Polana

Zna li neko kou najnizu temperaturu moze da izdrzi polana a da i dalje zri, na ove moje pao sneg i otopio se malo ih povaljao a one i dalje zrevaju ne znam do kad ce i kad bi bilo idealno da posadim jos sadnica, jel treba jos da se ceka kraj vegetacije ili moze sad?

Danas posađeno 2800 sadnica Polane. Sadnice od Jokišića, sve korektno, naravno. Pokazalo mi se da je trebalo i freziranje zemlje pa onda izvući plugom brazdu. Bože zdravlja ako budemo sadili još, znaćemo :osmeh: Sutra sasecamo do zemlje. Eto tako je počeo moj put u malinarenju...

Pozdrav svima.Na ovom forumu moze dosta toga da se nauci o novim zasadima malina pa sam hteo da se konsultujem sa vama.Ovih par dana nameravam da zasadim Polanu na oko 10 ari ali sam odugovlacio do sada iz razloga jer jos nije opalo lisce sa mladica iz malinjaka sa kog planiram da uzmem rasad pa me zanima da li takve mladice valja vaditi i saditi, jer cim ima lisca na njoj ima vlage i u stabljici pa da mi ne izmrznu zimus (naravno stabljike cu da osecem do zemlje).Nadam se da cu brzo dobiti odgovor da ne zakasnim sa sadnjom i dok mi vreme ide na ruku.Hvala unapred

Poslednja izmena:
Ja sam polanu sadio prosle godine u decembru i odlicno sam prosao, bilo lepo vreme :osmeh:. Imao sam na 10 ari rad oko 1t, solidnog kvaliteta (niti zalivao, niti stavljao mrezicu), ali godina je bila takva da nije ni moralo. Sad me zanima da li mogu da vadim sadnice iz tog malinjaka starog godinu dana, procitao sam negde da se ne preporucuje do trece godine. :osmeh:

Palo mi na pamet da Polanu posadim izmedju redova mladog vocnjaka kajsije. Razmak izmedju redova u vocnjaku je 5 metara. Vec imam razvucen sistem za navodnjavanje tako da mi nece biti problem da navodnjavam i malinu iz minimalna ulaganja. Deluje mi da ima mesta za nesmetano branje i kajsija i malina a mozda gresim....

sto da ne, jedino zavisi ti od kajsija da li ce ti praviti senku, mozda red da povuces blize onom redu kajsija da se malina nalazi izmedju sunca i kajsije - zbog osuncanosti jer kajsija brzo nabuja
samo uzmes neku od ovih sorti (polana, polka) koje se gaje spalirski pa je rasiris u traku izmedju 0.5 - 1 m sirine ali nemoj vise od jednog reda u medjuredu kajsije, i kad kajsija zatvori samo na vreme povadi sadni materijal (maline) da ti ne propadne jer nije jeftin

ratko da te pitam,da se nadovezem na blazino pitanje,moze li isto to kroz kruške da se uradi,međured je 4m,da nešteti jedna drugoj za kasnije upitanju vilamet,zbog osunganosti itd,naime to me odavno kopka da uradim al sve mi se čini smetaće kruškama koje su formirane u riblju kost.

malina u novembru mesecu, tacije, berba 15.11
kvalitet kao u punom jeku sezone
slike govore vise od reci

jIX9nde.jpg

ywtDnwM.jpg

ExkjOID.jpg

FzNnCpS.jpg

zioVJQ2.jpg

GqrZAOg.jpg

Hvala svima na savetima, puno ste mi pomogli

Poslednja izmena:
Lepo izgleda,cestitam! Kazi mi gde je plasiras rod i kolika je bila cena ove god za malinu polanu u sezoni?

Poslednja izmena:
ratko da te pitam,da se nadovezem na blazino pitanje,moze li isto to kroz kruške da se uradi,međured je 4m,da nešteti jedna drugoj za kasnije upitanju vilamet,zbog osunganosti itd,naime to me odavno kopka da uradim al sve mi se čini smetaće kruškama koje su formirane u riblju kost.
Wilamet ide dosta visoko, polana ide do oko 1m zato sam naveo ove sorte kojima ne treba oslonac, uz to zapatices sortu koja je retka kod vas sto mozda i nije lose

Nazad
Vrh