Predlozi mera za unapredjenje poljoprivrede od strane države

Odg: predlozi mera za unapredjenje poljoprivrede od strane drzave

Radivoje, nisu ove kritike upućene lično vama.
One su samo predlog, tj razmišljanje običnog čoveka u vezi toga kako napraviti bolji sistem celokupnog agrara i ekonomije.

Radije bih sa vama ::prica:: uz :ppozdrav:, kao danas sa članom savoris u Rumi na vašaru.

Ma lako cemo mi sa :ppozdrav:

Problem postoji, treba razmisljati kako i na koji nacin ga predstaviti javnosti i kako uticati na njegovo resavanje.
Nekad su izlazak traktora i protesti resenje ali sve cesce se resenja nalaze u argumentovanim pregovorima ali za pregovore treba imati snagu (velik broj ljudi koji podrzavaju ideju koju neko zastupa). Ja i dalje stojim na ideji da bez asocijacije poljoprivrednika Srbije (u kojoj su clanice sve zemljoradnicke zadruge i udruzenja kao i pojedinacni poljoprivrednici) i to bez barem par desetina hiljada clanova nemamo snagu za istinsko lobiranje.

Nije problem u meni, ljudi su izfrustrirani, nekad iz pravednih razloga a nekad jer nisu dovoljno obavesteni a ja sam eksponent vlasti. Meni to ne smeta ni ovde ni na tribinama ali sta se time realno postize...da li se bilo sta postigne kad neko bilo ovde bilo na tribinama ostri zube na Radivoju :sta:. Radivoj danas jeste tamo, sutra ce mozda biti sa druge srane price...nicija nije gorela do zore. Zato treba traziti neka trajnija resenja za zastupanje interesa poljoprivrednika nezavisno i od foruma i od Branka i od Radivoja.

Radivoje problem je što ljudi tebe vide kao predstavnika vlasti,nemoj im zameriti što u tebi možda vide krivca za sve (ja znam da to nije tačno)ali se moraš nositi sa tim.Vidiš da su ljudi zabunjeni i ja zajedno sa njima.Počeli su baš da nam uzimaju pare na sve strane,dolazimo u situaciju da zdravi čitavi ljudi treba da se bore za golu egzistenciju,sada nam sve postaje luksuz
Mene lično najviše pogađa ovaj zakon o saobraćaju,verovatno i ostale a ministarstvo poljoprivrede nije prstom mrdnulo,zar oni to ne znaju
Imam prikolica stara 40 godina ali jaka i utegnuta,ofarbana ali su registr.na bele table,pa prikolica za junade koja koristim 1x godišnje-samo za te dve stvari ,da se ne bi neko iživljavao moram da izdvojim 40000 itd,ne smem više ni da mislim

Evo danas slusam jednog bivseg ministra, koji je "unapredio" zeleznice, kako govori (u Skupstini) o tome da je poljoprivreda unistena, seljak osiromasen, sto stoji, ali da prica neko ko je do pre dve godine bio u vlasti, to je za povracanje. PS on rece da ce nafta da pojeftini za otprilike 20 dinara, ako Rusi kupe NIS :haha:.

Najbolja mera da se unapredi poljoprivreda je da se ne bavimo poljoprivredom a da to prepustimo onima iz kabineta koji to izgleda bolje znaju.

Zoran0230 je napisao(la):
Najbolja mera da se unapredi poljoprivreda je da se ne bavimo poljoprivredom a da to prepustimo onima iz kabineta koji to izgleda bolje znaju.
Veliko bravo za tebe Zorane :bravo: svaka čast napisao si pravu stvar. Valjda će mo jednom početi da vidimo situaciju onako kakva je, ane samo nada i nada i nada, a ovi stručnjaci iz kabinetima nam uzimaju i ovo malo crkavice što krvavo proizvedemo pa ondak optimistički zaradimo.

Hvala Golube-Problem i jeste u našoj državi što su pogrešni ljudi na pravim mestima.Po meni da bi bio portir u ministarstvu poljoprivrede trebalo bi da imaš golemo iskustvo iza sebe a za ministre da ni ne pričam.
Šta nekom vredi poljoprivredni fakultet ako nema dana staža na terenu.Možda treba više takvih kao što je Radivoj koji razume suštinu poljoprivredne proizvodnje.
Ministarstvo nema polaznu osnovicu-dozvolilo je svakome da se bavi poljoprivredom.
Kada nemate dobar temelj kuća se ruši-tako će i naša poljoprivreda proći.

Sta se ovo dogadja u zemlji Srbiji ovih dana, maosovno seljaci a i ostali daju nekim ljudima zemlju
u zakup. Ko su ti koji uzimaju da obrdjuju tolike hektare sa mehanizacijom starom u nasem kraju
traktora 25 god. i kombajna 35 god. Pod kojim uslovima se preseli ovolike povrsine pod psenicom
prihranjenom pa datom u zakup. Da li ova masovna pojava ima mozda veze sa pokusajem da se
na prevaru i laz prigrabe subvencije Ministarstva poljoprivrede od 14.000,00 din/ha. Da li se sa
ovakvom vrstom prevare ide u Evropu. Ako je jos pored mene neko primetio ovakvu pojavu a zna
zasto drzava dozvoljava ovakve stvari, molio bih da mi neko to i objasni.

Baš me interesuje kako će to rešiti a da ne očepe te što se ne čepaju.Neće oni gurati ruke u vatru.

Sve pokusavam da se setim ali nikako mi ne ide od ruke!
Dali ima nekog povracaja od drzave na kupovinu obradive zemlje?? Ako nema mozda bi ovo mogao da bude jedan od predloga!?

Mada opet kad bolje razmislim to bi opet bilo isto kao i za prodaju mehanizacije. Prodavac bi podigao cenu za onoliko pocenata koliko bi drzava vracala!

Opet se zna da boranija tu ne bi profitirala-za prave paore koji su finansijski oko 0 ne bi ni mogli konkurisati jer treba država njih da finansira a ne prvo recimo:za 10ha ko hoće subvencije mora da uloži oko 200000 din da bi obezbedio povraćaj koji ko zna kada će biti umesto da mu država da lepo 140000 na proleće a on da je dužan do zime da prikupi dokumentaciju-tako treba da se radi.

unazad par meseci vidimo posledice lošeg vodjenja poljoprivrede, a i države proteklih godina. došli smo do toga da zemlja srbija nema dovoljno mleka, najavljuju da neće biti ni mesa, a kako ide setva pšenice ni hleba. usput sam pročitao vest da od 2012 neće biti dovoljno ni uglja za proizvodnju struje.
takođe na forumu su se ljudi ućutali, pa pretpostavljam da je došlo do miloševe "šta narod radi? ćuti." nažalost politička elita kako pozicija, tako i opozicija, nema ni ideje, ni kapacitete da kola zvana srbija zaustavi na ovoj stramputici, a kamoli da ih pokrene uzbrdo ili u pravom smeru. kada god smo pomislili da ne može gore, ono sve lošije i lošije. ministar se ne oseća odgovornim.
trebaju nam promene i ljudi koji će poslušati glas naroda i početi da rade u njegovom interesu. svi članovi foruma uglavnom slično razmišljaju i slažu se oko većine stavki. poljoprivredni budžet nije mali, problem je što se on troši nenamenski. subvencionišu se trgovci mehanizacijom, prodavci djubriva, umesto da se novac kanališe direktno proizvođačima poljoprivrednih proizvoda, pa da oni odluče gde bi mogli taj novac da potroše, a ne da im se nameću proizvodi koji oni ne žele. da ne spominjemo to da do pojedinih subvencija ne može se ni doći, ako niste bliski sa nekim iz vlasti.
malo o stočarstvu. prostim računom dolazi se do cifre od 3.75 milijardi dinara za trenutnu godišnju proizvodnju mleka u srbiji (750 miliona litara), svih proizvodjača i farmi, kako registrovanih, tako neregistrovanih. meni to ne deluje puno, gledajući budžet. vidimo posledice izrabljivanja proizvodjača. šteta je nesaglediva, nema krava, nema teladi, nema mleka, nema stajnjaka, nema čak ni pšenice, jer ljudima više ni slama ne treba. dok je oporavak ove grane dug i težak zbog same fiziologije životinja. cena svinja 110 din/kg, sigurno će ljudi bataliti i tov svinja. u mom selu ljudi tove par svinja samo za svoje potrebe, imaju jednu kravu, par kokica. znam da ovaj forum posećuju ljudi koji se ne bave profesionalno poljoprivredom, žive u gradu i nemaju mogućnosti da gaje za sebe. postavio bih im pitanje, šta mislite kakvo je meso to što kupujete od matijevića i ostalih trgovaca, a kakvo će tek biti kada ne bude domaće proizvodnje? zašto seljaci prodaju kukuruz koji se izvozi kao sirovina, a trgovci uvoze meso finalni proizvod i to sumnjivog kvaliteta? zašto radimo sve na našu štetu?
mogli bi eseje da napišemo o propustima, neznanju, bahatosti naših vodja proteklih 20, ako ne i 60 i 90 godina. gospodin rajs je sve ovo opisao još 1928 u svom delu čujte srbi.
zbog svega goreg nas nekoliko je pokrenulo osnivanje stranke nijedan od ponudjenih odgovora, čekamo svaki dan da dobijemo papire o registraciji. nema nas puno, nemamo pare, imamo neobično ime i zelju da promenimo srbiju iz korena.
ovom porukom želim da doprem do članova ovog foruma, da vam dam do znanja da ima još ljudi koji se ne predaju, koji bi da se bore za opstanak ove zemlje i naroda, koji nisu na platnom spisku ni miška, ni beka, ni EU, ni SADa, ni Rusije. želim da vam kažem da nam trebaju ljudi koji drže do sebe, koji imaju ideje i razmišljaju svojom glavom, koji žele promene, a ne vide način kako bi ih kanalisali.
želim da vidim sve nas ujedinjene oko iste stvari, napretka poljoprivrede, društva, države. želim da im pokažemo da ima uzornih domaćina, privrednika, studenata, profesora, lekara, naučnika, inženjera... kojima nije stalo samo do provizija i funkcija. želim da se ne predamo i da krenemo da radimo na promenama. one neće same doći, neće biti ni brze, biće bolne, ali što pre krenemo, pre ćemo ih završiti i stići do cilja, koji treba da bude zdrava, ponosna i bogata nacija. sa ovo političkom elitom, sledi nam konačan nestanak, brži nego što ga možemo i zamisliti.
nadam se da vas nisam previše ugnjavio.

Poštovani,
Ovako to treba odraditi:
1. JAK MARKETING
2. Pisanje novinarskih članak i naučnih radova na temu neodržive poljoprivrede
3. Podsetiti narod da su poslanici njihovi predstavnici, i da se voljom naroda, poslanik, ministar pa čak i PREDSEDNIK može smeniti.
Polika upravo jeste to: volja naroda. Ko nam smeta - napolje.
4. Uništavanja monopola
5. Zaustavljanje globalizacije, i trenda ukrupljavanje zemljišta(centralizacije) (drži seljaka gladnog par godina pa nek proda zemlju)
6. POLITIČKI PRAVAC možda bolje reći Politički antipravac (Dobar početak bi se mogao učiniti iz knjige "Čujte Srbi!" Arčibalda Rajsa, on je opisao kvalitetan sistem politike za agrarnu Srbiju)

Ok, ovo su samo početne ideje, moraću malo da ih razradim, ali podržavam svaki napor svih ostalih da pomognu da se stvori PLAN

P.S. Arčibald Rajs "Čujte Srbi!" obavezno pročitati, ima na Scribd.com, ima nekih 40tak stranica

Oduzimanje zemlje tajkunima i poodela nama paorima na ravne casti ha:ha:ha:ha:ha ha:ha:ha:ha:ha ha:ha:ha:ha:ha ha:ha:ha:ha:ha
POTPISUJEM i svako da radi 150 hektara i to da bude maksimum.

manite se tih Titini fazona nego udri porez ko ima recimo iznad 200 ha naravno za to nam triba vlast ne ova nego ona koja ne zavisi od ovi nasih veliki zemljoposednika koji su ko zna kako stekli po 10.20 hiljada ha

Nazad
Vrh