Polana

Ma ovi nemaju pojma...sta on prica da je bila malina 250din 230 da bila je prvih 20 dana i pala posle na 170din...

Cinjenica je da je zasadjeno puno maline,ali ne moze se to tako gledati...pune su i sve radnje sa patikama,majicama,odecom,prodavnice sa proizvodima,ljudi kukaju da nemaju para, male plate a uvek red na kasi nikad prvi nisam bio...hektari kukuruza repe,psenice...nije ni njima lako pa se bore za neku cenu...

Na ovu temu smo raspravljali vise puta, da nesto nije u redu videlo se krajem avgusta, kada je cena pala na 160 din... Definitivno ulazimo u problem, hladnjacari su mesali Vilamet i Polanu, onaj ko to placa je prepoznao i doslo je do pada cena.... Potrebe za ovim sortama ce biti uvek, samo po kakvim cenama.... Vilamet nikada nece imati problem,on je industrijska sorta i kao takav ce imati uvek bolju cenu....Cinjenica je da su nase sorte konzumne i zahtevaju drugaciju logistiku da bi stigle do kupca kao takve, inace idu u griz.. Imamo i bolji kvalitet od Poljaka, samo da li je kupcu on dovoljan da bi ga placao vise nego njihovu... Jednostavno ce morati da razvrstaju ove sorte u hladnjacama i tako ih prezentuju kupcima koji ce reci cenu, koliko je to i da li je za nas rentabilno da je proizvodimo, videcemo dogodine.... Ja sam, kada je pala na 150 din. prekinuo sa beracima i brali smo samo porodicno,jedino je tako rentabilna po toj ceni.... Ovo je moje misljenje, mi svakako moramo da je spremimo i odnegujemo za sl. sezonu i vidimo kako dalje..

Drago mi je da u Somborskoj opstini prave dve hladnjace i da je posadjeno preko 25hektara (sto ja znam samo, eto ja sam posadio preko 20000sadnica drug 40000sadnica)...i sto necemo zavisit od nekog treceg...a koliko sam skontao oke je i da bude cena 120din(1e) pola eura ti cisto ostane,a ko ima kolicinu imace i para,tako je i u svakom poslu...
A sto kaze Zoran doce i Jul mesec pa cemo da vidimo,trosimo vreme samo...pozdrav

Drago mi je da u Somborskoj opstini prave dve hladnjace i da je posadjeno preko 25hektara (sto ja znam samo, eto ja sam posadio preko 20000sadnica drug 40000sadnica)...i sto necemo zavisit od nekog treceg...a koliko sam skontao oke je i da bude cena 120din(1e) pola eura ti cisto ostane,a ko ima kolicinu imace i para,tako je i u svakom poslu...
A sto kaze Zoran doce i Jul mesec pa cemo da vidimo,trosimo vreme samo...pozdrav

Ej, beraci samo pola € kostaju, a gde su ostali troskovi odrzavanja,nega, prihrana, nafta...itd
Nemojte tako bezveze da odredjujete cenu kostanja maline, ne pada ona sa neba i ne bere se sama....

Ej, beraci samo pola € kostaju, a gde su ostali troskovi odrzavanja,nega, prihrana, nafta...itd
Nemojte tako bezveze da odredjujete cenu kostanja maline, ne pada ona sa neba i ne bere se sama....

Tako je druze moj i vise puta smo izvodili matematiku. Berac me kosta 60 din. i 50- 60 din. svi bocni troskovi, djubrenje,nega,prihrana ,gorivo,kosenje ,paljenje... Samo realna cena kostanja troskova je oko 120 din. po kg. ubrane. Ispadalo me da radniku po kg. placam duplo vise nego sto meni ostane... Tada sam i prekinuo da berem....

Posadjene hektare nema ko da bere,jednostavno nema radne snage, tako da ko ima po par ha ima i masu gubitaka na neobranim a to onda povlaci i niz drugih problema, trulez i bolesti..Sto opet za sobom povlaci neminovan pad kvaliteta i nizu cenu...

Jedan moj prijatelj ima 5 kj i upao je u ogromne probleme, bilo je masa maline ali ne i beraca, od 100 koliko mu je trebalo svaki dan,jedva je nalazio do 60 i to mahom skolaraca... Preko 3 t je propalo i 2 t je bacio u burad za rakiju,ono sto on priznaje....

Poslednja izmena:
Poštovanje svima!

Moja porodica je odlučila da se oproba u malinarstvu, na maloj parceli od nekih 17.5 ari. Posadili smo Polanu, ali poprilično nestandardno. Sa ocem se sukobim jer on sve hoće da radi na vrat - na nos. Parcela je širine 5.8m, dužine 300m. Moj predlog je bio da posadimo 2 reda malina, sa međurednim razmakom od 3m, ali moj otac kaže da tako nema računice i na svoju ruku je posadio 3 reda maline. Ostavljeno je po 1.1m do komšijskih parcela i 1.8m između redova. Sadili smo na 0.5m, tj. dve sadnice po dužnom metru, a sadnice smo potapali u ridomil pre sadnje.
Da li neko ima iskustva sa ovakvom sadnjom, tj. sa malim međurednim prostorom?

Analizu zemljišta takođe nismo odradili, ali to ću svakako da izdejstvujem na proleće da uradimo. Kad bi bilo optimalno vreme za uzorkovanje?
Ove godine je na toj parceli bio kukuruz, a prošle godine industrijska paprika, a godinama pre paprike je bio kukuruz.

Ja sam probao pre neku godinu razmak od 1,2m. Morao sam da postavim stubove da ne bi mnogo padala među redove. Ako ćete ručno da je obradjujete onda će biti Ok. Biće "guranja" ali svi ćete preživeti ;)

Sent from my K013 using Tapatalk

Nije prvi put da ljudi sade i gaje po sopstvenom mišljenju a posle se pitaju zašto i kako im ne ide. 1 metar od komšija je malo jer će padati i na njihove parcele u drugoj godini. Ovo 1,8 metara je malo jer će se redovi spajati i biće to jedno veliko sranje u drugoj godini kada bude bilo potrebno pleviti nabujalu malinu, ili popravljati sistem za navodnjavanje koji pregrizu miševi, prskati, itd.
Pošto očigledno ti ne možeš uticati na to da se radi racionalno u zasadu a siguran sam da će to sutra biti navrat-nanos i prskanje i navodnjavanje, ja ne bih gubio vreme sa tim zasadom a ni sa pokušajem promene nečijeg mišljanja. Pustio bih ga da radi sam pa nek se pati, nek žanje posejano.

Nije prvi put da ljudi sade i gaje po sopstvenom mišljenju a posle se pitaju zašto i kako im ne ide. 1 metar od komšija je malo jer će padati i na njihove parcele u drugoj godini. Ovo 1,8 metara je malo jer će se redovi spajati i biće to jedno veliko sranje u drugoj godini kada bude bilo potrebno pleviti nabujalu malinu, ili popravljati sistem za navodnjavanje koji pregrizu miševi, prskati, itd.
Pošto očigledno ti ne možeš uticati na to da se radi racionalno u zasadu a siguran sam da će to sutra biti navrat-nanos i prskanje i navodnjavanje, ja ne bih gubio vreme sa tim zasadom a ni sa pokušajem promene nečijeg mišljanja. Pustio bih ga da radi sam pa nek se pati, nek žanje posejano.

[h=1]Svaka ti je ka’ Njegoševa ::svaka cast::::svaka cast::::svaka cast::[/h]

Hvala na odgovorima!

shonepa, mislim da će u prvoj godini još i moći da se obrađuje, dok malina nije previše bujna i razvijena, ali se plašim kako će to da izgleda druge godine. U svakom slučaju, bićemo eksperimentalci. :)

Vladimire, isto takvo je bilo i moje obrazloženje. Jedino što mi trenutno pada na pamet, a što bi možda moglo da spase ili bar poboljša stvar jeste postavljanje naslona. Da se postave stubovi na koje će se ukucati/ušrafiti letve na više nivoa, a za letve privezati žica/kanap, koji će podizati malinu i time je na neki način i skupiti, ako me razumeš.
Da dignem ruke od zasada ne mogu, jer je finansijska situacija u porodici vrlo teška i komplikovana, i ne želim da, ako propadne stvar, posle razmišljam o tome kako nisam dala sve od sebe.

Prolećno uzorkovanje zemljišta - kad se obavlja i koliko otprilike košta? Mislim na osnovne elemente sa predlogom za đubrenje.

Ako je i u svakoj sledećoj godini proredis na vreme, tj.ne dozvolis joj da se širi koliko ona hoće, nego toliko koliko vama odgovara, onda ces, mislim, moći nešto da izvučete od nje

Sent from my K013 using Tapatalk

Hvala svima na informacijama! Cena je i više nego pristupačna.

Mi smo već posadili, zagrnuli i posekli malinu do zemlje. Stajnjak nismo rasturali jer nam je to prevelika investicija, nemamo svog, a dok kupimo od nekoga, pa platimo raturanje... trenutno nemoguća misija nažalost.

Mislila sam da radimo analizu na proleće, jer svakako ništa od veštačkog đubriva ne ide do proleća. A iskreno, nemam pojma ni da li ima neke razlike ako se uradi sad i tad?! Znam da je zemlja sad mnogo smrzla, ašovom se jako teško probija, u ujakovom malinjaku smo pre neki dan nešto ašovili i debelo se oznojili svi.

Jovana, uradjeno je pa kako god.....

Jeste pogresio ali mora se dalje, obavezno postaviti naslone i prilikom obrade u drugoj god. formirati redove da u osnovi ne prelaze 40 - 50 cm. proredjivati na 15 kom. po duznom metru zbog provetravanja i bice dobro...Imacete malo vise posla ali Boze moj....Ako je otac ovako uradio, sada je na Vama da mu kazete nacin obrade i neka prihvati.....

Slobodno pitajte, zato smo ovde...

Utoliko pre ako je loše materijalno stanje treba raditi odgovorno. I mislim da možeš uvek pitati onoga koji podmeće nogu, da li je to odgovorno? Saditi navrat na nos, tvrdoglavo, bez razmišljanja, bez odgovornosti?
Druga stvar, dva reda od trista metara vas neće finansijski izvući, moj ti je savet da razmišljaš o nekom poslu u inostranstvu, da zaradiš mesečno to što ćeš ovde zaraditi za celu sezonu na toj površini. Ako i budeš videla novac uopšte.
I treće, stubovi i žica nisu zanemarljiv trošak, onda bolje saditi polku kad se već planira naslon. Ja bih tako.

P.S. Ni slučajnoi nemoj misliti da želim da te uvredim ili obeshrabrim, samo sam se trudio da iskreno sagledam realnost. Pa makar to bilo i neprijatno. Neću se više vraćati na ovu temu i stvarno bih voleo da nisam u pravu a želim ti da zaradiš puno puno love :osmeh:::novac:::ppozdrav:

Nazad
Vrh