Polana

Pokosi je slobodno i obavezno iznesi ostatke,bilo bi dobro preci i bakrom,zbog dezinfekcije rezova,mada nije neophodno... Bakar odraditi u toku dana kada nije minus.. Svako dobro....

Odradio sam prvi put kosenje rotacionom kosilicom do zemlje,poneka je ostala malo iznad ali to se resi na prolece ,pre kretanja vegetacije trimerom.... Tako da moze i na taj nacin..... Ako negde nadjem onaj veliki vocarski mulcer i to cu da probam i onda sam lisen iznosenja i paljenja... U Rusiji tako rade,ostaci se poprskaju mikroorganizmima ili necim za dezinfekciju i to je to....

Poslednja izmena:
Ja sam moju sekao makazama za orezivanje. Imao sam 300 sadnica posadjenih, za sečenje mnogo puta više. Hteo sam da presadim neke, ali me je povređeno koleno pa ne mogu da zabodem ašov, pa cu morati na proleće. U nedoumici sam koje da presadjujem, zelene sadnice , one koje prve izrastu ili one kasnije kad malo ojača biljka?
Takođe, ostalo mi je nekoliko debelih "stabala" koje vire desetak centimetara iz zemlje, koji su jako debeli pa nisam mogao da ih isecem makazama. Da li pod obavezno da ih isecem testerom ili da zakidam kada počne da rastu iz njih?
Hvala

Sent from my SM-J500FN using Tapatalk

Znas kako,te koje si hteo da presadis,nisi ni trebao seci,nego te presaditi na prolece kao i sada.Na prolece pusti da porastu 20 cm i onako sa busenom zemlje posadi,mozda se i prime... A taj stari panj,koji nisi mogao makazama sada iseci,slobodno,kada koleno popusti,izvadi asovom i izbaci ga,nici ce novi mladari...

Za dogodine,trimer sa trokrakim ili cirkularom i nema mucenja...

Pa ja sam ove godine posadio takve sadnice, ali bez busena. Neke nisu imale ni žilice nego samo glavni koren. I samo 5 se nije primilo. Bilo je sadnica od 10 do 30cm visine, sadnja 1.aprila

Sent from my SM-J500FN using Tapatalk

Ja nikada nisam tako radio,nego sadnicama golog korena,ne zelenim,logika mi kaze da ako je sa busenom odmah presadjena i prijem je sigurniji..

Pa nisam ni ja birao. Tražio da kupim i to sam dobio :) ispalo je dobro

Sent from my K013 using Tapatalk

Stara malina orezana makazama, nova posadjena, poprskana sa bakrom, da li ima potrebe za prihranom nekom sad ?

Drugari ja opet imam neko glupo pitanje. Posto sam iseko moju polanu bukvalno do zemlje i sad treba bas da se zagleda gde su redovi, zanima me kako da ih nadjubrim? Vidim neki bacaju jesenje djubre sejuci preko njih, a drugi opet kazu da ne bi trebalo preko njih jer moze da se osuse. Da bacam samo pored redova jednostavno se ne vidi tako lako gde su uopste redovi. Sad mene interesuje kako vi to praktikujete i sta mi je ciniti?

AcA koje djubrivo konkretno??? uglavno ljudi bacaju po nekih 30-50 cm od reda pa se zafrezira ali moras da kazes koje djubrivo,verovatno je rano sad

e pa to preporuka je da se zorkina djubriva bacaju nesto ranije , u januaru februaru recimo,dosta su m anje topiva od drugih

Formulacije tipa 6 12 24 i slicna a u narodu poznata pod imenom vockal su se obicno koristile u jesen tj na kraju vegetacije. Napretkom tehnologije i vecim izborom proizvodjaca dobri rezultati se postizu upotrebom u split varijanti tj, pola od ukupne potrebne kolicine se upotrebi na jesen a druga polovina zajedno sa prvom prihranom azotnim djubrivima (KAN, AN, Amosulfan i sl.) .

Izmedju redova sam stavio 3 metra sirine, koliko centimetra treba ostaviti sirinu reda samih sadnica polane u drugoj godini? Hvala unapred.

Izmedju redova sam stavio 3 metra sirine, koliko centimetra treba ostaviti sirinu reda samih sadnica polane u drugoj godini? Hvala unapred.

Tu osnovnu na prolece nemoj vise od 60 cm, i pazi da ne bude previse gusta,ako mozes proredi je na nekih 20 kom po m/d.... Kasnije u toku vegetacije ce ona terati jos bocnih izdanaka...

za tikataku, uradi hemijsku filtraciju ridomila, da ga odvojis od vode, pa odradi spaljivanje hemiskih ostataka da dobijes jasno izdvojene briketice koje ces naredne godine da iskoristis i fergitacijom sa djubrivom uneses u malinjak, a slovol slobodno prospi.

za tikataku, uradi hemijsku filtraciju ridomila, da ga odvojis od vode, pa odradi spaljivanje hemiskih ostataka da dobijes jasno izdvojene briketice koje ces naredne godine da iskoristis i fergitacijom sa djubrivom uneses u malinjak, a slovol slobodno prospi.

Veoma interesantno s obzirom da mi nije struka pa sam malo pogledao.... Da li si mislio na filtriranje kroz aktivni ugalj pa onda spaljivanje tog ostatka?

http://bmi.mas.bg.ac.rs/fajlovi/diplomske/BAU2.pdf

Slavol se može iskoristiti bilo gde i za bilo koju kulturu ili za kompost... samo sad je već kasno jer je smrzlo a to su nekakve bakterije itd., pretpostavljam da je kolega to već uneo negde u zemljište....

Nazad
Vrh