Kada uspeva kod nas na slatinama može svuda.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Neznas taj tip zemlje . Nema to veze sa tim sto ti pises. Ovo je u vezi zemlje u rijecnim dolinama.Što ne povadiš taj šljunak?
Ja imam njivu gde je gore šljunak a dole zemlja. Šljunak pokupio, nasuo neke puteve. Sad mi njiva super.
Tu gdje je 3m za pšenicu je idealno, ali na suši za kuruz je loše, a gdje je kamen do 1m tu je na suši kukuruz sitna kreza.Pa sta se desi to dole na 3m, ugreje se sljunak pa isusuje zemlju?
Upravo tako, bilo je godina kada se kukuruz uvija sa 10 liski.Prebrzo propusta vlagu u dubinu . Vlaga je direktno povezana tu sa nivoom podzemne vode. Nivo podzemne vode se u ljetnim mjesecima spusta na recimo 5m. Kada se podzemna voda spusti , a nema gline ili pijeska nimalo u dubini da zadrzi vlagu ,biljka se susi u roku par dana.
Pa i ja pišem o zemlji u rečnim dolinama.Neznas taj tip zemlje . Nema to veze sa tim sto ti pises. Ovo je u vezi zemlje u rijecnim dolinama.
Ako je iole normalna godina sa padavinama pšenica sa dobrom agrotehnikom da lako 8- 9 t/ha. A kukuruz kad godina ima najviše kiše može da baci max 12 t/ha, a kad je jaka suša i pored dobre agrotehnike nemože više od 5 t /ha.Pa i ja pišem o zemlji u rečnim dolinama.
Meni je u tom delu reka izlivala i iznela šljunak.
Ali čudno mi takav kamenjar, a 8-9 tona pšenice.
Znači kod Miladina je šljunkovito, a ne kamenito.Sva sjeverna Bosna je taj tip zemlje , samo su razlike sto mi kazemo kolko je zemlja debela , tj na kojoj je dubini sljunak. Da pojasnim. Prvo morate znati razliku , ko nezna , sta je sljunak a sta kamen. Sljunak je okrugli zaobljeni kamen nastao rijecnim nanosom u istoriji. Zamislite da je cijeli , kako vi kazete atar , na sloju sljunka . Zemlja iznad sljunka varira od pola do desetak metara . Sloj sljunak je debeo recimo desetak metara dole ispod . E sad i ta zemlja iznad sljunka zavisno od lokacije je razlicita i ima razlicite slojeve . Tako je kod nas . Idealno je kad je gornji sloj pjeskovito glinasta , debeo bar 2m , pa ispod pijesak pa ilovaca pa sljunak. Ta zemlja je bolja od cernozema ali nema je mnogo i nalazi se pored rijeka . Ovo kod miladina , kad je sljunak blizu , to je super propusna zemlja ,dobra za jecam, psenicu ,lucerku i za sve uz navodnjavanje . Da, i kod nas u cijelom ravnicarskom podrucju sjeverne bosne , cijev udarena u zemlju na dubinu 3 do 12 m daje ogroman i neogranicen protok pitke vode . Ja npr imam cijev fi 100mm na 9m dubine koji daje testirano 3000 litara u minuti kolko god treba. Eto ako sam malo pojasnio