Vidi, to ima smisla samo u startu dok se biljka ne primi i dok se ne formira koren. Ipak, svaka biljka formira masu korena na odredjenoj dubini. Ja radim jagode i povrce i to je dubina od 30 cm, za malinu ne znam ali pretpostavljam da je tu negde. U dublje slojeve prodire manje korena. Princip zalivanja sistemom kap po kap je da biljka uvek ima potrebnu kolicinu vode u zoni gde je ta masa korena. Kad zalijes zemlju na tu dubinu prekidas zalivanje. To mozes pratiti tenziometrom a mozes i iz iskustva skontati koliko vremenski treba da zalivas da bi natopio zemlju na tu dubinu.
Dalje, voda se prilikom zalivanja kap po kap, u razlicitim tipovima zemljista razlicito krece. U peskovitom zemljistu ide vise u dubinu a manje u sirinu, u teskim, glinovitim zemljistima, ide vise u sirinu a teze prodire u dubinu. Ostali tipovi zemljista su izmedju ovih ekstrema.
Ovo su neki osnovni principi navodnjavanja i samo sam hteo da pomognem i skrenem paznju na to. Mozda za malinu vaze neka druga pravila koja ne znam jer ne radim malinu. Mada sumnjam.
Послато са U8815 користећи Тапаток 2
Dalje, voda se prilikom zalivanja kap po kap, u razlicitim tipovima zemljista razlicito krece. U peskovitom zemljistu ide vise u dubinu a manje u sirinu, u teskim, glinovitim zemljistima, ide vise u sirinu a teze prodire u dubinu. Ostali tipovi zemljista su izmedju ovih ekstrema.
Ovo su neki osnovni principi navodnjavanja i samo sam hteo da pomognem i skrenem paznju na to. Mozda za malinu vaze neka druga pravila koja ne znam jer ne radim malinu. Mada sumnjam.
Послато са U8815 користећи Тапаток 2