Predsetvena priprema zemlje

Од сјаја до очаја. Јечам је био веома добар пре неколико година, кукуруз слабији. Прошле године било око 1300 кг / јутро у зрну.

Послато са 2406APNFAG помоћу Тапатока

Potreban mi je savet, komšija mi daje u zakup jednu njivu gde nije ništa rađeno zadnjih 7 godina planiram da tu posejem kukuruz pa me zanima da li orati ili tanjirati?
Oranje nikako, ako ima suve trave kresni upaljačem kad niko ne vidi. Tanjirača i sej suncokret, lakše rešavaš korove. Kad niknu korovi prvo TBM i kletodim, kasnije vibala i fluazifop-butil.

Na suncokretu mi je teže deluje borba sa travom, a za kukuruz bih išao na crno i posle čekao poslednji trenutak za Hirošimu. Problem još jedan je što je na jednom delu bila jagoda i moram da čekam da komšija raskloni creva i foliju tako da 2 u naredne dve nedelje ne mogu ništa raditi. Razmišljam i o varijanti sa prohod teškom tanjiračom i onda kratkom za finiš.
Imao sam ja takvu parcelu prošle g samo poorana u jesen ,suncokret ispod proseka bio iako je obilno đubrena.Sada pšenica izgleda da će vratiti gubitak na suncokretu.
Ako Imaš mogućnost tu oko tebe naći RD da ti neko posle oranja uradi ,ali a trefiš momenat ,ako je toplo i sunce odma posle par sati.Neće korov onda brzo krenuti.

Sva prednost praškaste pripreme i velike brzine
20250428-135548.jpg

Da se nadovežem na sliku iz prethodnog posta: da li nodetka može da seje po ovakvom zemljištu? Gledao sam večeras kod mene njive, slične su ovoj sa slike, kad hodam po njivi samo se ugiba kora ispod mene (110 kg) ali patika ne propada u zemlju (možda se ocrta kao i na ovoj slici), a na uvratinama k'o po betonu da idem. Mislio sam da ponovo prođem spremačem samo uvratine, ali ne znam šta da radim sa ostatkom njive? Treba tu da sejem soju nodetkom (Agrija).

Ako je tako tvrdo, mislim da neće dobro zasejati.... Ali zašto uopšte i rizikovati? Potrošićeš 2-3 lit goriva po kj za još jednu pripremu a to i nije neki trošak.
Kako hoćeš, ali mislim da ne treba rizikovati sa ovako sabijenom zemljom i nodetkom.

Potreban mi je savet, komšija mi daje u zakup jednu njivu gde nije ništa rađeno zadnjih 7 godina planiram da tu posejem kukuruz pa me zanima da li orati ili tanjirati?
Ako se niko za sedam godina nije našao da radi, nemoj je ni ti raditi. Da čemu valja, uzeo bi je već neko. I na kraju kakav je to komšija kad te se setio posle sedam godina?

Da se nadovežem na sliku iz prethodnog posta: da li nodetka može da seje po ovakvom zemljištu? Gledao sam večeras kod mene njive, slične su ovoj sa slike, kad hodam po njivi samo se ugiba kora ispod mene (110 kg) ali patika ne propada u zemlju (možda se ocrta kao i na ovoj slici), a na uvratinama k'o po betonu da idem. Mislio sam da ponovo prođem spremačem samo uvratine, ali ne znam šta da radim sa ostatkom njive? Treba tu da sejem soju nodetkom (Agrija).
Probao jednom davno sa agrijom, nije uspelo posejao 8 vrsti pa odustao i prešao sve spremačem opet, jednostavno iskakala je baterija iz zemlje na pojedinim mestima ...

Diskosna bi tu ekstra uradila posao. Ne znam kolika ti je povrsina u pitanju. Da li si mozda razmisljao da ti to neko uradi diskosnom pa makar i platio uslugu??

Ta nemojte molim vas ,di nodetka da ne moze da useje,pa to je sejalica svemirske tehnologije,vrh vrhova ,ce da useje samo tako,ne moze diskosna biti bolja od nje nikako .....

Pa promeni je jbt, ako već imaš takav sastav i strukuru zemlje pa nisi zadovoljan...
Ja sam recimo prezadovoljan sa njom... Al ja nemam problema ko neki sa pripremom i vremenom iste, svestan sam da ima tla gde je u 5 do 12 rano, u 12 i 15 kasno za neku opreaciju...

Diskosna bi tu ekstra uradila posao. Ne znam kolika ti je povrsina u pitanju. Da li si mozda razmisljao da ti to neko uradi diskosnom pa makar i platio uslugu??
Nemam para trenutno, tako da je uslužna setva isključena. Idem sutra da prođem još jedan prohod spremačem pa setva prekosutra.

Nisam još imao takav slučaj da zbog kore raona nodetka ne može da useje .ima kore i kod nas danas se sejalo pun gas video sam danas bar 5 nodetki u ataru

Nazad
Vrh