Zdravo kolege,
I ja sam pokusavao da pronadjem na neki slican nacin coskove svojih parcela, ali ne ide bas sve lako.
Koordinate koje se mogu ocitati sa karti na sajtu geosrbija nisu geografska sirina i duzina koja se moze direktno koristiti u GPS uredjajima. Katastar koristi neke svoje sisteme koordinata i projekcija, tako da je potrebno dodatno podesavanje GPS uredjaja. Na drugom forumu je bilo male rasprave o tome i ljudi upoznati sa tematikom su rekli da nas katastar koristi sledece parametre:
citat "na geosrbija se koordinate prikazuju u WGS84 a inace su, prema odgovarajucem Zakonu, u ETRS89 / ETRS-TM34 (moguca je neuskladjenost prilikom transformacije iz jednog sistema u drugi)"
citat "Katastar koristi Gaus-Krigerov koordinatni sistem i nalazimo se u sedmoj zoni."
citat
"Units Setup
Position Format --> User UTM Grid
Longitude Origin: E 021O00.000'
Scale: +0.9999000
False Easting: +7500000.0m
False Northing: 0.0m
Koordinate ocitane sa GPS-a sa ovim UTM Grid setovanjem se mogu koristiti na topografskim kartama sa pravouglom (kilometarskom) koordinatnom mrezom, u izdanju Vojnogeografskog instituta i na katastarskim planovima.
"
Ja koristim prost i jeftin android telefon HTC Wildfire S. Instalirao sam besplatnu aplikaciju
Mobile Topographer. U podesavanjima aplikacije sam stavio za
Geodetic Reference System da bude
SRB-ETRS89/UTM (Serbia new). Na glavnom ekranu aplikacije idem na opciju
Drive me i kada mi otvori novi prozorcic, tu ubacim koordinate koje zelim da nadjem u formatu koji sam ocitao sa geosrbija karte (
WGS84/UTM зона 34N (Y/X)). Da napomenem da mi aplikacija prvo nudi da unosim u WGS84 formatu, ali nekako sa tim koordinatama ne uspevam da dodjem do rezultata. Zato pritiskom na
WGS 84 se prebacim na drugi sistem koordinata i tako unesene koordinate trazim. Uredjaj strelicom pokazuje u kom smeru se kretati i koliko je trenutno udaljena trazena tacka. Kada se stigne do tacke, tesko se odredjuje tacan polozaj, jer telefon pokazuje 1.5m u onom smeru, pa kad se pomeris i sacekas pokaze da ides 2 metra u onom smeru, 1,8m u trecem smeru i tako te vrti u krug. Nije dovoljno precizno, ali daje neke orijentacione rezultate.
Pokusajte i vi kolege nesto u ovom smeru, mozda ce te biti uspesniji u nalazenju preciznijih rezultata od mene.
Jos jedna stvar: prilikom ocitavanja koordinata sa geosrbija sajta, da bi se poslednja cifra koordinata promenila, potrebno je da misa pomerite za jedan metar na karti u realnoj velicini. Tu se odmah javlja greska od jednog metra. Kada bi se uspelo sa koriscenjem drugih koordinata, rezultat bi bio bolji, jer mi se cini da su one preciznije.