Prihranjivanje pšenice

Kod mene u selu ima jedan covek svako prolece posle prihrane psenice on valja sa glatkim valjkom bez obzira kakva je zima bila.. Prinos ne znam kakv mu je jer mu ja ne kosim zito ali stvarno sva zita mu lepo izgledaju i dosta su startnija u prolece od ovih sto nisu povaljana.. Nas su u skoli ucili da je pogodno valjanje samo kad su jaki mrazevi pa se zemlja podigne ali eto i primera da moze da ima koristi i ako nema velikih mrazeva.

I ja sam cuo da mnogi primenjuju valjanje, deluje i logicno jer nakon bacanja vestaka uvek primetim da posle par dana jecam ili zito gde su tragovi postane tamnije zeleno. Mnogi valjaju posle prve prihrane. Sad recimo nije bilo toliko jakih mrazeva ali je bilo vetra, pa je sigurno podigao zemlju a i samu biljku.

E sad kad bi ja rekao da je bolje u neobradjenoj zemlji, no-till, odmah bi neki rekli da velicam ameriku. Dokazano je vise puta da zemljiste ne voli da se okrece i dira i zato su uceni ljudi izumeli spravu koja meri zbijenost zemljista. Ona se zove, cinimi se, pentanometar. Gajena biljka voli kad je zemljiste zbijenije i kad korenov sistem ima bolji kontakt sa zemljistem. No-till proizvodnja psenice je cak i u nasim uslovima pokazala dobre rezultate jer je bar neko video setvu psenice na samo iskultivirano, direktno, i onda posejano.

Имам једно одлично решење, како прихранити пшеницу по сувом, а да опет не пропадне...али то ћу сутра, сад морам на спавање...уморио се данас шетајући се по Новоме Саду и гледајући природне лепоте Бачке:osmeh:

Prosli vikend bacim malo san-a na jednu parce pod psenicom i ispalo odlicno, medjutim za vecu parcelu me zeznu i kazu da sacekam jer je navodno mnogo kaljavo, ja naivan pa poslusao. Juce odem i bacim i sad se nrviram kao blesav, bice da je dzabe, kise nema ni u najavi, a koliko vidim i u martu ce biti prilicno suvo da bi bacio drugi put. Jel moguce vece kolicine djubriva baciti folijarno?

Prosli vikend bacim malo san-a na jednu parce pod psenicom i ispalo odlicno, medjutim za vecu parcelu me zeznu i kazu da sacekam jer je navodno mnogo kaljavo, ja naivan pa poslusao. Juce odem i bacim i sad se nrviram kao blesav, bice da je dzabe, kise nema ni u najavi, a koliko vidim i u martu ce biti prilicno suvo da bi bacio drugi put. Jel moguce vece kolicine djubriva baciti folijarno?
Bespotrebno se nerviras SAN je lako usvojiv evo kod nas se naveliko UREA baca na zito,a njoj je kisa potrebnija!

i ja sam danas odrradio prvu prehranu,isao sam mesavinu 50kg/kj ure-e i 50kg/kj san-a.drugu prehranu idem sa 100kg/kj san-a za jedno mesec dana-kad vreme dozvoli

A ja tek danas bio i doterao dve ture... :osmeh: Uskoro krecemo sa razbacivanjem prve ture...

img2835.jpg

Nazad
Vrh