Pocetnik020
Član
Ljudi sta mislite, da li je vreme da se pocne sa razredjivanjem? 

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Lastar koji ti je jos u zemlji je sada blizu povrsine 1-2cm,mozes napraviti belaj sa tim"malo dubljim"okopavanjem...mislim da sam im malo pomogao jer sam je okopavao dva puta prvi put malo dublje bas zbog toga da im olaksam izbijanje.
Dva creva obavezno,uzimao sam najjeftinija jbg koliko para toliko muzike,sad moram neka zameniti ali vecina ce izdrzati jos ovu sezonu.Jesil stavljao jedno ili dva creva po redu, ne vidi se bas najbolje ?
1,5m stubovi, znaci zasenu ne stavljas?
Sent from my SM-J510GN using Tapatalk
Bravo za post! Mislim da je vecina stvari koje si pomenuo, provereno, 100% tacna!@Polkic, mozes dici i na 2m, medjutim mislim da ti to nece raditi bas dobar posao... Preporucuje se da mreza bude bar 1m iznad malina. Tj. ovako sam ja video u praksi a i u teoriji nije nista drugacije... Elem, uzima se da su maline oko 1.5m visoke, pa 1m preko, tako da je minimalna vrednost stubova 2.5m. Stub bi trebao biti visok 3m, pola ide u zemlju i ostane 2ipo...
Druga stvar, ja to gledam ovako... Ja imam skoro 2m, a ti ne mozes da utegnes mrezu toliko dobro da ona stoji a da u nekom delu ne visi... Ja bih 99% kacio glavomhehehe
Salu na stranu drug, ali preporucljivo je da bude vislja i iz razloga provetravanja, a kasnije u cvetu da bi pcele mogle lakse da udju/prodju do malina...
Jos jedna od stvari koje sam saznao obilazeci malinjake prosle godine jeste da nije dobro resenje napraviti zasenu da bude skroz ravna, u nivou sa malinjakom... Preporucljivo je da se sredisnji deo izdigne, kao plastenik sa polukruznim delom ili kao krov... A sve opet u svrhu cirkulacije vazduha i navaznije, odvodjenja vlage iz zemljista! Tamo gde je bila zasena iste visine rekli su mi da se vlaga zadrzava po malinama (plodu) sto dovodi do pojave budji, gljivica, itd... A tamo gde je bila zasena u razlicitim nivoima nije bilo takvih problema...
Zato sam ja za moju buducu zasenu projektovao razlicite velicine stubova... Jedan red ce da ide na 3m visine, pa na 3.5, pa opet 3, itd...
Kao sto rekoh, tako sam ja video i tako cu i ja primeniti... Ako ima neko od kolega drugacije misljenje, vidjenje nek' ti kaze
E da, jos jedna stvar... Bio sam pod jednim tako niskim dole negde iza Loznice... Napolju gori nebo i zemlja, ocekujes da ce ispod biti prijatnije, kad ono medjutim... Tamo se sve nekako potparilo, k'o u loncu! Sauna brate, ne mozes da verujes, nema vazduha, uzas!
I sto se mreze tice, 30% ti je plafon za zasenu, nemoj ici na vise od toga!
Pozdrav svima, kada i sa kojim preparatom prskate polku, prva godina zasada, nemam kap po kap, nejednako nicanje... pozdrav