@Ganga izgleda sam ipak glup jer nisam cuo da neko djubrivo radja. Kada sam napisao AS nisam mislio na AgroSavu, nego na AmoSulfan koji sadrzi 20% N I 24kg S.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Nemoj svatiti pogrešno moj kontekst izlaganja tj moje zapažanje malo sam se nalašio možda i ozbiljnije jer ne razume svako skraćenice pojedinih stvari a vi ste obrazovani naravno još fam fali do kraja diplome ali zato smo ovde da jedni drugima objasnimo, upoznamo, razmenjujemo iskustva i sve ostale stvari, lepo si mi odgovorio i u ime drugih hvala.@Ganga izgleda sam ipak glup jer nisam cuo da neko djubrivo radja. Kada sam napisao AS nisam mislio na AgroSavu, nego na AmoSulfan koji sadrzi 20% N I 24kg S.
Bas sam hteo da pitam, po ovim Vrsac je u vrhu sa zalihama vlage
Ono prvo 11:52 je MAP i ima gde hoces,a ostala sam izmiksujes.11:52:0 10:30:20 10:20:30 jel moze neko da mi kaze gde mogu da se nadju ova djubriva
Krenuli u isto vremeKo je jutros uranio nek je sa srecom, vreme kao izmisnjeno, ja upravo krecem
Definitivno je da moramo biti hemičari , da izvučemo maksimum , pogotovo u slabijem zemljištu , ali gdje naučiti tako nešto ?? Imate li neka iskustva u vezi ovoga ?
Kad nače ovu temu NA , odavno me zanima nešto što sam povremeno nalazio na raznim forumima , a možda mogu da objasne oni koji su stručniji u , kako je ja zovem "agrohemiji" . Dakle , na većinom stranim univerzitetskim ispitivanjima i preporukama se za razne usjeve i situacije pominju raznorazne formulacije NPK (+S,+Ca, + mikroelementi ,...) , desetine raznoraznih kombinacija , bilo suhih , bilo tečnih djubriva , elem čitajući redove a i izmedju redova zaključujem da razlika izmedju raznih formulacija djubriva nije samo u koncentraciji pojedinih elemenata , nego se svi razlikuju po djelovanju totalno , a u vezi sa možda proizvodnim procesom , laički rečeno prirodom te materije.
Na primer da je neki (lupam) 8-16-24 djubrivo nešto posebno i nemože se zamijeniti ili "iskombinovati" od nekih drugih recimo miješanjem 10-20-30 , mapa , uree i sl ( naveo sam primjer bez veze) . Definitivno je da moramo biti hemičari , da izvučemo maksimum , pogotovo u slabijem zemljištu , ali gdje naučiti tako nešto ?? Imate li neka iskustva u vezi ovoga ?
Kroz sejačicu uglavnom idu djubriva sa naglašenim fosforom ili djubriva sa podjednakim udelom svakog elementa. Kalijumova djubriva nisu neophodna startno jer zahtevi mlade biljke nisu izraženi za njim. Fosfor pomaže ukorenjavanje, ulazi u ADP I ATP a to su adenozid di fosfat i adenozin tri fosfat koji učestvuju u transportu materija, ulazi u sastav DNK i RNK preko ortofosforne kiseline. Udeo fosfora u biljkama opada tokom starenja , utiče na plodnost tučkova i obrazovanje kod kukuruza recimo stvaranja genetički potencijalnog broja redova i broja zrna u redu ! Znači najintenzivnija je sinteza u ranijim fazama rasta, na početku formiranja generativnih organa ili kod početka formiranja plodova paradajza tj. cvetanja . Urea oštećuje klicu jer se pri prelasku u NH4 jon stvara amonijak NH3 i isušuje je . Takodje ako se prevelika količina "stavi" zajedno sa semenom ,zakon o koncentraciji fluida....voda iz klice će da predje prema napolje jer je spoljna koncentracija soli tj. okolnog vodenog rastvora prevelika. To se ne praktikuje! Djubrivo startno mora ići niže od dubine setve jer se koren normalno razvija na dole, a u stranu ide jer depozitor ne može ići ispred ulagača... kompromisi.. Mada postoje ulagači koji ulažu ispod semena djubrivo ,sa obe strane, sa jedne strane itd. ... najviše se praktikuje 5+5cm (pored reda i ispod dubine setve) praktično je i lako izvodljivo.Otprilike , neke formulacije su stabilnije , neke su bolje kao startno (kroz sijačicu ) , neke mogu direktno na sjeme (u odg dozi) , neke se bolje spuštaju po dubini , itd , a nezavisno od koncentracije ili zbira brojeva , nego da su drugačije u nekim drugim svojstvima.