Polana

đađo74, zahvaljujem! :cao:

zeljko025, ni to nije loša solucija, hvala!

vladimir kisač, nema ni uvređivanja ni obeshrabrivanja, bez brige. Tu smo da razmenjujemo mišljenja, iskustva. Jasno je meni sve što ti kažeš, i sve ja to znam i sve je na mestu. Stvar je u tome da se ja ranije nikada nisam mešala i interesovala za to šta će se na njivama gajiti. Sadnice smo dobili na poklon, tako da ulog za to praktično i nismo imali. Pumpu i motor za KPK imamo, kanal za navodnjavanje je odmah do njive, ulog za prvu godinu su nam trake KPK i đubrenje i prihrana (to ćemo opet da dužimo preko nekih drugih kultura u zadruzi). Ni tata ne zna mnogo o malini, on se konsultovao sa ljudima koji gaje malinu već dve godine, i svi su mu rekli da to može i tako kako je on uradio, jedino sam ja bila protiv. I sad kad sam mu sve na papiru predočila - standarde, plan đubrenja i prihrane koji ste ovde postavljali, vrste naslona koje postoje itd, i sam je skontao da se zeznuo. Ali sad nema povratka, sad samo da se gleda da se ovo izgura najbolje moguće.
Odlazak u inostranstvo - bila dve godine, i tata išao, ja psihički više ne mogu taj posao koji sam tamo radila. Ali splet nesrećnih okolnosti, otplaćivanje nekih dugova koje vučemo od ranije (dve sahrane u godinu dana, pre 5-6 godina dva jutra industrijske paprike potukao led, presijavanje jutra suncokreta - pojeli ga zečevi i srne, tvor poklao 60 kokošaka, krmače ne traže nerasta, sve poklali, obori prazni... a nemamo svoju mehanizaciju, nemamo svoju zemlju (izuzev ovih 17 ari) već uzimamo u arendu dva jutra...) Ne mislim ja da ćemo se mi ovim obogatiti, ali sad kad smo sa dugovima tu negde na nuli, ideja je da pokušamo nešto od čega bismo mogli ili da preuredimo čardak i obore, kako bi se još neki dodatni dinar mogao obezbediti. Od kukuruza smo na 17 ari imali nekih 150-200e zarade, a od maline bismo mogli imati oko 1500, grube računice.

Zoran55, hvala na savetima! Da li mislie da će stubovi i naslon biti neophodni već u prvoj godini? Oko proređivanja ću Vas pitati kasnije, kad dođe za to vreme, da ne gomilam informacije i ne pomešam ih na kraju. :)

Izvinjavam se svima na malo dužem postu, morala sam razložiti situaciju, nadam se da nismo mnogo otišli u off topic.

Tanja

Bilo bo dobro ako mozete,padace na zemlju i imacete prljavu a kasnije i trulu malinu,makar nesto improvizovano..Nego da je Vi prvo pravilno odnegujete,stubice mozete i u Julu....

Zorane,

Pokušaćemo, pa makar i neka improvizacija. Deo bagremovi stubovi, a deo neki vrbak koji imamo na bari svake godine. Koristimo vrbak za pritke za paradajz, ali bude tu i debljih komada, za prvu ruku će poslužiti, pa ako Bog da da bude i neke zarade, dokupljivaćemo. I nisam Tanja, već Jovana, a to i nije tako bitno. :haha:

Probali smo danas da uzmemo uzorke za analizu zemljišta, teško, smrzla zemlja, ne može se probiti ašovom. A čitam da na proleće i nema neke svrhe raditi analizu. Kakva su vaša mišljenja?

Jovana....

Uradjeno je i malina je posadjena....Na prolece uraditi dobro osnovno djubrebje, 50 kg. ce biti dovoljno za tu povrsini,zatim azot dva puta i prihrana preko sistema. Pa na jesen analiza..... Ali ajde polako, zimu iskoristi za edukovanje i pitaj sta nije jasno..

Za naslone ti ne trebaju bagremovi stubovi,osim ako hoces mrezu,nego stubici od 1,5 m. i malo deblji od onih za pritke, precnika 5-6 cm.

Poslednja izmena:
Pošto si tako iskrena i motivisana, onda nema razloga da ne uspete. A pošto je posađeno tako kako je, onda tim naslonom probajte da napravite malo razmaka, naročito u drugoj godini.
Navijaću za vas da vam uspe sve. :bravo::ppozdrav:

Zorane, koliko sam uspela da shvatim iz dosadašnjeg istraživanja foruma i interneta generalno, za to osnovno đubrenje koristi se NPK (azot, fosfor, kalijum) mineralno đubrivo, je l' tako? Vidim da ima više vrsta, sa različitom koncentracijom elemenata, tako da me interesuje koje konkretno? NPK 8-16-24? Obzirom da se azot baca još dva puta, nekako mi je logično da u osnovnom treba sa najmanjim procentom azota, imajući u vidu to da nemam odrađenu analizu, pa da ne preteramo. Đubrenje je krajem februara?
Mnogo pitanja, znam, ali kad sam laik, pa sam neupućena, ali znam da je bez analize sad ovo sve uglavnom nagađanje. Hvala na strpljenju. :)

Vladimire
, tata je sve zagrejaniji, pokazivala sam mu slike vaših malinjaka, izvlačim mu sve savete na jedan papir i prosleđujem, sad sam poprilično sigurna da će slediti uputstva koja bude dobijao. :) Sad je na meni da se dobro teorijski potkujem i pronađem sve adekvatne informacije. :) Hvala na podršci!

Poslednja izmena:
K- Jovana Želim ti svu sreću! Ovi ljudi su veruj mi pravi pošteni malinari surovo iskreni pomalo grubi al su tu uvek kad je pomoć potrebna, bez lutanja od apoteke do apoteke, samo pitaj.Imaćeš mnogo više od maline nego od ratarstva, u prvoj godini i nije neki prinos al u drugoj ako nisi alav može lepo sa te tvoje parcele da se zaradi, još da iskoristiš sve svoje sadnice u drugoj godini i zasadiš celo jutro ili dva, i onda je to posao i neće ti biti potrebni dodatni poslovi. Možda ako imaš mogućnost da zimi odeš u inostranstvo, to ne ispuštaj jer od decembra do marta si na odmoru što se tiče maline! Sigurna sam da ćeš uspeti uz Božiju pomoć samo hrabro izguraj prvu godinu, uči upijaj znanje svaka parcela je priča za sebe al malina je čarobni korov,koji traži roba al verujmi kao gospodar je vrlo velikodušna i nagradi.!

Jovana

Da, moze ta kombinacija, ja radim iskljucivo jaru, ne sto je najbolja nego se covek mora odluciti u spektru ponuda...Djubrim u drugoj polovini marta zato sto se brzo razlaze i zapamti malina je kalijumova biljka...Udji na Polku u jednom od poslednjih postova sam objasnio kako i cime radim...

Na pocetku si i zapamti, svakoga saslusaj a na kraju odradi onako kako ti mislis da je najbolje....

Poslednja izmena:
Tanja, Hvala!!! U ovome sam potpuno nova, tako da ću sigurno imati dosta pitanja. Trudim se prvo da pronađem odgovore u temama, da ne bi ljudi ponavljali već rečeno, ali kad ne uspem onda moram pitati. Jeste da spadamo u ''nežniji'' pol, ali čim smo se uhvatile u koštac sa malinom, to nam i ne igra neku veliku ulogu. Neka su oni grubi, bitno je da su saveti pravi i dobri. :)

Zorane, pročitala sam, zanimljivo je. Istina je da svako ima neku svoju formulaciju koju koristi. Još ću istraživati, ima vremena do marta, pa ću se odlučiti šta ćemo i kako. Zanima me još da li se đubrivo baca u redove, ili između redova, ili po celoj parceli? Ja sam ukapirala u redove...
Pomenuo si da bi bilo dobro da odradimo proređivanje kako se redovi ne bi mnogo raširili, da na dužnom metru imamo do 15 mladica. Kako se to radi? Da li se samo zaseca do zemlje ili treba vaditi prekobrojne mladice iz korena?

Djubrivo bacas u trake odmaknute od redova nekih 40 cm i obavazno ga ufrezujes a to za proredjivanje tek od druge god. polako prvo da odradis prvu... A to sto Tanja kaze da smo grubi, pusti je, SNALAZI SE ONA ODLICNO SA NAMA... Nismo nezni al smo neizbezni, pitaj je i potvrdice ti...

Kod mene polana počela da izbija lastari, ima li opasnosti neke zbog mraza. Pošto svaki dan ih je sve više i više.

Послато са HUAWEI VNS-L21 уз помоћ Тапатока

I ja sam juče primetio poneki se promalja. Opasnosti od mraza ima naravno, ali nema tu nešto što može da se uradi. Jedino da ložiš na njivi podno grejanje:haha:
Ako mraz dođe, oprljiće one što su iznikli, pa će da izniknu novi i biće sve dobro. Eto.

Napravio sam javni album na mom profilu pa ko oće da vidi sliku može i tamo videti ili je skinuti i staviti ovde umesto mene ali pod mojim imenom pošto ja nemogu da okačim sa tel. Izgubio sam živce više

Evo fotke od @Tikataka

IMG_20170222_161033.jpg

Nazad
Vrh