@iwanho Savet koji sam dobio je da se prvi put prođe podrivačem i da se odatle sabijenost rešava biljkama. Nisam poslušao taj savet. U moje njive podrivač nije ušao, a najdublje što je išao čelik ove godine je 15cm (kratka tanjirača). Imam jednu uzoranu, takva kupljena, mi spremali posle.
Na par njiva gde sam prolazio penetrometrom nisam primetio sabijenost veću od 200psi do dubine od 70cm. Čelik tu ne treba, treba samo dobra sejačica.
Što se vlage tiče, jedna škola razmišljanja kaže da sve što možeš da uradiš da povećaš organsku materiju takođe diže i sposobnost zemlje da drži vodu. Ima dosta materijala koji se time bave, evo prvi koji Google izbacuje:
Okay, soil nerds. I've seen this factoid everywhere, haven't you?"Each 1 percent increase in soil organic matter helps soil hold 20,000 gallons more water per acre."But NRDC's soil team wanted to learn more about how this works, and under what...
www.nrdc.org
Tom logikom treba da smanjiš ili izbaciš operacije koje smanjuju količinu organske materije - mehanička obrada, sklanjanje žetvenih ostatak sa njive itd. Ja sam priklonjeniji toj školi, ali ne mogu da pokažem na svojim njivama jer sam skoro krenuo. Računam da ću sigurnije moći da stanem iza nekih stavova tek kada prođem dva kruga u plodoredu (kukuruz soja žito, sa pokrovima između).