Polana

Pozdrav malinari trebalo bi mi nekoliko strucnih saveta oko podizanja malinjaka.Saveti koji su mi najpotrebniji su:gustina sadnje,djubrenje zemljista,nacin polaganja sadnica u zemlju i drugo sto vam padne napamet a da moze koristiti pocetniku.

ne bih da se pravim pametan,zato naj bolje procitaj celu temu na forumu. al koliko su meni objasnili,i ja sam pocetnik treba da sadi za koji dan, ide 3u1m.plugom izvuces redove gde ces polagati sadnice,razmak između redova 2,5-3m. za đubrenje kažu uradi analizu na 30cm i viču da se baci stajnjak, ja nisam imao stajnjak tako da cu stavljati SIFORGU (organski peletirani stajnjak).
toliko od mene,nadam se da sam ti pomogao,dok se nejavi neko od strucnijih mada su oni sad okupirani drugim stvarima pa ih nema na forumu. pozdrav

Pozdrav malinari trebalo bi mi nekoliko strucnih saveta oko podizanja malinjaka.Saveti koji su mi najpotrebniji su:gustina sadnje,djubrenje zemljista,nacin polaganja sadnica u zemlju i drugo sto vam padne napamet a da moze koristiti pocetniku.
Sto se tice gustine sadnje Vilamet i Miker mozes tri na metar, a polku i slicne mozes dve pa i redje na metar. Ostalo brate imas u prethodnim postovima pa biraj recepte.

ne bih da se pravim pametan,zato naj bolje procitaj celu temu na forumu. al koliko su meni objasnili,i ja sam pocetnik treba da sadi za koji dan, ide 3u1m.plugom izvuces redove gde ces polagati sadnice,razmak između redova 2,5-3m. za đubrenje kažu uradi analizu na 30cm i viču da se baci stajnjak, ja nisam imao stajnjak tako da cu stavljati SIFORGU (organski peletirani stajnjak).
toliko od mene,nadam se da sam ti pomogao,dok se nejavi neko od strucnijih mada su oni sad okupirani drugim stvarima pa ih nema na forumu. pozdrav
Hvala na odgovoru,sadim polanu na nekih 30ari danas sam izvezao stajnjak na njivu ali ga nisam rasturio,hteo bih da prvo zasadim pa da uprolece bacim stajnjak samo na sadnice da nedjubrim korov.Dali je to dobra ideja ili obavezno treba djubriti celu njivu?

Danas sam video na jednoj plantazi zasad nekih novih sorti malina Versaj-Paris I SORTA Saten.Takodje su sorte koje ne koriste naslon.
Period zrenja im je avgust-oktombar.
Deluju mi veoma lepo ...
Da slucajno neko od vas nema iskustva sa takvim sortama.

opet ponavljam da "procitas" celu temu ili bar pretrci. mislim da sam video na slikama da neki stajnjak stavljaju u linijama,verovatno gde ce biti sadnice,al pre sadnje. protrci unazad temu ,mislim da su 3-4 slike stavljene (ako nije u temi podizanje novog zasada :sta:)

najbolje sad krajem oktobra al mozes i na prolece u zavisnosti od vremena.
gledam prognozu za sl nedelju,nije normalno vreme,sad ce i meni biti frka oko sadnje!!!!

Poslednja izmena:
Videcu zavisi od vremene ako moze neka mi se javi korisnik zokijaca iz vladicinog hana da razmenimo iskustva.0601730062

Nemojte ljudi paniciti ako bude lepih dana u Novembru mozete saditi nije kasno.

Ja sam ove godine sadio polanu na 30cm, zadovoljan sam rodom oko 1kg po sadnici u proseku za prvu godinu, ali mislim da je malo cesto, pa se razmusljam da je sadim na 40cm.
Kakva iskustva imate?

y6ege3y4.jpg

gezagapy.jpg

Drugari malinari ,kako vam izgleda ova zemlja za Polanu ? Procitao sam na pocetku ove teme da joj odgovara pH 5,5-6,5 pa me brine povcan pH i sadrzaj kreca kod mene i kako moze da utice na Polanu ?
hvala

PSSS Zrenjanin , ne mogu ti tacno reci koliko se ceka, radio sam vise analazi u proteklih 2-3god i nije bilo problema , 15ak dana , neke mozda malo duze , ako je bila guzva i ako mi se nije zurilo

Nazad
Vrh