Prihranjivanje pšenice

Završeno sa bacanjem ureje.Samo da noćas i sutra padne kiša i pun pogodak.

I ja sam bio danas da bacim vestak,na nekim mestima jedva sam mogao proci zbog sneznih nanosa, jos uvek ga ima negde i preko pola metra,inace traktor je ostavljao tragove ali bitno je da se nije lepilo na tocak,jest da malo falilo pa da lepi,ostalo mi jedna parcela tamo se nisam usudio da idem.

danas prihranio 10 ha psenice i 2kj jecma.12o kg /kj uree,i 75kg/kj na jecam.Hteo sam jos koji hektar da pprehranim ali je vec noc pocela da pada.Od ponedeljka nastavljam.

Uradio prihranu za sebe na 23kj 100Kg/kj uree i za dedu 7 kj po 150Kg/kj. Deda je zavrsio djubrivo za sebe a ja cu jos jednom sa kanom sanom sta se nadje najpovoljnije 80Kg/kj. I sve to zalila sitna kisa. :beer:spavam:

Malo pobrkao lončiće Uki...:osmeh:

U slučaju višegodišnje upotrebe uree na istim parcelama već kiselih zemljišta, zbog njene fiziološki kisele reakcije, preporučuje se unošenje ekvivalentnih količina krečnjaka (na svakih 100 kg uree 85 kg CaCO3), radi sprečavanja daljeg zakiseljavanja zemljišta.

Pusti URoša ,njegova struka je veterina, nema on pojma šta priča..priča ono što je čuo ili mu je neko napisao. Uglavnom, Urea je za bazna zemljišta, može na blago kisela do pH 6,5. Sve ispod toga KAN. Amonijum-sulfat - na neutralna ,blago bazna i bazna.

A ja kad kažem da on nema pojma o životu i da smešno vodi emisiju ljudi ga brane.I sam se zbunio i zastao u jednom trenutku i nije znao jel urea odgovara za bazna ili kisela zemljišta.Neznam da li ovo ide uživo ali mogao je da proveri pre nego što je lupio.Ni ovde na forumu nisu svi agronomi i poljoprivredni tehničari ali znaju ljudi gde šta ide:ppozdrav:

Da li ovo vazi samo za prostore gde je duvala kosava.
Ja sam merio temp. zemljista juce i prekljuce i to u "hladu", to jest mestu gde sunce nije dopiralo tokom citavog dana i temp. je bila nesto iznad 5 C na dubini do 10 cm.

Nazad
Vrh