Polana

Hvala Vlado i Zoki na savetima.
Vec nabavljeno 12 52 300 kg. razbacuje se sutra.

Zoki mogu ti reci da ti je plan jako dobar a za stajnjak...evo uzeo sam 20 tona za 2017- tu godinu-jesen. Da pregori kod mene. Već sam ga posolio ureom i zatrpao istu a kisa kad padne uneće je još dublje, da dobro pregori. Sve ti je jasno. Svezeg nikad vise. Tu skolu smo vec prosli. :)

...sa raslicitim formulacijama vodotopivih djubriva kroz sistem...

- - - - - - - - -

Zasto vodotopiva djubriva kroz sistem?? Kad vec nemas foliju zasto ne ides sa osnovnim djubrivima? Razlika u ceni je bar 2,5 puta ako ne i 3x

Послато са U8815 користећи Тапаток 2

Zasto vodotopiva djubriva kroz sistem?? Kad vec nemas foliju zasto ne ides sa osnovnim djubrivima? Razlika u ceni je bar 2,5 puta ako ne i 3x

Neso,veliki broj izdanaka i velika lisna masa zahtevaju i obaveznu prihranu,norocito kalijum. Idem ja kvalitetno osnovno,500 kg po hektaru i na osnovu analize peletirani stajnjak,mada neki strucnjaci kazu samo vode,znas ih i ti.... Vlado je ipak merodavniji u tom pogledu.

- - - - - - - - - -

Koliko bi meni stajnjaka trebalo za 20ari?

Negde oko 5-6 t. samo pazi ako vec moras stajnjak da bude bas pregoreo,zbog unosenja korova.... I obavezno na prolece,oce misevi da se namnoze preko zime i onda problem,naprave rupe i ode previse vode do korena.

Poslednja izmena:
Doci ce zima pa cemo da pricamo uz :beer:

Pozdrav ljudi,
Evo slika moje polane,koju sam sadio ovog 1.aprila. Voleo bih da cujem musljenje da li je ovo Ok,sta bi vi uradili da ste na mom mestu. Kao sto vidite,sekao sam one lastare koji su izasli iz stabla,tacnije onaj prvi najveci koji je dao plod i osusio se. Onda su krenuli bocni izdanci kao ludi... Takodje ima i izdanaka iz korena i to mnogo.
Da li da isecem sve te bocne izdanke,tj.do zemlje to stablo?
Juce sam presao folijarno sa kristal berry,jer su mi trake za navodnjavanje neupotrebljive, macke ih izbusile,pocepale... tako da nema zalivanja vise:-( danas cu preci sa slavolom vvl
Hvala na savetima unapred
da50db4a7a14df6d36e728fc36b4944c.jpg

50d9100af214b7c2cb324d6470dfe4e5.jpg

Sent from my K013 using Tapatalk

Pozdrav ljudi,
Evo slika moje polane,koju sam sadio ovog 1.aprila. Voleo bih da cujem musljenje da li je ovo Ok,sta bi vi uradili da ste na mom mestu. Kao sto vidite,sekao sam one lastare koji su izasli iz stabla,tacnije onaj prvi najveci koji je dao plod i osusio se. Onda su krenuli bocni izdanci kao ludi... Takodje ima i izdanaka iz korena i to mnogo.
Juce sam presao folijarno sa kristal berry,jer su mi trake za navodnjavanje neupotrebljive, macke ih izbusile,pocepale... tako da nema zalivanja vise:-( danas cu preci sa slavolom vvl

Mislim da je najbolje sacekati prvi mraz i par dana posle njega kada se sokovi u biljci smire krenuti u secu polane kako vec treba.Ne razumem zasto prehranjivati biljku cija vegetacija je pri kraju , a stablo joj uskoro seces do zemlje?Ne vidim logiku ali hajde mozda ima neko da pojasni , ne skodi.

Послато са LG-D855 уз помоћ Тапатока

Kako sam ja ovde procitao, prosle godine su je brali do 15.decembra,tako da je kraj vegetacije diskutabilan...

Tako je, jesen se bila baš produžila, sećam se da je ovde prava zima krenula tek prvog januara. Prethodne 2014-te godine, jak mraz bio je u oktobru čini mi se i poprilično je ostalo neubrane maline.
Ovi hladni dani koji se najavljuju najverovatnije će pokazati dalju situaciju.

I ja sam pocetkom decembra sadio neke vocke...
Nego,imas li neki savet za moje nedoumice? :)

Shonepa,trebao si odmah da iseces do zemlje,tako bi dobio da mladi imaju bolji porast ,ovako su bocne poterale zbog jakog korena. Mislim da nemas potrebe za prihranom,ostavi je da mladari jos ojacaju do mraza,beri koliko mozes tj.do prvog mraza. Vidi, moze i posle mraza ali plodovi su bas losi... Nemoj je sada seci,ipak sacekaj da odbaci list i povuce sokove u koren,,,

Zdravo. Moze li mi neko reci da li ova malina moze da se razmnozi od vec postojeceg zasada? Posto mi je stric posadio 40-tak sadnica ove godine i cele godine ima maline pa je hteo par komada i meni da da medjutim nema pojma na koji nacin :)

Shonepa,trebao si odmah da iseces do zemlje,tako bi dobio da mladi imaju bolji porast ,ovako su bocne poterale zbog jakog korena. Mislim da nemas potrebe za prihranom,ostavi je da mladari jos ojacaju do mraza,beri koliko mozes tj.do prvog mraza. Vidi, moze i posle mraza ali plodovi su bas losi... Nemoj je sada seci,ipak sacekaj da odbaci list i povuce sokove u koren,,,

E jbg
http://poljoinfo.com/showthread.php?1558-Polana/page73:osmeh: Poslednji post na ovoj strani.

Pozdrav ljudi,

Pozdrav kolega :ppozdrav: ja cu ti preneti moje proslogodisnje iskustvo sa polanom posadjenom isto u prolece. Ja sam takodje kao i ti isto sekla lastare koji su prerodili i brala sa tih bocnih izdanaka rod sve do 15.11. Takodje sam ih zalivala celo leto i jesen i prehranjivala,s tim sto sam postavila cvrsta vocarska creva za navodnjavanje a ne trake,pa nisam imala nikakvih problema sa mackama ni misevima. :) No ova jesen je poranila te ce izgleda vegetacija krace trajati.

Ti si nepopravljiv.ali ajde,nas si...On covek ima Polanu u prvoj god i imao je izdanke koji su poterali iz stabla,izrodili i stali,ostali niski ili poceli da se suse,on je takve sekao ali ne do zemlje nego na ovu visinu i dobio bocne izdanke.Ti imas malinu u drugoj god, i nisi imao tu situaciju,nego si hteo u avgustu da proredjujes,sto se neradi, proredjivanje radis na prolece,kada malina dobije gust sklop i onda sam odredjujes koliko kom. na m/d,da bi mlade biljke imale bolje provetravanje,pristup hrani,laksu zastitu,olaksano branje,krupniji plod, itd.Sta mislis, sta bi ti dobio da si ih prikratio. Svako dobro..

Svi ovde smo dobronamerni u davanju saveta, ali treba da znamo,da imamo razlicite uslove u pogledu: klime,sastava zemljista,vodnog rezima,zastite i prema tome, prilagodjavamo nacin uzgoja...

Poslednja izmena:
I meni je palo na pamet da proredim vec sada. Jer ima mnogo malih izdanaka koji sigurno nece docekati da daju plod. Ako ih isecem,ostali ce ici bolje. Ali pretpostavljam da ce onda koren oslabiti oko tog isecenog izdanka. A u prvoj godini je valjda akcenat na razvijanju same biljke,a manje na plodu... Tako da ipak necu dirati :)

Nazad
Vrh