Polana

Izbrazdajte ponovo pobogu po kanapu.Ja mislim da to nije problem.Izfrezirajte kako bi poravnali te postojeće brazde i brazdajte ponovo.

Problem..ne znam kako ga resiti... Redovi su izvuceni plugom..ali ne dobro..ne dobro...covek je corav..ne bih duzila...ako se dam u objasnjavanje odlepicu ponovo... Da li je spas u vracanju brazde iz suprotnog smera..pa prelazak tanjiracom da se sve izravna..pa ponovo izvlacenje redova?ako neko zeli poslacu mu sliku kako ta tuga izgleda na pp pa da me posavetuje..
Posaljite sliku nije to nikakav problem vratiti brazdu ali pokusajte naci nekog ozbiljnijeg za taj posao.Treba samo plice da ide i onda tanjiracom pa setvospremacem da se predje!

Zoki,hvala na savetu, slazem se ...prosirujem za sebe jos 1 ha i mali broj sadnica za prijatelja,prosle godine sam pri sadnji stavljao 4 na metar jer sam imao u planu da prosirujem, zato imam toliki broj izbojnica na metru, mogu tek da zamislim sledece godine,dzungla...sa prinosom sam prezadovoljan, skoro 1.4 kg po sadnici,neka i sledece bude isto bice odlicno...

Slobodno rasadi za sebe,ako taj zasad i da nesto manje roda,nadohnadice novi zasad.

- - - - - - - - - -

Zorice,ja koliko sam razumeo,Vi niste imali veliku povrsinu. Poravnajte to ili posaljite slike da vidimo. Ako je bas toliko krivo,poravnajte,pruzite kanape i odradite asovima jamice... Tako ste najsigurniji,ja sam Vam to i predlagao...

Baš juče na poslu, porazgovarah sa vrednim poljoprivrednikom , mislim jedan od velikih ratara koji probno sadi jutro polane, kako je aktuelno sad vađenje sadnica, ja ponudim svoje kad on kaže ja to dobijam na poklon, usluga za uslugu!Bogme rekoh svaka čast, kad on reče"hoću da probam a ako vidim da se isplati uzimam kombajn za malinu već je bio u Poljskoj i vrlo dobro je upućen u cenu i kaže onda sadim pet jutara,polane.Sve ovo nam govori da vrlo brzo malina će potisnuti ratarstvo, neće proći ni dve godine Vojvodina će biti sva pod voćarstvom nadam se da će ti isti veliki ratari napraviti i hladnjače jer bez njih biće isto kao kad smo radili izvoz za Sloveniju u staroj Jugi" Nadam se jer jedino ti veliki"u Vojvodini imaju novce da krenu ozbiljno sa tim poslom jer oni imaju i mašine, bunare, zemlju, novac,primenjuju punu agrotehniku imaju svoje inžinjere i stvarno se nadam shodno tome da će i dovesti velike hladnjače. Dali blizina granice sa zemljama Evropske Unije ekonomska isplativost, Bogom dana zemlja vredni ratari uništeni sa cenama žita poniženi u svom radu okreću novi list i prelaze na čudesni korov zvani "malina"Veliki pozdrav za sve malinare!!!!!!!!!

- - - - - - - - - -

Kaži mi molim te dali si slao sadnice maline brzom poštom i kakav je postupak ? Postoji li šansa da ne preuzme ili da ne plati (Zoran55 )

Dovoljno je sa strec folijom ih dobro umotati, nisam pakovao u kutije a za placanje koliko je sigurno to vec zavisi od Vaseg kupca koliko je siguran kao takav. Mozete npr zahtevati uplatu avansa pa da tako pokrijete troskove slanja ili nepreuzimanja iz nekog razloga.

Pozdrav ljudi.Jeste stigli da pokosite maline?
Ja jos nista nisam dirao zbog ove kise,valjda ce biti jos sunca da sredim to pre snega.

Zoki,hvala na savetu, slazem se ...prosirujem za sebe jos 1 ha i mali broj sadnica za prijatelja,prosle godine sam pri sadnji stavljao 4 na metar jer sam imao u planu da prosirujem, zato imam toliki broj izbojnica na metru, mogu tek da zamislim sledece godine,dzungla...sa prinosom sam prezadovoljan, skoro 1.4 kg po sadnici,neka i sledece bude isto bice odlicno...
Koji je proces gajenja maline polane da bi se dobilo u prvoj godini 1,4 kilograma po sadnici. Sve me zanima od sadnje do kosenja maline. Hvala

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk

Valda

Uprvoj god. nemoj da se opterecujes rodom,nego zdravim zasadom i razvojem korenovig sistema....Tako ces dobiti potencijal malinjaka,tih 1.4 kg zaboravi...

Da li je rano za orezivanje (kosenje) ? Ja planirao da pocnem ove nedelje. I jel se nakon kosenja baca djubre koje i koliko i da li se daje neka zastita pored toga ? Hvala.

Interesuje me neka vrsta naslona za polanu!?.Ako je neko radio da li moze da postavi sike i napise par reci ?
Pogledaj kako sam ja to radio, mozda ti pomogne :)

b76534168911459eadb8211f13024b58.jpg

Pozdrav kolege. Ja jos uvjek berem polanu, svake 3 dana bude po 20-25kg. Sa 1000 sadnica je ubrano 2 tone do sad. Za prvu godinu vise nego sto sam ocekivao.

da li smeta sadnice polane da stoji 5dana van zemlje,tipa danas izvadjene a ja cu da ih sadim za 5 6 dana ???

Nazad
Vrh