Predsetvena priprema zemlje

Ne moze iz prohoda da se spremi,bar ja ne praktikujem,uvek negde malo omane a i kad se slegne malo bude neravno,nejednako seje,nice,sto bi rekli "Ceca je Ceca a dva put je dva put"...
Obican spremac ili neki germinator? I ja teram dva puta spremac mada je dosta dobro i posle prvog puta na strnjici i suncokretu mozes sejati odmah na tuluziste mora jos jednom, ali vidim da dosta vadim vlagu, moracu neku drljacu da uzmem.

Послато са M2006C3LG помоћу Тапатока

Spremac Regent Terastar,isto stelovanje kao Lemken Korund,fiksni valjci a dubinu "trazis" spustajuci pole sa oprugama koje su prave pa ne izvlace toliko mokro ali se zato teze vuku.

Sve je stvar do tipa zemljista, dal treba spremac, teska drljaca, poluteska, germinator…. To sam iz iskustva kod mene video, npr imam nesto malo zemlje gde spremac nema sta da trazi, tu idem drljacu bez rotara prvi prodoh drugi pred setvu sa rotorima, pre podne vlazna lepi se u rotore od spremaca a popodne suva i tvrda pucaju opruge

@nikola ilic Ali ako padne kisa pa cekas da se prosusi, u takvoj tezoj zemlji nodetka,tj bilo koja sejalica sa raonikom ce samo kliziti po zemlji i moraces ponovo spremati za setvu.Dok diskosna sejalica ce posejatj bez problema,ne moras ponovo gubiti vlagu kroz pripremu.

Ja imam gadnu zemlju ali teska drljaca sprema dobro i cak preduboko,ne mogu da je obuzdam,tako da sa njom ravnam a spremacem zavrsavam,kakva diskosna sejalica,Nodet gresna potone ne vidis raonik.
Ja pricam za situacije kada se dva puta tera drljaca, I u zatvaranju brazde i za finis. Sa spremacem je druga prica pa moze i nodetka, ali stojim iza toga da diskosna bolje useje i stisne seme.

Diskosnu ću kupiti čim joj cena bude kao sada Majevici ili Olt/Nodet a još pre ako se namesti neka triper kombinacija. 🤣

Ne mislim na tu vrstu, mogu Majevicu da apdejtujem i dobijem to isto za male pare.Mislio sam na sejalicu sa visokim setvenim aparatom, sega mega točkovima i ostalim zezancijama.

Diskosnu u ceni sada nodetki i slicnih ,to mozda bude za desetak godina kada se ove turske sada kupovane nove razrade dobro pa se daju u oglase pod ''novo novo novo''.

Razumijem, također i pojam 'turske' je širok jer je sad gomila proizvođaća, pa tako ima i lošijih i boljih. Ja bi rekao da se sad već vidi koji su brandovi bolji, jedini problem koji ja vidim je eventualno nabavka djelova, ali za Sakalak i Ozdoken ko najjači brandovi u sijačicama funkcionira. Specifično kod nas dosta diktira i cijena jer recimo ekvivalent neki Gaspardo MT, najslabija njihova verzija diskosne, sa osrednjom opremom nekom, 4 reda, dozatori za mikrogranule, bez kutija za gnojivo sa nagaznim točkićem za sjeme i osvnovnom kontrolom oko 13300 eura sa pdv.

Od kad sam kupio polutesku drljacu 2018 radim oba prohoda sa njom, nodetka je sejala i jedini problem je bio gde se recimo pogodi da tocak traktora prilikom pripreme preklopi trag ob bacanja vestaka. Tu plice poseje, doduse uvek sam imao srecu da tu bude vlage ili odmah nakon setve bude kise pa nikne u isto vreme kao i ostalo.
Nadam se da sa turkinjom od sad nece biti ni to problem.

Sto se toga tice sa IMT raonom nema problema, njoj je setveni aparat toliko tezak da seje i u vlazan beton.. 😅 U svakom slucaju sejalica nije ni za sta ali za sad zavrsava posao i nije jos uvek na redu za zamenu ima vecih prioriteta. U svakom slucaju mislim da ne bi imala problem za drljacom da poseje bas zbog te svoje tezine, a ako ne bude islo onda ce se menjati prioriteti.. xD

Od kad sam kupio polutesku drljacu 2018 radim oba prohoda sa njom, nodetka je sejala i jedini problem je bio gde se recimo pogodi da tocak traktora prilikom pripreme preklopi trag ob bacanja vestaka. Tu plice poseje, doduse uvek sam imao srecu da tu bude vlage ili odmah nakon setve bude kise pa nikne u isto vreme kao i ostalo.
Nadam se da sa turkinjom od sad nece biti ni to problem.
Зато је, ПО МЕНИ, сетвоспремач мама за раону сејалицу

I po meni, ja sam imao Tupanjčevu polutešku drljaču, prodao je... Npr na uzglavnicama gde se ugazi, spremi ona to, lepo izgleda odozgore, naiđe sejalica (nodetka) nemože da useje na zadatu dubinu...

Nazad
Vrh