Podrivanje zemljišta

i meni se cini.mi smo bili na ogledu 2018te gde su odkopali veliku rupu i pokazali nam nakon zetve kukuruza kako je koren kukurza u tlu izgledao to jest bio zbijen.prema tom coveku koji je pricao takav podrivac u vlaznim uvetima radi stetu kao i plug,cak i vecu.usled rada po vlaznom radna tela podrivaca i kugla su dodatno zbila tlo bocno i napravila betonski zid u tlu i koren se nije mogao siriti u potrazi za nutrientima.a prinosi ogleda su pokazali ono sto je covek ispricao i objasnio pre objave rezultata prinosa.prema njemu takav podrivac samo po suhom leti a opcenito bilo kakva mehanicka obrada tla ne bi trebala prelaziti 35cm

Iza ove obrade, obavezno ide ili plug, ili tanjiraca i gruber, nikada nam ovo nije bila jedina operacija pa da se tako ostavi. Inace kod nas je zemlja takva sa mnogo baira i dolja, i gde prodjem sa nim jednom u tri godine nemam u doljama vode, brze se cedi, o laksem oranju da ne govorim. Sam prinos nam se nikada nije smanjio zbog rada sa njim, jer napominjem nikada nam to nije bila jedina operacija.

Da li je rus jaci od forda ili nije ostavicu tebi da lupas glavu, ovo je oranje na Titelskom bregu, izgleda da si ti najpametniji, pa da ne dužim vise pricu

i meni se cini.mi smo bili na ogledu 2018te gde su odkopali veliku rupu i pokazali nam nakon zetve kukuruza kako je koren kukurza u tlu izgledao to jest bio zbijen.prema tom coveku koji je pricao takav podrivac u vlaznim uvetima radi stetu kao i plug,cak i vecu.usled rada po vlaznom radna tela podrivaca i kugla su dodatno zbila tlo bocno i napravila betonski zid u tlu i koren se nije mogao siriti u potrazi za nutrientima.a prinosi ogleda su pokazali ono sto je covek ispricao i objasnio pre objave rezultata prinosa.prema njemu takav podrivac samo po suhom leti a opcenito bilo kakva mehanicka obrada tla ne bi trebala prelaziti 35cm
Jel to bio onaj francuz objašnjavao? Radio sam pokus par godina sa korištenjem poboljšivača tla pa smo kopali pedološke jame na tertiranom i na kontroli pa je taj francuz objašnjavao šta i kako. Vidjela se razlika tamo di je korišten taj poboljšivač (ne mogu se sjetit imena) u odnosu na kontrolu. Kod same obrade, nakon par godina korištenja, primjetna je bolja struktura tla, nešto lakša obrada...

A što se podrivanja (a i ostalih operacija na zemlji) tiče kod nas ima jedna uzrečica: Ne idi na mokru zemlju i suvu ženu. 😉

Podrivanje po mokrom nije posao. Da bi se koristila kugla tlo treba biti određene vlažnosti da ne zaglađuje tunel-rupu, a da taj tunel ipak ostaje. Naravno da je taj trenutak teško odrediti, al da je bolji posao po suvom nego po mokrom to je činjenica.

Ovo je treca godina gde koristim samo tanjiracu u gruber, plug se ne koristi, prinosom sam vise nego zadovoljan, jedino je problem vodolez ali se nadam da ce i on nestati kroz par godina zbog ne upotrebljavanja pluga

Jel bi to mogla tanjirača da uništi? Kako posle obraditi zemlju za setvu kukuruza, jel bi moglo gruberom? Sigurno će biti mnogo vlage u zemljištu..

ja sam probavao zadnjih 7godina i notil s pokrovom.ove godine jedan deo terminisao sredinom februrara, a drugi deo krajem marta.vaderstad opremlena za direktnu setvu se je namucila i katastrofalno sam posejao.seme od 1 do 5cm.neravnomerna dubina.napravio beton od njive.susno prolece, februar mart i april.na kraju svih 15ha presejao.sklop katastrofalan, pa sam prvo s rubinom pa presejavanje krajem aprila.dosta dugo se bavim s reduciranom obradom, notil mintil,pokrovni usevi, setva u pokrov pa terminacija itd nase iskustvo je ne uspeva tamo de nema redovnih padalina.vise mi je opao humus na nekim neoranim njivama nego oranim

koji je to fendt?kolega iz ulice ima 6430 pa bi kupio slican podrivac pa ne zna hoce ga moci vuci

Nazad
Vrh