuracu a preporucava se zaorati.

Svaka vama cast i sretno, ali misljenja sam da se u zito ne ide dok se snijeg ne otopi i dok se temperature ne stabiliziraju u plusu.

Ja bio jutros da izvidim situaciju. Kod mene još nije niko probio led, pa da se vidi kako ide. Možda bi i moglo, ali je veliki rizik, pa ću još razmisliti do ujutro.

Mozda si Bobo u pravu ali sta ako i posle bude blata,kako javljaju kisan mart i april bice guzve na njivama,a i glibljenja u blato.Ko mora da potrosi ureju neka samo baca ona neizmrzava i sa snegom se topi i odlazi u dublje slojeve.Bice dostupna psenici taman kad zatreba.
Ovi sto imaju An i Kan(ja imam) kad bude kretala vegetacuja tad je pravi trenutak,datum nema veze sa tim.

Nikad se ne vodim datumom, nego vremenskim prilikama i stanjem psenice i stadiju razvoja u kojem se nalazi. dajem joj 15-15-15 pod sjetvospremac i prvi dan u proljece kad se moze u njivu idem s 50kg/kj KAN onda u busanju opet 50-70kg/kj KAN (ovisi u kakvom je psenica stanju), i onda jos u dva puta UREA iz prskalice...

mene su ucili da je UREA jako hlapljiva i da ako ostane na povrsini da se dusik polako gubi, te da ju je najbolje unijeti u tlo, isto kao i stajsko gnojivo.

UREU uvijek bacam po zetvenim ostatcima i zaoravam ju. Drugacije nikako.

juce bacen vestak
vx0jy8.jpg
5eiqf6.jpg
bdtnk1.jpg
4lrdyr.jpg

Decki, svaka cast, ali biljke gnojivo ne usvajaju u "-" temperaturama, tj usvajaju, ali puno manje... Ne razumijem zurbu i zaje..vanje po snijegu i blatu.

UREA je hlapljiva jako, bacanje uree bez unosa u zemljiste se njen potencijal ne iskoristava ni u pola Urea ili pod tanjuracu a preporucava se zaorati.

Svaka vama cast i sretno, ali misljenja sam da se u zito ne ide dok se snijeg ne otopi i dok se temperature ne stabiliziraju u plusu.

Od vikenda najvljuju porast temperatura...

Bacio sam u jesen N-P-K 15 15 15 150 kg/kj sad sam nabavio AN da bacim u kolicini 200 kg/kj sta raditi,dal da AN bacam oko polovine marta 100 kg i pocetkom aprila ostalih 100 kg ili da sve odjednom bacim
Ja sam prošle god bacijo 200kg po jutru an-a od jednom i žito mi je skroz požutelo na kraju mi je prinos bio 30% slabiji,ovi sa više iskustva kažu da an mora iz dva puta da se bace jer brzo otpušta i biljka od jednom dobije preveliku dozu azota

Jutros na putu za Bg , pojedinci iz Cente se ohrabrili. Kasnije u povratku na pojedinim njivama duz puta vide se trakotrski tragovi po njivama. Na uvratinama se niko nije zaglavio. Dobro je samo da se radi nesto. Urei je sada pravi momenat jer je sneg debljine nekih 20tak cm i manje.Dnevne temperature su u plusu. Tako da o spiranju u dublje slojeve nema reci. Taman ako sutra se podigne ova gusta magla nastavljamo dalje sa prihranom.

Danas bačeno na 25kj ritske pšenice gde je CaCO3 >10 i ph >7.5, 190kg/ha UREA,išlo k'o Bog,ima još preko 10cm snega,tragovi ostaju beli,okretao na putu,u njivi malo izbaci zemlje pri okretanju
Na te njive će ići još AN,posle analize

Danas sam ručno bacio 200 ureje na 2 kj i trebalo mi je četiri sata za to.Traktorom ne mogu ni primirisati a još nikoga nisam ni video da je išao traktorom u njivu.

Sam sam bacao.Koristio sam kantu u koju stane otprilike osam kilograma a najviše vremena sam izgubio u šetanju jer sam kolima mogao da dođem samo na jedan kraj njive i to deset metara od nje tako da je do drugoga kraja bilo daleko

Nazad
Vrh