8 ari
Prvi put sam ovde pa evo i ja da dodam svoj "slučaj". Za razliku od vas velikih čika ja ne samo da imam malu površinu za voćnjak (8 ari planirao za to), već sam i potpuni početnik u poslu. Tu bih posadio lešnik (50%) i aroniju (50%). Elem pročitam ja svu literaturu koju sam našao o đubrenju i prvo odnesem zemlju na analizu pa mi oni tamo napišu sledeće (po jedan rezultat za svaku dubinu): ph 4.5/4.3, CaCo3 -/-, humus 3.38/2.21, azot % 0.17 / 0.11, fosfor 5.15/0, kalijum 12.3/6.56. Onda ide uobičajeni tekst koji verovatno svi možete da pretpostavite i koji mislim da odlično razumem jer sam se informisao pa nije neophodno da mi se ovo tumači (hvala), a onda ide zanimljiva preporuka: "leska kao šumsko drvo ne iziskuje visok kvalitet zemljišta ...... uneti oko 20-25 t/ha zgorelog stajnjaka .... i oko 250kg/ha mineralnog đubriva 0:20:10...".
Savetovana količina od 250kg/ha mi se čini smešno mala: na površini od 8ari to nije ni pola džaka đubriva a povećanje količine fosfora je mnogostruko niže od potrebnog kako pokazuju moje računice. Elem, ja se pravim malo više pametan: razumem da je savetodavac hteo da me spasi troškova, ali ja hoću da uradim melioraciju kako ljudski treba da bih imao i bolji rod i omogućim kasnije možda neku pogodniju kombinaciju ako se neka od planiranih sadnji izjalovi iz bilo kog razloga. Kao drugo šumsko drvo ima vrlo visok procenat dubokog humusa zbog obilja zelenog prirodnog đubrenja, a uslovi kod mene su daleko drugačiji i valjda lošiji.
Šta kažete na sledeće: da podignem pH vrednost i uspostavim osnovnu plodnost, 8 ari bih pre jesenje sadnje pripremio ovako:
400kg kreča CaO + 2,5 t stajnjaka + 280kg NPK15:15:15; pri ovome računam obradu ašovom (dakle recimo 20cm u dubinu primena, čik da neko uradi dublje ašovom) - riljanje, dakle zaboravite te vaše supermašine (traktori, avioni i kamioni). Na velikoj površini bi zbog odsustva fosfora u dubljem sloju verovatno daleko bolje bilo traktorom i dubokim oranjem, a ovde je druga priča. Naravno, svaka čast vama, ali ljudi ja sam samo amater
. Radije bih koristio savetovano đubrivo 0:20:10, ali 15:15:15 je jedino koje imaju u Hemixu u Velikoj Plani (bolje da ne razmišljam kakvo je to stanje poljoprivrede kad ljudi imaju samo jedno mineralno đubrivo?) a čini mi se da relativno dobro može da se primeni i u mom skromnom slučaju.
Šta kažete na sve ovo, ima li nekog smisla moja namera ili ćete da puknete od smeha?