Predsetvena priprema zemlje

@ KishRobert
Ista situacija je i kod nas, danas sam radio gornje zemlje i ide ok, ali ni blizu kao lane, juče hteo da spremim jednu parcelu u ritu za lucerku, ni 5 cm ne može, okostilo se strašno, ko beton, a ispod blato.
wwdyq8.jpg

293d7v5.jpg

Bilo koje zatvranje brazde i bilo kad urađeno je ove godine samo napravilo haos.Najbolje se radi gde ništa nije dirano.U jednom prolazu pesak ,a gde je bilo šta vučeno pokorica 3-4cm a ispod mulj.I ovo nam je jedan nauk da je u poljoprivredi svaka godina za sebe.

Ciro pa ti brate tog rusa nikad nisi stisnuo do j.....a onako posteno da ti pokaze sta zna:haha:ruja ne vole paradu..........Diklofen konacno jedno lepo priznanje svaka cast:bravo::bravo::bravo:odnosno realno stanje stvari!

Par snimaka spremanja koje smo radili preko vikenda.

Ovdje smo presli 2 puta, zemljište pored rijeke, dobro propusta vlagu pa nije blato dole

Ovdje je već teže išlo, traktoru je svejedno ali je već na 10cm jaaaako vlažno (blato, da se ne lažemo) tako da smo išli vrlo plitko, tek da ima dovoljno da pokrije zrno. Gornji sloj je spečen i dosta tvrd jer je sve to bilo blato i odjednom je naglo zagrijalo pa se sve speklo. Priprema nije najbolja ali sve ovo sa snimaka smo već posijali na nekih 5cm, zrno je odozgo pokriveno dosta dobro, dole ima vlage koliko hočeš, zemlja je već topla tako da ne vjerujem da će sa nicanjem biti problema.

Ovdje smo išli na jedan prolaz, samo na razoricama smo išli 2 puta da ih poravnamo

A ovdje je bilo jako teško, zakorovilo je strašno. Prvo smo htjeli da je preoremo ali smo shvatili da bi bilo nemoguće jer je nenormalno vlažno. Potom smo probali da je frezamo sa IMT 539 i mojom Eberhardt frezom od 165cm ali nije išlo jer se sva freza za tren oka umota u blato i travu. Na kraju smo je prešli spremačem malo dublje, on je počupao travu odlično, potom smo je ostavili jedan dan d se prosuši pa smo je prešli još jednom i napravili kakvu-takvu pripremu za sjetvu i posijali je bez problema.

Na ovoj parceli je inače strašno veliki nagib, mnogo je gore nego što se na videu čini.

a ove hladne noći i najavljeni pad temperature za vikend,max temperatura 10C nedelja i ponedeljak i ko zna do kad jer za dalje nisu javili te ne brine.Ja od sutra pripremam polako ali ne sijem dok ne uvremeni.Beš ga ako niče 20 dana.

Ciro pa ti brate tog rusa nikad nisi stisnuo do j.....a onako posteno da ti pokaze sta zna:haha:ruja ne vole paradu..........Diklofen konacno jedno lepo priznanje svaka cast:bravo::bravo::bravo:odnosno realno stanje stvari!

Ruja me svaki dan iznenadjuje snagom... Ali ja nisam nikad imao jaci traktor od Rakovice 65 i ona se mucila sa ovim spremacem tako da sad kad sam seo u 820 on se ne muci sa njim uopste i milina je voziti ga... Ni jedan traktor nikad nisam stisnuo do daske ali ni jednom i svi me odlicno sluze,jednostavno tako vozim traktore...

Kod mene se gornji delovi atara bolje odrade danas bio prvo pored reke u dolini i bilo je osetno vlaznije nego u gornjem delu atara... Ako nocas ne padne nista ja se nadam da cu da zavrsim spremanje sutra naj kasnije prekosutra nema vise cekanja najavljuju ponovo kisu za vikend... :spavam:

a ove hladne noći i najavljeni pad temperature za vikend,max temperatura 10C nedelja i ponedeljak i ko zna do kad jer za dalje nisu javili te ne brine.Ja od sutra pripremam polako ali ne sijem dok ne uvremeni.Beš ga ako niče 20 dana.
grafik.php
Neko znacajnije zahladjenje nije na vidiku,barem ovde kod nas! p.s od sutra pa do nedelje max preko 20 a najnize oko 8-9c

Zombi 666- Bas je zakorovila ta njiva sa treceg snimka... I ja imam jednu malo vise zakorovljenu (prosle godine sam je uzeo u zakup nikad radjena) i sad neznam sta da radim sa njom,neki mi kazu da je isprskam Totalom pa da sacekam da deluje pa tek da je spremim... Nikad to nisam radio sta vi mislite??? :sta:

Zombi 666- Bas je zakorovila ta njiva sa treceg snimka... I ja imam jednu malo vise zakorovljenu (prosle godine sam je uzeo u zakup nikad radjena) i sad neznam sta da radim sa njom,neki mi kazu da je isprskam Totalom pa da sacekam da deluje pa tek da je spremim... Nikad to nisam radio sta vi mislite??? :sta:
Ja sam tako juce uradio sa jednom njivom,poprskao sam je totalom sacekacu nedelju dana i priprema.

Danas 2 prohoda sa setvospremacem i uradilo se dosta dobro ali posto je zatvorena brazda pocetkom marta ostalo je malo grudvica. Sta mislite da li bi vredelo jois jednom proci drljacom sa valjcima malo brze,cisto da se razbiju grudve?

NE bi da je istanjiram i tako je mokro vidim kod mene svi tanjiraju i naprave jos gore nego sto je bilo... Zar ljudi ne kapiraju da sa time samo pogorsavaju... Sad kad sam spremao u blizini je jedan tanjirao i ja otisao bas da vidim ono haos ljudi ako mi verujete...

NE bi da je istanjiram i tako je mokro vidim kod mene svi tanjiraju i naprave jos gore nego sto je bilo... Zar ljudi ne kapiraju da sa time samo pogorsavaju... Sad kad sam spremao u blizini je jedan tanjirao i ja otisao bas da vidim ono haos ljudi ako mi verujete...

Ja ti verujem,danas sam namerno i svesno tanjirao jednu malu parcelu,morao sam jer je bila detelina pa jesenas preorana i ima trave kao u prici a jos sam maksimalno iskosio tanjire. Travu sam unistio ali stvarno nije vreme za tanjiracu. Sta mislis o mom ptethodnom postu?

Danas 2 prohoda sa setvospremacem i uradilo se dosta dobro ali posto je zatvorena brazda pocetkom marta ostalo je malo grudvica. Sta mislite da li bi vredelo jois jednom proci drljacom sa valjcima malo brze,cisto da se razbiju grudve?
Ne znam cemu toliki prohodi i utrosak nafte bez potrebe!Ne mora biti njiva pesak ili pepeo da bi bila dobra za usev koji ce biti posejan...Mislim da je sasvim dovoljno tj. previse ici toliko spremacem.Ako ima grudvica,pa sta ako ima?Sta ces ako bude nekog pljuska,a ono pepeo,pa priprzi 20+ stepeni i napravi koru ko dzon od cipela...Ja sam silom prilika na jednom njivi zatvorio u martu posto sam bacao NPK naknadno,tj.nisam zaorao pa sam juce presao jednom to spremacem i pepeo za mnom a meni se to ne svidja.Ostalo sto nije dirano juce i danas,odlicno je bilo,ima malo grudava ali laka drljaca sa rotorima ispegla i sastave spremaca i razbije po neku grudvu i nabije malo...Uvek radim tako i do sada nisam imao nikada problema!

Ja samo jedan prohod pa sta im da bog.. Retko ali retko kad dva prohoda,to je dupli utrosak... I sto kaze kolega Savato pa nemora to biti pesak ili pepeo da bi niklo... Nekad sam sejao po takvim dzombama da sam jedva posejao (nisam mogao da sedim u traktor) i imao sam kukuruz isti kao i ostali gde je bila njiva pepeo... Vaznija je kisa i vlaga od toliko meke podloge... Bar tako ja radim...

Danas sam uradio prvi prohod setvospremačem na pesku. Bilo je mestimično dosta samoniklog tritikala pa sam na nekim mestima morao da pređem i po dva puta. Ovaj prohod setvospremačem je imao za svrhu prvenstveno čupanje tritikala, a i biće udobnije kad budem bacao UREA.

Danas uradjeno 45,5kj u rezervoaru ostalo jedno 15-20l odoka. urea razbacana i prvi prohod zavrsen, na nekim njivama i drugi tako da ujutro start sa setvom kukuruza.
kod nas zvrje masine samo tako, ja sam sinoc 6,5kj posejao u donjim zemljami i nema nikakve povecane vlage.

za @bejcetica, dubina 11-12cm, drugi prohod duplo manje.
attachment.php

Nazad
Vrh