Prihranjivanje pšenice

Gariša za Diklofen - Ovo je napravljeno na osnovu uzoraka koje su poslale stanice a među njima i Institut Tamiš. Koji je rezultat ZRENJANINA? Pitaj u stanici da ti jave ili pošalju mailom. Ovo su pregledi i ne govore ništa ukoliko nemaš svoju analizu. Ako uradiš sad pitanje je: "kakva je to preporuka?". Zapamti da nema prihrane azotom na rezervu tj. ja ti danas kažem šta da uradiš za 2-3 nedelje kada uslovi dozvole ili sada da dodaš ureu.
Nikola-Vuk - brzina zavisi od količine padavina a premeštanja po dubini nema. Ako je zaorano pr na 20 cm najviše je đubriva između 12-15 cm.
Pozdrav obojici,
Gariša.

Čitao sam na stotine brošura i programa prihrane pšenice ali nikad ni jedan kratak,jasan i veoma slikovno opisan kao tvoj rad pod nazivom "Prihrana pšenice i još po nešto".
To je primer kako se treba odraditi da bi našem seljaku bez obzira na znanje i obrazovanje mnoge stvari bile daleko jasnije.

@Abro
obecane slike burgujaste sonde jos uvek nema.

jer neko racunao koliko azota je palo do sad?

erelwm.jpg

Ja sam stavio merac juce popodne i sad pre pola sata sam odgrejao sneg iznosilo je 12 lit vode po metru2 plus to da je palo pre toga jos tolko mozda i vise i jos pada. Kolko je to azota?

Čitajući u temi o vremenskoj prognozi račun da 1cm snega na m2 iznosi oko 0,9litara vodenog taloga na m2 interesuje me sledeće:
Za naredne dane se najavljuje još oko 20 litara padavina što bi sa ovim trenutnim stanjem iznosilo bar 50 litara vodenog taloga.Koliko će duboko ta voda povući ureju koja je pre snega bačena na njivama?

Bilo je kadgod izloženo u novosadskom instizuzu za ratarstvo i povrtastvo,da nisam svojim očima video nebi verovao,e sad na kom tipu zemljišta i pod kojim uslovima se kako razvija,nebi znao kasti

Da ali gde je sada koren pšenice?Njoj sad treba azota ,a po svemu što sam pročitao može se desiti da on za dan samo projuri pored nje.Gladovaće ,a nahranjena.
Ja to onako laički razmišljam jer krajnje nisam stručan.

Koliko se meni čini ,još će se dugo lutati oko sistema i vremena prihrane .Teorija kaže jedno a praksa ??

Razgovarao sam sa ljudim iz stanice u ZR. Rezultati koji su sada obradjeni o kolicini azota u zemljistu govore da do sredine marta ima dovoljno azota za psenicu u nivou 0-60 cm. Tako da njihova preporuka je, da se prva prihrani odradi u drugoj polovini februara. Domacini koji su vec prihranili psenicu,njihovo djubrivo ostaje konzervirano na ovim hladnim temperaturama. Sve u svemu ne treba se zuriti jer i dalje su prognoze o hladnom vremenu do 15 feb.

Nama svima čoporativno treba dati veeeeliiiiki minus. Svi smo zainteresovani i bistrimo teoriju ,a zemljišta i njihova istorija različita. Mnogo smo lijeni da praktično eksperimentišemo i zapisujemo kod sebe . To skoro ništa ne košta , a mnooooogo vrijedi.
Rijetko se ovde vidja da neko postavi , pa kaže :evo jedan prohod djubren ovako ,jedan onako; ovde orano,zatvarano, podrivano...
, a to u stvari bi najviše vrijedilo nama samima , a na forumu bi se o tome moglo zanimljivo divaniti.

Prošle godine sam dao analizu za rod od 4,5 t /kj pšenice.Radjeno sve isto, kao kad je prinos 2,5-3 t/kj.
Naše je da odradimo kako struka i nauka nalažu a sve ostalo ...
Zaključak: priroda (vremenske prilike) diktira prinos .

I ja potrefi izgleda da nije dobro što je zemlja smrznuta i sad pokrivena snegom.E sad jedino da i Malešević nije pogrešio jutros kad je to rekao.
Mislim da je sneg predebeo da bi sad bacali ureju.Ustvari nikad se nisam "vozio" po njivama kad je debljina 35cm snega pa ni ne znam tačno.
U svakom slučaju ko je kupio ureju može je iskoristiti za sve ostalo(kukuruz,repa...) ,a ko nije kupio ureju uvek može AN,SAN,KAN.

Ipak ću ja po snegu,jer kad se otopi sneg na naš Banatski lepi RIT možemo možda do aprila čekati da uđemo u njive.
Ja inače uvek praktikujem da bacim jednu turu uree po smrznutom ili po snegu da mi se ne desi kao jedne godine da sam tek posle 1.maja mogao ući u njivu.

Nazad
Vrh