Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Pozdrav Simo. Gde kupujes te preparate za prskanje? Treba i ja da kupim da uskoro prskam moje.
Ni ja jos nisam prskao ovako. To je samo predlog da bi vise nas reklo sta misli. Ako se izuzme prskanje protiv plamenjace korena i botritisa onda ni u mom predlogu nema puno prskanja jer insekticidi i akaricidi idu po potrebi. Ali vidim na temi radovi u malinjaku ljudi većaju sta im je sa malinom. Mozda ni oni nisu radili zastitu po preporuci nego kako im se cinilo da nije puno. Ja cu ipak prskati i protiv plamenjace korena i botritisa.
Prema americkim kriterijumuma mnogi pesticidi nemaju karencu uopste, tako da nemojte misliti da smo mi nesto jako zatrovani. Vise me plasi da li precizno merimo, zbog rezidua(ostataka) u biljci koji se preterivanjem nagomilava.
Malo je ipak cudno sto sve zastitarske kuce imaju iste principe primene i rotacije pesticida a neki malinari tvrde da je to pogresno.
Pisite o svojim iskustvima ipak, bilo bi dobro da se sto vise nas ukljuci u diskusiju dana kraju imamo dobar plan zastite. Samo bez prepucavanja i provokacija- konstruktivna diskusija sto vi rekli politicari
Moj Vlado, ta prica velikih malinara u Vojvodini koji do juce nisu ni znali za malinu kao ni ti i ja da ne moras da je tretiras ni sa jednim pesticidom te da im je malina "odlicna" mogu da okace macku o rep, jer se zapitamo sta znaci "odlicna".. Evo vam jos jedan program zastite uradjen u saradnji sa strucnim licima koji vec drugu god primenjujem u svom zasadu a oni koji me znaju upuceni su i kako to izgleda..
ZASTITA MALINE ''POLANA I POLKA''
Udruzenje proizvodjaca maline “BACKOPOLJSKI MALINARI”
Sa prvim “preventivnim’’ prskanjem krenuti kada izadje bar 80 % maline (kada krene zelena masa) sa preparatom NORDOX – 20g/10L vode.
- Prvo “osnovno” prskanje raditi kada malina dostigne visinu 15-tak cm: QUADRIS (fungicid) (10ml), DECIS (insekticid) (7 ml) i prihrana Fito Fert HumiStart (20ml), sve to pomesati sa 10L vode. Nedelju dana nakon folijarnog tretmana (cim se postavi zalivni sistem ici fertigacijom FitoFert HumiStart (0.1-0.3%).
- Drugo “osnovno” prskanje raditi kada malina dostigne visinu oko 30-40cm (3-4 nedelje nakon prvog tretmana):CAPTAN WG-50 (25g), AFINEX (2g) i SANMITE (10g) i prihrana Fitofert HumiSuper (20ml), sve to pomesati sa 10L vode. Nedelju dana nakon folijarnog tretmana ici sa 20-20-20 fertigacijom(po propisanoj dozi).
- Trece “osnovno” prskanje se obavlja pred samo cvetanje maline: PYRUS (20ml) QUEEN (7.5ml), ACTARA (3g), SANMITE (10g) i prihrana FitoFert BioFlex (20ml), sve to pomesati sa 10L vode. Nedelju dana nakon folijarnog tretmana ici fertigacijom FitoFert Calcinit (0.1-0.3 % .)
- Cetvrto “osnovno” prskanje se obavlja pred samo formiranje ploda: QUADRIS (10ml), SWITCH 62.5 WG (10 ml), i prihrana FitoFert Calcium Organo (20g), FitoFert Bor max 20 (20ml) sve to pomestai sa 10L vode.
Pred samu berbu ponoviti tretman TELDOR (10 ml) + FitoFert 4-10-40 (50g) sve to pomesati sa 10L vode.
Kada krene berba zavrsavamo sa fungicidima i insekticidima i nastavljamo “iskljucivo” sa prihranjivanjem maline. Pogodno je dati prihranu jednom u 10 dana, i to jednom folijarno, sledeci put fertigacijom i ici u krug.
U periodu vegetacije mogu se kombinovati razne formulacije djubriva, stimulatora rasta, aminokiselina itd.. dal fertigacijom ili folijarno i sve u zavisnosti od analize zemljista (koja je obavezna) tj od “hemijskog sastava zemlje” na kojoj je malina te i samih potreba za odredjenim formulacijama. Pritom se mora voditi racuna u kom se periodu vegetacije prihranjuje kojim elementima gde takodje treba tretirati na ispravan nacin i u tacno propisanim dozama.
NAPOMENA: Pazljivo rukovati sa preparatima, prilikom tretmana obavezno nositi rukavice, masku i zastitne naocare.
www.udruzenjemalinara.com
Dal je nekom mozda ostalo150 sadnica Polane za prodaju??