Do unazad tjedan dana sviđao mi se ovakav način obrade tla, 'no till', sijanje u pokrovne usjeve itd i bio sam siguran da ćemo ga i mi jednog dana probati (jedino što nas dotad odvlačilo od toga je upotreba glifosata :S), al nakon razgovora s kolegom blizu mene koji se s tim bavi 8 god tj ove godine odustaje od toga a i vjv od poljoprivrede (jer nakupilo se poprilično dugova otkako je prešao na notill :/ )! Njegove riječi: ''BEZ KIŠE NIŠTA''
On je krenio na nagovor kolege s faksa, 2015-te (njegov kolega 2013-te....tj sada su i šogori). NJegov šogor je uspio, on je već bio vidio razlike u većem prinosu nakon 2-3g, bolja struktura tla itd...razlog kaže kolega i sam šogor njegov, kiša i redovne mjesečne padaline kojih npr u mom kraju nema (prošle godine moj kraj 115dana u ljetnom periodu bez kapi kiše...)
Kolega prošle sušne godine u no till soji imao 250kg/ha prinos a kukuruz 2t/ha...(mi ostali 900kg-2,5t/ha soja, kukuruz 4-10t/Ha)
Šogor njegov prošle godine u notill soji 4,5 t/ha a kukuruz notill 12,5 t/ha.
Najveći problem kaže kolega je klijavost i nejednoliko nicanje, iako ima odličnu vaderstad sijačicu dok mu šogor npr sije s nekom lošijom turskom...
Probao je kolega i malčirat i povaljat pokrovni usjev pa sjetva s vaderstad, u biti radili su sve isto, od redovne analize tla, špricanja,sijanja itd al bez kiše tj redovne mjesečne kiše od notilla ništa....
Nakon dugog razgovora s njim moj neki a i njihov zaključak je, da takav način obrade najviše odgovara tlima koji dugo zadržavaju vlagu/vodu (npr tamo gdje u 4-om mj u pšenici kad idu u prihranu/prskanje im leži voda) i područja koja nemaju duge periode bez kiše
Prema njima i njihovo iskustvo:
Prednosti notilla: ušteda goriva i vremena jako velika, samim tim i troškovi održavanja mehanizacije, ljeti kad padne kiša duže se vlaga zadržava
Nedostaci: veća upotreba kemije poprilično..(prvenstveno fungicida i insekticida, dok herbicida ovisi o godini, nekad više nekad manje, ali većinom više)...preskupa mehanizacija
Evo podijelio sam s vama njihovo iskustvo (period od 8-10g mislim da je sasvim dobar pokazatelj) i ono što sam čuo od kolege pa će možda nekome pomoći!
Tako da savjet svima, oprezno s tim i sretno