Praćenje analiza N-min koje je nekada radio PIK Tamiš, oko 30-ak firmi, a kasnije sve manje njih dok danas skoro niko i ne radi dovele su do jednostavnog zaključka ( od 1990 do 2000 i neke): start obično iznosi 50-60 kg aktivne materije, kraj feb početak marta. Merenja od 2001 do 2007/8 pokazuju da je pšenica imala problema ako je urea korišćena. Obično urei treba za prelazak iz NH2 u NO3 21 dan kada je temperatura iznad 18 stepeni C. Ako sada krenemo da pratimo temperaturu zemljišta i vazduha azot iz uree će stići tek krajem marta, najčešće. Pšenica će koristiti azot nitratni koji će se osloboditi za korišćenje i kojeg ima slobodnog čim se poveća temperatura zemljišta i imamo prisutnu vlagu. Ali to nije azot iz uree. Zato preporučujem SAN ili AN jer ne zahtevaju veće količine padavina, dovoljna jutarnja vlaga, da se rastope. Azot je iz ova dva oblika ( amonjum nitrat) dostupan za 5-7 dana i usvaja se do 60%. To su potvrdila merenja koja sam radio sa hlorofilmetrom 2008 i 2009 u proleće. Zato, azot dati pšenici kada je počela da "radi". Naravno, još jenom, amonijum nitrat. AMIDAS- je jedna "vraški dobra stvar". Korišćenjem od pre nekih 5-6 godina, ne sećam se tačno, razlika na istoj parceli i đubrenju do 70 kg azota, postignut je prinos 1000 kg veći u odnosu na ureu, an i kan. Bingo! Iako je u pitanju amidni oblik azota, kao i kod uree, siguran sam da je dodat inhibitor ureaze koji je smanjio gubitak azota i postupno odradio doziranje istog. Inače urea na površini i uneta plitko u zemljište u roku od 24-48 sati može da izgubi minimum 14% azota od ukuono unetog i to kao amonijak. Bilo da je -1,5 stepeni ili +10. Najmanji gubitak je od 0-8 step C. Ono što je urei potrebno nakon primene je barem 10-15 mm kiše da je
spere u dublje slojeve. Mislim da sam ovo već naveo ali sam već sam sebi dosadan i kao da niko ne sluša ili ne želi da nauči tj. zapamti. Kažu ameri " da bi se predloženo prihvatilo mora se ponoviti bar sedam puta". a, ja tek počeo, mislim, treći put ili četvrti!
Pozdrav svima,
Gariša.