RatkoPa
Član
ja sam probo i na paljenom i na nepaljenom.nepaljeno kukuruziste kad se istanjira mnogo bolje drzi vlagu i lepse nikne a mana je kad sejes slabo se vidi marker i ruzno je za oko
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
druze to sto ja tanjiram se od proletos tanjira svake dve nedelje zato je tako meko i lepo,do setve treba da se istanjira jos dva ili tri puta.seje se pocetkom septembraMa naravno cim ti sadis luk ( ako sam dobro primetio)to je prava zemlja. Kod nas postoji izreka kada neko idealno pripremi zemljiste: Ko lukova lija. Takodje i ovo sto @Ratko pa tanjura. Ja bi se ceo dan vozio sam njim da se sit nauzivam, a vidi ono čudo od zemlje što je @Dragan 82 stavio onog Stayera.
Hvala spasoju na dodatnom pojasnjenju, mada mislim da taj pritisak sto ostvari RD nije toliko veliki da osetno sabije donji sloj zemljišta...u svakom slucaju je donji sloj tvrdji,ali ne bas da se oseti prelaz ili vidi okom .Klinovi kod RD su pod odredjenim uglom mozda 10 do 15 stepeni naravno u pravcu okretanja sto obezbedjuje konstantak pritisak zemljista prema dole i naravno klizenje korova i ostalih necistoca prema dole.Kada bi je koji slucajem okrenuo naopako posto je klin pod uglom sav bi se korov u sekundi namotao oko rotora i zemlja bi odskakala gore.Ako skines lopatom pripremljeno zemljiste do 10ak cm.imaćeš dole ravno zbijeno povrsinu slicno kao kad brusač odšlajfuje glavu motora pa se vide oni ukrsteni krugovi.Kada poseješ kuk. na setvenu dubinu njegovom centralnom korenu je potrebno samo 2 do 3 cm. da se zabije u tvrdji sloj koji je pun vlage.Pa ljudi zar niko nije zapazio kako kuku. nice i raste posle RD svi izadju u isto vreme a to je poenta da neki ne zaostane.
Evo da i ja iznesem svoje mišljenje .
2.Rotodrljaca stvara tvrdju podlogu za seme
3.Rotodrljaca stvara mek pokrivac
Setvospremac Kongskilde sa oprugama u obliku slova S ...firma nastala u DANSKOJ sto kaze nas cenjeni clan Panonstib "oni imaju kontra situaciju od nas ,oni nemaju sušna proleća nego prevlažna", sto je i logično, s obzirom da je njihova klima humidna (vlazna) a nasa izmedju semiaridne i aridne (sušne i polusušne). U njihovim životima problem je prevlažno zemljište koje nastoje da isuše povećavanjem volumena ,jelte da bi ga vetar što bolje "izduvao". Svaka priključna mašina koja povećava zapreminu zemljišta potencijalna je mašina koja ga isušuje . Zimi jelte težimo da skupimo što više vode pa oremo da mu povećamo zapreminu da ono skupi što više vode.
Edit: kombinator sa ravnim oprugama je bolje rešenje od opruga u obliku slova S jer ne izdiže zemljište, treba posebno obratiti pažnju na ROTORE na setvospremačima, ne znam koliko ste primetili kakvi se sve rotori nalaze u ponudi na stranim mašinama ,našim privatnicima je najlakše napraviti krimler valjke sa flahovima a to je ujedno i najlošije rešenje .... Setveni sloj ne sme biti ko "pepeo" a ne sme biti ni grudvi "ko šaka", ulagač sejalice će da odgurne grudve koje se nalaze u pravcu reda pa ni manje grudve ne bi smele biti veliki problem.