Prihranjivanje pšenice

Slazem se sa clanom talianu...cim na prognozi vidim da se sprema otopljenje i povlacenje snega,pola doze po snegu,a posle kada se ukaze prilika.

Sad moram da pišem ovo pa makar dobio i kritiku.Zašto ne prihranjivati sa ureom u martu mesecu ?Momentalno ,kako rezultati analize pokazuju gornji sloj (30 cm) ima dovoljno azota ,dodati mu sada lako pristupačan azot ,biće ga viška a postoji mogućnost da ga biljka ne usvoji ,pošto su biljke ne razvijene.Gde je sada teorija da lakopristupačni azot pobegne u dublje slojeve ?

Ne razumem zašto sad bacati prihranu, kad većina PSS savetodavaca preporučuje prvu prihranu tek krajem meseca?
Ako ćemo da primenjujemo nauku u praktičnoj poljoprivredi, ajde da tako i radimo.

Pod PSS savetodavcima ne mislim na ove najnovije - anketare, nego na ljude koji duži niz godina rade po raznim institutima i poljoprivrednim stanicama.

I ja sam o tome pisao u ovoj temi,neki su požurili sa prihranom od koje neće biti nikakve vajde ali ok neka svako radi kako smatra da treba.Ja sam oduvek prvu prihranu radio u drugoj polovini februara sa urejom a drugu 2-3 nedelje kasnije sa anom ili kanom.Naravno svaka godina je priča za sebe:ppozdrav:

Ja idem i prvu i drugu prihranu sa ureom (50-50%)stim što pratim vremensku prognozu i gledam da ga razbacam pred kišu ili kad se sneg počne topiti.Što se tiče prihrane mislim da ove godine netreba žuriti jedino ako analiza zemlje nekaže drukčije ili sam izgled pšenice pokaže da pati usled nedostatka hraniva ponaročito ko nije uneo osnovna đubriva jesenas.Kod mene je slučaj da na jednoj parceli ću raditi samo jednu prihranu pošto mi po analizi n-min treba svega 29kgN po hektaru a na drugoj 59kgN po hektaru i tu ću podeliti u dva prohoda.Inače i ovaj sneg je lepa prihrana kad se otopi a i lepa vlaga koja nam je preko potrebna kako za ozime tako i jare useve.

Nema nikakve greske ako je neko pozurio sa prihranomjer jednostavno nista se nece desiti sa tim djubrivom,Delovace ono u istoj meri kada vremenske prilike dozvole. Samoj ureju treba duze vremena da bi postalo pristupacna biljkama zato se sa njom mora ici ranije...mislim ovo je skolica koju svi znamo. A sve ostalo samo od vremena zavisi..,a kako najvljuju za vikend i minus 22 nema zurbe...

potpuno razumem ljude koji su "nervozni na okidaču". I meni je malo falilo da bacim prije neki dan. Jednostavno mi znamo svoje "blato" , i znamo koja je milina i rijetko zadovoljstvo ići po tvrdom pa makar bilo malo i prerano.

Kao što i Kiraj reče po meni nije kasno ni do kraja februara ići sa urejom.Verujem da ima članova koji su kupili ureju a nisu stigli da bace pre ovih snegova.Ako se ne bude moglo u njive do kraja meseca iskoristiće se ureja za kukuruz ili ostalo i rešena stvar.Ostaje opcija druih azotnih đubriva,a na kraju krajeva valjda će i ovaj čuveni državni KAN stići.
Neću ni da pokušam da idem po ovom snegu da bacam.Atar ravan kao tepsija a 539 ne može ni sam sebe da nosi koliko je dubok sneg.

Pa kažu da se urea sporo razlaže . Treba joj odredjeni vremenski period pa onda odredjeni period da se spusti azot u dubji sloj pa onda dok predje u oblik u kome ga biljka moze usvojiti itd (prodje zec kroz noge) A sredinom maja psenica već ima formiran klas i zastavičar pa joj se smanjuje potreba za azotom a povećava za P i K.Možda je zato bolje pre.

Ja i ćale smo malo diskutovali na temu prihrane, pošto smo mi uzeli ureu i san za prihranu, i kaže da od jedanput bacimo i jedan i drugi, tj u istom danu, tako da će azot iz san biljke pre usvojiti a i onaj iz uree će stići do kraja marta, pod uslovom da je prihranimo krajem februara, a kako svtvari stoje za sada sumljam da će neko moći da prihranjuje krajem februara...

Evo ja se sad već kajem što nisam prihranio UREOM prije snijega , a malo mi je falilo . Nije ni to bilo idealno rješenje , al pošto nemam avion , kad se ovo otopi , bolje da je išta bačeno , nego da obilazimo ko lisica oko vrućeg mlijeka.

ZAVISI od TEMPERATURE i MIKROBIOLOŠKE aktivnosti kada ce se UREA razloziti....takodje ne bih preporucio da se djubriva koriste pri vecem snegu od 5 cm.

Znači li to da nije dobro ni kad se baci na zamrznuto zemljište i onda ga prekrije 60cm snega?

Ja sam juče prokopavao stazu iza dvorišta prema njivi, ima oko 50cm snega. Urea mi stoji u garaži. Sad ne izlazi traktor zbog visokog snega a kad se malo otopi teško ću i da stignem do njive a kamoli da ide 558 po njivi. Bolje da sam uzeo kan ili an pa čekao da se otopi i ocedi. Nisam pametan, malo iskustva imam u poljoprivredi.

Ja sam prosle godine "bacao"po snegu kada je bio visine izmedj15-20cm,nista nije falilo i imao sam dobar prosek za moj kraj.Moze se uci i kad bude najavljeno otopljenje za par dana tako da nece omeksati zemlja ispod jer je jos mrza.To vazi samo za one koji su pogresili i kupili ureju pa moraju sad da se sekiraju.Ja je nikada vise necu "bacati"po psenici,za kukuruz uredu.

Nazad
Vrh