Pozdrav vredni ljudi, resio sam da se upustim u ovu pricubsa malinama, procitao sam dosta materijala i ovde i po ostalim sajtovima,
razgovarao sam sa ljudima koji to rade godinama ali opet imam par sitnih nedoumica i nadam se da mi neko moze pomoci.
Resio sam da sadim Vilamet, parcela je velicine 60a, izorano i istanjirano samo 30a iz finansijskih razloga, naravno. Uradio sam analizu, tehnolog kaze da je zemlja ok za maline, ima puno humusa, azota, vrednost kiselosti je 5.09. Nadmorska visina 250m.
Imam par sitnica koje me bune, konkretno u vezi sadnica, tretiranje zemlje djubrivima, i sam cin sadnje.
Da krenem od sadnica. Cena varira od 20 do 50 dinara, neke su sa sertifikatima, proizvodjaci garantuju da nemaju neke bolesti i slicno.
Otac je resio da uzme od nekog coveka koji se bavi proizvodnjom sadnica, po ceni od 20 din, ali nema serifikat. Meni se to konkretno ne svidja, pa me interesuje da li da ga ubedim da uzmemo te od 40din, ili rizikovati sa sadnicama od 20 din?
Konkretno, moramo baciti npk sa kalijumom i 300kg stajnjaka. Otac spominje neko sredstvo protiv crva i krec. Interesuje me kojim redom da delujemo sa tim djubrivima, njiva je izorana i istanjirana kao sto rekoh na pocetku posta? Ja sam mislio da pobacamo sve to izmesano samo tamo gde ce biti brazde, freziramo i sadimo?
I jos samo u vezi sadnje Vilameta, da li postoji na netu objasnjenje ili primer kako se vrsi sam cin sadnje, tj da li postoji neko pravilo kojeg se moramo pridrzavati?
Hvala unapred na bilo kakvom odgovoru, svaki savet mi je zlata vredan..