Predsetvena priprema zemlje

Da li je neko probao pokoricu da razbije sa setvospremačem koji ima jedan red valjaka (Rau)? Da li je izvodljivo valjak spustiti maksimalno a na toplinku ga produžiti?

Ja sam probao,imam takav spremac,moze,ali i nije bas idealno,ako je tek ispod kore,moze da ga ostete rotori,jer nije njiva idealno ravno,i gde ti rotori malo vise pritiskaju zemlju ,znas kako hoce da bacaju zemlju sami na sebe iza,tad i osteti suncoket ...Mada ako bi bas sporo vozio,tj imas malo suncokreta,sto da ne.A opet probas,ne kosta te nista sem malo vremena i malo goriva.

Ja sam probao,imam takav spremac,moze,ali i nije bas idealno,ako je tek ispod kore,moze da ga ostete rotori,jer nije njiva idealno ravno,i gde ti rotori malo vise pritiskaju zemlju ,znas kako hoce da bacaju zemlju sami na sebe iza,tad i osteti suncoket ...Mada ako bi bas sporo vozio,tj imas malo suncokreta,sto da ne.A opet probas,ne kosta te nista sem malo vremena i malo goriva.
Nije velika površina u pitanju, 2,5 kj. Znači bolje je sporije ići, i da ne stavljam dodatni teret na spremač?

ak su raonici u solidnom stanju sije olt/nodetka bez problema, treba nekad na sijačici neke potrošne dijelove i promijenit :)...prije 8g sam ja rođaku sijao, napravio pepeo i palo preko 100L u pljuskovima i sijao direkt na tu pokoricu...

Kod mene kući je bilo 8-9l jedan dan, i drugi 28,5l. S' tim da je očigledno na ovoj njivi bilo više prvog dana, neka je recimo umesto 8-9l palo oko 20l. Znači ukupno oko 50l, ali pljuskovito...

Ових дана сам се нагледао свакаквих система за разбијање покорице. Другари, јуче ишли па шпартали сунцокрет који, нису, никли, у, нади, да ће разбити покорицу. Ја ћу највероватније после празника пресејати, 12кј сунцокрета. Ухватила се покорица и нема му спаса. Тек од недеље кише најављују такода ће до тада бити касно. Отац запео, и ми, да идемо да шпартамо ма реко, немам намеру пресејаћу га и до мојега. Јбм ти посао наш када никад да се склопе коцкице. А само, је једна кишица фалила јуче или прекључе.

Ja sam nesto presejao , nesto probao sa valjkom da razbij koru, mada mislim da cu i to presejati, jednu njiva mi nikla, al pojeli makazari solidno, tako da cu i to presejati.

Nije toliko bitna ukupna količina nego itenzitet kiše. Kod mene je u zadnjem navratu u 3 dana palo 45 lit, ali lagano i nema nikavih promjena na površini. Mi velim da je to salatnjak.
kod mene bio jak pljusak palo 62l u manje u dva dana.prvi dan beše oko 40l u vrlo kratkom periodu.nema pokorice jos kod mene laksa zemlja.pokorice ima u par dola kak je svlacilo zemlju usled jakog i naglog pljuska i jedino sam tu usejavao.malo dalje blize vukovaru palo preko 100l i tamo ima solidno pokorice.verovatno da im je u ataru palo vise kise oko blize 100l kad su tolke pokorice
u selu 10km od mene zadnjih 5dana sa tifonima polivaju.tamo u zadnjem valu palo mozda 10l

Nazad
Vrh