Precizno merenje parcela uz pomoć sajta Katastra nepokretnosti i Google earth-a!

Jer moze neko malo detaljnije da objasni gde i kako pisu kordinate?

Zdravo kolege,
I ja sam pokusavao da pronadjem na neki slican nacin coskove svojih parcela, ali ne ide bas sve lako.
Koordinate koje se mogu ocitati sa karti na sajtu geosrbija nisu geografska sirina i duzina koja se moze direktno koristiti u GPS uredjajima. Katastar koristi neke svoje sisteme koordinata i projekcija, tako da je potrebno dodatno podesavanje GPS uredjaja. Na drugom forumu je bilo male rasprave o tome i ljudi upoznati sa tematikom su rekli da nas katastar koristi sledece parametre:
citat "na geosrbija se koordinate prikazuju u WGS84 a inace su, prema odgovarajucem Zakonu, u ETRS89 / ETRS-TM34 (moguca je neuskladjenost prilikom transformacije iz jednog sistema u drugi)"
citat "Katastar koristi Gaus-Krigerov koordinatni sistem i nalazimo se u sedmoj zoni."
citat
"Units Setup

Position Format --> User UTM Grid

Longitude Origin: E 021O00.000'
Scale: +0.9999000
False Easting: +7500000.0m
False Northing: 0.0m

Koordinate ocitane sa GPS-a sa ovim UTM Grid setovanjem se mogu koristiti na topografskim kartama sa pravouglom (kilometarskom) koordinatnom mrezom, u izdanju Vojnogeografskog instituta i na katastarskim planovima.
"

Ja koristim prost i jeftin android telefon HTC Wildfire S. Instalirao sam besplatnu aplikaciju Mobile Topographer. U podesavanjima aplikacije sam stavio za Geodetic Reference System da bude SRB-ETRS89/UTM (Serbia new). Na glavnom ekranu aplikacije idem na opciju Drive me i kada mi otvori novi prozorcic, tu ubacim koordinate koje zelim da nadjem u formatu koji sam ocitao sa geosrbija karte (WGS84/UTM зона 34N (Y/X)). Da napomenem da mi aplikacija prvo nudi da unosim u WGS84 formatu, ali nekako sa tim koordinatama ne uspevam da dodjem do rezultata. Zato pritiskom na WGS 84 se prebacim na drugi sistem koordinata i tako unesene koordinate trazim. Uredjaj strelicom pokazuje u kom smeru se kretati i koliko je trenutno udaljena trazena tacka. Kada se stigne do tacke, tesko se odredjuje tacan polozaj, jer telefon pokazuje 1.5m u onom smeru, pa kad se pomeris i sacekas pokaze da ides 2 metra u onom smeru, 1,8m u trecem smeru i tako te vrti u krug. Nije dovoljno precizno, ali daje neke orijentacione rezultate.
Pokusajte i vi kolege nesto u ovom smeru, mozda ce te biti uspesniji u nalazenju preciznijih rezultata od mene.
Jos jedna stvar: prilikom ocitavanja koordinata sa geosrbija sajta, da bi se poslednja cifra koordinata promenila, potrebno je da misa pomerite za jedan metar na karti u realnoj velicini. Tu se odmah javlja greska od jednog metra. Kada bi se uspelo sa koriscenjem drugih koordinata, rezultat bi bio bolji, jer mi se cini da su one preciznije.

U meniju na levoj strani ekrana u grupi "Katastarske parcele" stikliras opciju "Katastarska parcela". Mozes u grupi "Ortofoto" stiklirati neku od opcija i videces avionski snimak terena, ako je dostupan.

vidim parcelu i otkacim opciju katastarska parcela ali ne vide se ivice parcela,jel to onda znaci da nema to za opstinu novi sad.

Moze li neka pomoc, otvorim Gis Palilula na sajtu opstine Palilula zelim da vidim parcele drzavne zemlje nesto ne radi kako treba. Ako zna neko kako radi to neka da savet?

Ljudi jel ima neko da je radio sa ovom aplikacijom: https://itunes.apple.com/us/app/measure-map/id417622293?mt=8 .Ja skinuo krekovanu verziju i nikako da uskladim tj.podesim da mi radi,
Krenem da ogranicim neku njivu ali kad zavrsim obilazenje i pogledam sliku ni blizu nije stvarnog oblika kakvog mi je parcela i sto je najgore dok hodam i nekako mi pokazuje predjeni put u metrima ali kad stanem metri i dalje idu da se racunaju ito svake sekunde po jedan metar se povecava predjeni put.

Moze li neka pomoc, otvorim Gis Palilula na sajtu opstine Palilula zelim da vidim parcele drzavne zemlje nesto ne radi kako treba. Ako zna neko kako radi to neka da savet?

Koliko ja vidim ono nije gis nego plan plus, ne verujem da tu uopste mozete da vidite to sto vas zanima. Probajte na geosrbiji, ima prikaz svih parcela.

Naš atar još uvek nije. Ko unosi te podatke, republika ili opštine?

Da li treba nesto sa leve strane da se ukljuci da bi se videla karta ili ne ? Uspeo sam samo satelitski snimak da nadjem za moj deo atara stikliranjem ortofoto , ali ne i kartu sam brojevima parcela

Nazad
Vrh