Prihranjivanje pšenice

ја ћу ићи са уреом, али мислим да је још рано, сачекаћу док не најаве отопљавање, сигурно још 20ак дана, а можда и више

Pozdrav svima, ja razmisljam za sl. vikend da bacam ureju, a posejan je apach prva reprodukcija i predsetveno je baceno oko 200Kg 3x15 po ha. A zanima me shta mislite o tome da sve obavim u jednoj prihrani sl. vikend
sa 200 ili 250 kg ureje po ha ili da to smanjim na jedno 150 kg pa da posle u martu bacam kan, an..
hoce li to onda biti puno bolje ili moze i od jednom :sta:

Hvala Robert..mislim da cu da probam tako ove godine..ranije smo uvek isli metodom odjednom oko 150-200Kg ureje krajem februara ili cak u martu uz 150-200 3x15 predsetveno sto je sve skupa potanko..Apache izgleda bash voli da se nadjubri dobro:zli: Samo se nadam da mu je 200kg 15-ke bilo dosta za start jer po prospektu trebalo bi cak 350Kg..ali to onda bude bash puno::novac::

Pozdrav svima, ja razmisljam za sl. vikend da bacam ureju, a posejan je apach prva reprodukcija i predsetveno je baceno oko 200Kg 3x15 po ha. A zanima me shta mislite o tome da sve obavim u jednoj prihrani sl. vikend
sa 200 ili 250 kg ureje po ha ili da to smanjim na jedno 150 kg pa da posle u martu bacam kan, an..
hoce li to onda biti puno bolje ili moze i od jednom :sta:
Indentična situacija kao kod mene i moja preporuka ti je 150kg/ha ureje za par dana i onda početkom marta AN-SAN-KAN sa otprilike 100kg/ha.Pšenica voli više prihrana ,a trošak nije nešto velik.

1.ĐUBRENJE
Potrebe za hranjivim elementima:
N (azot) : P(fosfor) : K (kalijum) u odnosu:
2 : 1 : 0,7
Da bi smo ostvarili 1 tonu prinosa potrebno je 20 kg čistog azota/ha.
Na primer : Za 8 tona prinosa potrebno je 20 kg x 8 = 160 kg
Urea 46%= 160x(100/46) =347kg/ha
An 34% = 160x(100/34) =470kg/ha
Raspored azotnog đubriva: 1/3 u jesen predsetveno
Primer: Od 160 (ukupno potrebno) –1/ 3(potrebno dati u jesen)= 53kg
N:p:K 15 :15:15 355 kg/ha ili
M A P 11: 52 : 0 200 kg/ha + UREA 46% 100kg/ha
Napomena: Upotrebom Uree u jesen predsetveno, ako se zaoravaju žetveni ostaci, a posebno ako je predusev kukuruz, obezbeđujemo dovoljne količine azota za bokorenje, što je osnov za veliki broj biljaka po hektaru ( gust usev) a time i visok prinos. N:p:K đubriva koristiti na osnovu hemijske analize zemljiša

2.OSNOVNA OBRADA:
Ne pliće od 20 cm,oranje ,tanjiranje,direktna setva

3.SETVA:
Obaviti je u ranijim rokovima po mogućstvu do 10. oktobra
Količina semena : Od 180 do 200 kg/ha u uslovima dobre predsetvene pripreme, optimalnog roka setve, a na osnovu kvaliteta semena. U uslovima setve van optimalnog roka,povećati količinu semena.

4.PRIHRANA:
Obaviti je u dva navrata a na osnovu analize zemljišta(n-min metode)
Prvi put rano u proleće, kraj februara početak marta.
Drugi put što kasnije, do pojave prvog kolenca(vlatanja), kako bi smo obezbedili što više proteina u zrnu a time osigurali kvalitet brašna.
Primer:
Ako smo u jesen dali 55 kg/ha čistog azota u proleće treba dodati 160-55=105kg/ha1.prihrana 150 kg Urea 46%
2.prihrana 100 kg An 34%

---------- Poruka napisana u 16:31 ---------- Prethodna poruka je at 16:28 ----------

ovo preporucuju u LG

ako moze objasnjenje zasto si isao bash sa san-om..tj. zar 1. prihranu nije bolje ici sa ureom? Jel to zbog kiselosti/baznosti zemljishta ili...

Javna opomena.Ne pišite četerskim stilom jer je to na ovom forumu zabranjeno.

Xe,xe,da bas zbog toga,jbg dere se celu zimu da je gladno,pa reko da mu dam malko da cuti.

Brale isao sa SAN-om zato sto sam to kupio.

Covek iz mog mesta mozda ga neko i zna Zivota Regan,ima zemlju u Karlovcicu,on je na jecam bacio posle N. Godine,eno jecam poludeo.,nemozes poznati jecam.
Blesava godina skroz,zito je konstantno radilo,potrosilo je sve zalihe i pocelo da jenjava...

Da si bacio urea-u,pa da kazemo da je ok,ali sada san baciti mozda,ali mozda vredi ako npk/map nisi uneo u jesen.
U protivnom bez obzira sta ti govorio je rano.

uglavnom dobro je da ima mraza pa da se moze u njive uci, jer prosle nedelje ja kad sam ishao da obidjem zito bilo je bash katastrofa glibavo

Nazad
Vrh