oktopod@ ja sam prskao slavolom nisam zalivao,preko lista deluje i visak azota iz vazduha vezuje za koren.To sam mesao kad sam prskao voce sa ostalom hemijom(bakar nesme) clan zis@ mi je objasnio i ja resio da probam i odlicno je.Nisam imao do kraja sezone da koristim jel nije vise bilo da se kupi u grockoj i okolini(falilo za dva prskanja u breskama)
Slavol ne mesaj sa fungicidima na bazi bakrta.Bakar "ubija" mikroorganizme iz Slavola,..Idi sa rastvorom po specifikaciji, bez mesanja sa drugim preparatima, pa cak ni sa sodom bikarbonom, koja je snazan fungicid, videti na liscu vinove loze bele tackice.!!!Znaci na vinovoj lozi je upotrebljena biodinamicka proizvodnja od pocetka do kraja.Radi se o sotri Caberne Souvignon,Burgundac..itd
@komadara "zovi mace u pomoc"...hahhah
Misa
- - - - - - - - - -
, slama, humus itd, a sama ona nikako. Mora se nekad i nešto malo žrtvovati inače ode sve u tri popodne...
Narano, moze,samo tretirati Slavolom ,Agrosteminom , Bajkalom Em (ruski mikroorganizmi)..itd.
- - - - - - - - - -
Evo i komentara,slika vinograda postavljenih na ranijim stranicama, uvazenog clana @DedaLala (vodeci biodinamicar u Srbiji)
pocetak citata
Ех,да је више оваквих примера.Мишо ,мало је рећи да је ово за похвалу.И не само твој труд већ и других .У децембру ће бити годишња конференција Друштва за биодинамичку пољопривредну производњу са темом:повртарство
у граду Вршцу.Волео бих да присуствујете и прикажете барем фотографије и стечена искуства у производњи поврћа.Мислим да неће сметати ако се покаже и која фотка лозе све с гроздовима.Да је ова фотка била пре 2 године
кад је тема била виноградарство сигуран сам да би Мишина лоза стала у исти ред с најбољим француским и италијанским чокотима.
То што увек ма оних који воле да подјебавају не би требало да буде сметња онима који вредно раде старајући се да им производи буду квалитетни и нада све сигурни за исхрану." kraj citata
Razmisliti o ovom citatu:
"Osim toga, sirovu organiku, zatrpanu u dubinu zemlje, razlažu prvenstveno anaerobni organizmi, bez prisustva vazduha, t.j., truljenjem. Pri tom, u zemlji se obrazuje kolonija truležnih patogena, koji vremenom počinju da napadaju korenje biljaka i korenaste plodove. Biljke se razboljevaju, loše rastu i razvijaju se, daju male prinose i bolesne korenaste plodove, koji su loši za skladištenje. Kolonija truležnih patogena može da živi u zemlji vrlo dugo, a za oslobađanje od njih primorani smo da lečimo zemljište raznim hemijskim preparatima, a ponekada moramo da se oslobodimo celih slojeva zemlje. To iziskuje velike novčane izdatke i fizičke napore.
Sirova, nefermentisana, organika uvek je krcata „živim“ semenjem raznih biljaka, koja, dospevši u zemlju, vremenom proniču i te biljke su konkurencija kulturama. To iziskuje dodatne napore za njihovo plevljenje. Mnoge korovske biljke privlače štetočine, koje napadaju kulture, što opet iziskuje nove napore za bitku protiv ovih štetočina. Organika, koja je prošla kompostiranje, naročito uz primenu EM-preparata („Slavol“ ili „Agrostemin“,"Bajkal" ) skoro da nema u svom sastavu „živog“ semenja korova.
S postovanjem Misa
- - - - - - - - - -
. A šta je sa voćnjacima gdje je prije podizanje iskrčen stari voćnjak, ili bila šuma, krčevina, šta je sa žilama starim u zemlji, panjevima itd.
Takođe humus nije ni malo jeftin, a ni slama kad se radi o većim površinama.
Na ovo pitanje imas odgovor u predhodnom citatu..Jednostavno ,zar ne?Samo treba verovati i biti dobro obavesten.Znaci,zile,ostatke od biljka,dubokim oranjem si urovio ..i one polako trule,sirova nefermentisana organika .Efekat je jasan.!Ali,ako te ostatke tretiras mikroorgizmima,oni ce biti "pojedeni" do zanjeg..i dobices "humus" do dubine tih ostataka, jednostavno, zar ne?
Ljudi ,verujte mi, biodinamicka proizvodnja je stara 2000-3000 godina...samo je "zaboravljena"..Industijska poroizvodnja ubija ovu "filozofiju proizvodnje".Naime, efekti su vidljivi posle 2-3 godine ("industrijska"), a ova druga "biodinamcka" je dugorocna i jako kvalitetnija, i naravno, sa vecom cenom proizvoda.Toliko za sada.Izvinjenje administratoru, ipak ,je tema "kajsija"..ali mislim da sam nesto i pomogao!
- - - - - - - - - -
U kredibilitet dfiskala niko nije sumnjao, ja sam pratio njegove mudre reči u drugim temama, mene je samo zanimalo objašnjenje zašto je zemlja sa slike uništena a pre sadnje se preporučuje rigolovanje. Jel dža ili bu ili između?
Darko jel si slavolom samo prskao ili zalivao, nisam razumeo dfiskala, nešto spominje koren, da li to preko lista deluje na koren?
Kod mene nema "dza ili bu"...Izlozio sam svoje misljenje, dao neke preporuke, dokaze sa dopisima,slike...itd,, na tebi je da radis kako mislis da je naj bolje za tebe.Bilo bi mi drago, da si se barem zaintresaovao za ovu "filozofiju" gajenja biljaka.Kazem Filozofiju ( sa velikim "F") sto ona de fakto i jeste.Da ne pominjem "Veliku tajnu vode" u zalivanju biljaka .."orezivanje ljudskom rukom, i prenosenjem energije na biljku "...itd..itd.Prinosi su X5 verujte mi
Velika tajna vode ?????
http://www.youtube.com/watch?v=fjBot-pPQEs
pazljivo pogledajte ovu "slatku pricu"... o vodi , zalivanju , strukturi vode.Nije naucna fantastika...pogledajte slike vinograda, paradajiza, zalivano "Suncanom vodom"."Radnici" su je i pili , nisu "pocrveneli" uvece su samo pocrneli, bez mazanja kremama za zastitu od "UV" zracenja, bez koriscenja dezodoransa (250rsd komad) .Biodinamika na delu itd..itd..