Prihranjivanje pšenice

@dragane kako je 29mg/100g P visok sadrzaj?? na tu cifru nisi bacio nista P? Kod mene u analizama dok nije preslo 40mg davali su mi preporuku za P...tek posle toga je bila 0....mada gde sam imao 39mg opet su davali preporuke, kontam da iz kompijutera to izvlace, ali nije mi bas najjasnije

15,01-25 optimalan, 25,01-50 visok, 50,01-100 vrlo visok do stetan sadrzaj, >100 toksican sadrzaj.
Bacao sam 3x16, preporuka P za Kukuruz je bila 66kg/ha za rod od 10t/ha

- - - - - - - - - -

Ovo isto vazi za K

Ovo mi deluje kao da narucis 10t kukuruza samo uradis analizu i teraj :haha:kao da prinos zavisi samo od djubrenja.Dragane ne mislim na tebe licno nego na te sto su ti to preporucili,da ne bude zabune.

Slazem se sa tobom. Medjutim ako je toliko hrane potrebno to znaci de bez nje nema tog roda ,bez obzira na kvalitet semena ,optimalni rok setve ,zalivanje, hemiju. Ako jedno omasi ,ode mast u propast. Radimo slozen posao koji jos zavisi i od vise sile.

To se zove planirani prinos. Daje ti preporuku koliko hrane treba zemlji da izgura taj rod.
Naj bolje bi bilo kad bi analizom i garantovali prinos, pa da budes miran :haha: itnes djubrivo nanjivu i do berbe laku noc.

Sale i šta ćeš sad raditi, poslušati ili nešto po svom nahođenju?

Čim se malo otopi i ovo malo snega idem da izvadim uzorak i da vidimo šta će stručnjaci reći...

Kiraj, soja.

Shale poslušati po preporuci stim da ću dodati 10-15% više prihrane, ova prva ide jedna prihrana a ostalo u dve prihrane, nije mi prvi put da imam ovako malu preporuku za đubrenje, 2012g. sam imao za preporuku 29kg čistog azota po ha i tako sam đubrio (uz povećanje 10-15%) i tad sam imao najbolji prinos, samo tada je azot bio bolje raspoređen po slojevima a ovde na ovoj prvoj parceli mi je u donjoj zoni (60-90) najviše skocentrisan a to je zasluga đubrenja iz 2012g ujesen pod brazdu (bar ja tako mislim, ako nekog zanima razlog napisaću pa ćemo prodiskutovati), predpostavljao sam da će na toj parceli trebati manje azota (izgled pšenice).

A gde si nosio zemljište na analizu?

Nemislim ja da je malo, azota al nisam baš siguran koliko su dobro urađene analze, pa te zato i pitam gde si nosio? I još jedno pitanje, meni su rekli u PSS Novi Sad, da prosečna veličina uzorka trena da bude sa 10 do 15 ha, a vidim da si ti radio za 2 parcele posebno?

U PSS Vrbas, radiš za svaku parcelu posebno ako nije veća od 10ha i ako je predusev isti a ako je različit onda vadiš posebno, ako je parcela veća od 10ha onda radiš 2 uzorka, nije ti bitno dal je pola jutra ili 10ha, vadiš uzorak jedan pod uslovom da je predusev isti i da je rađena agrotehnika ista.

Ovu Kirajevu i Saletovu analizu treba pratiti ubuduće !Da bi znali kako u praksi da postupamo kada se pojave ovakve različite vrednosti u višljim i nižim slojevima zemljišta. Bilo bi dobro da se još neko uključi ko ima rezultate analize pa da otvorimo novu temu pratimo do krajnjih rezultata i uporedimo .

@milane, svaka cast, bio si vredan jos u cik zore :) u petak najavljuju 10 stepeni, ja cu tad baciti, mocice i preko dana garant...taman pred kisu za vikend ako bude sve kako treba

Razmisljao sam da ove godine za prvu prihranu razbacim 150kg ureje po Kj i onda jos 100kg SANa, pa me interesuje da li bi ureju trebalo baciti cim se ukaze prva prilika? tek je 5 februar da nije malo rano?

Nazad
Vrh