Ja sam ove godine menjao odredjeni broj krajnih direka u malinjaku koji je posadnjen 1996 god i gotovo da sam sve stare podupirace iskoristiio.
U ovoj varijanti mora da se podupre predzadnji direk jer ce ipak on trpeti najvece opetrecenje. Ali taj direk nece bas ni trpeti malo.. NJega ce zica da navlaci ka sredini reda, pri svakom udaru vetra ili necega drugog sto ce da izazove pomeranje zice i direka.. Jedina opcija u ovom slucaju je fiksiranje zice na predzadnji stub i onda navlacenje ka prvom direku, ili postaviti direk pod takvim uglom u odnosu na zemlju da uglovi izmedju zice i direka sa obe strane budu isti (ako me razumete, ako ne postavicu sliku).. Dakle da vam zadnji direk koristi kao anker a da vam predposlednji direk ima ulogu poslednjeg u normalnom ankerisanju. Ja sam ipak za postavljanje kosnika, jer vecina ljudi krajnje stubove postavi najvece i najjace, ukosnicite taj stub dobro i to ce vas sluziti 15-20 godina minimum. Ako se desi da taj direk nekim slucajem u zemlji propadne, a ne moze da bude dodatno pobijen u zemlju zbog kostnika, jednostavno od starih stubova koji su bili u malinjaku odsecete nadzemni deo, podostrite i pobijete sa zadnje strane stuba... to ce dodatno da ojaca Krajnje stubove a mocicete taj sistem dugo da koristite...
Zasto nisam za ankere....? (dodatne ankere, koji idu iza zadnjeg stuba, a koji su pominjani pre par dana)
Koliko vas je bilo pod satrom na svadbi ili koliko vas je bilo na kampovanju sa satorima a da nije zapelo za anker kojim se fiksiraju isti za zemlju...?
Cak i sa trimerom da kosite travu oko malinjaka imacete problema, a da ne pominjem kosacice, tarupe...
To je moje misljenje... Ostajem pri tome da su kosnici najbolje i najkvalitetnije resenje...